Ero sivun ”Ubuntu” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 122 merkkiä poistettu ,  4. toukokuuta 2008
pääkäyttäjä- ja julkaisutahtikappaleet lyhyemmin
(pääkäyttäjä- ja julkaisutahtikappaleet lyhyemmin)
Rivi 23: Rivi 23:


==Pääkäyttäjän oikeudet==
==Pääkäyttäjän oikeudet==
Toisin kuin useimmissa muissa jakeluissa, Ubuntussa [[pääkäyttäjä]]nä kirjautuminen on oletuksena estetty (pääkäyttäjälle ei ole asetettu salasanaa). Tämän sijasta ensimmäiselle luotavalle käyttäjälle on oletuksena annettu oikeudet [[sudo]]-ohjelman käyttöön, minkä avulla hän voi suorittaa laajempia oikeuksia vaativat tehtävät pelkästään antamalla oman salasanansa. Hyvänä puolena tässä on, että vaarallinen tavallisten ohjelmien ajaminen pääkäyttäjän oikeuksilla vaikeutuu. Toisaalta etuoikeutetun käyttäjän asetusten vikaantuessa vaikeutuu pääkäyttäjän oikeuksien saavuttaminen huomattavasti. Myös Ubuntun graafiset työkalut on sopeutettu sudolle.
Toisin kuin useimmissa muissa jakeluissa, Ubuntussa [[pääkäyttäjä]]nä kirjautuminen on oletuksena estetty (pääkäyttäjälle ei ole asetettu salasanaa). Tämän sijasta ensimmäiselle luotavalle käyttäjälle on oletuksena annettu oikeudet [[sudo]]-ohjelman käyttöön, minkä avulla hän voi suorittaa laajempia oikeuksia vaativat tehtävät pelkästään antamalla oman salasanansa. Tämä helpottaa jossain määrin pääkäyttäjän oikeuksien hallintaa, mutta saattaa toisaalta alentaa kynnystä oikeuksien liikakäyttöön. Halutessaan pääkäyttäjän tunnuksen (root) voi ottaa käyttöön asettamalla sille salasanan [[passwd]]-ohjelmalla. Tällöin on kuitenkin huomioitava, että Ubuntun graafiset työkalut on sopeutettu sudolle.
 
Ubuntussa on kuitenkin mahdollista avata myös pääkäyttäjän root-tunnus käyttöön kirjoittamalla
konsolissa
 
$ sudo passwd root
 
jolloin voi antaa root-käyttäjän oman salasanan. Jos järjestelmä on siten vioittunut, että
pääkäyttäjänoikeustunnukset ovat unohtuneet, mutta Live-CD käsillä, on mahdollisuus liittää
/-osio, ja etsiä tiedosto /etc/shadow. Tässä tiedostossa on päällimmäisenä rivi:
 
root:(joku salasana kryptattuna):<numero>:<numero>:<numero>:<numero>:::
 
josta editorilla, esimerkiksi vim:illä tyhjentämällä salasanakentän, saa järjestelmänsä
sellaiseksi, että siihen pääsee root-tunnuksella ilman salasanaa. Tällöin tietokone
kannattaa pitää verkosta irti, kunnes root-käyttäjän salasana on uudestaan annettu aiemmin
mainitulla 'passwd root'-käskyllä.


==Julkaisutahti==
==Julkaisutahti==
Uusia versioita Ubuntusta julkaistaan noin puolen vuoden välein, yleensä huhtikuussa ja lokakuussa. Ubuntun versionumerosta näkee julkaisuajankohdan, esimerkiksi 5.10 tarkoittaa vuoden 2005 lokakuussa julkaistua versiota. Versio 6.06 LTS (long time support) on ollut Ubuntulle eräänlainen merkkipaalu. Sen viimeistelyyn panostettiin normaalia enemmän (minkä vuoksi se myöhästyi pari kuukautta) ja sitä tullaan tietoturvapäivitysten osalta tukemaan työpöytäkäytössä 3 vuotta ja palvelinkäytössä 5 vuotta. Sen jälkeen on normaaliaikataulun mukaan julkaistu Ubuntu 6.10, Ubuntu 7.04 ja Ubuntu 7.10, joiden tukiaika on normaali 18 kk. Versiota 6.06 LTS suositellaan erityisesti palvelimiin ja muihin vakautta vaativiin järjestelmiin, kun taas Ubuntu 7.10 tarjoaa tuoreempia ohjelmistoversioita ja parempaa laitetukea uusimmille laitteille. Ubuntun versioihin tulee tukiaikana pääasiassa vain bugikorjauspäivityksiä, joten uusimpia ohjelmaversioita saadakseen on käytettävä joko [[Epäviralliset pakettilähteet|epävirallisia asennuslähteitä]] tai päivitettävä jakelu uusimpaan versioon.
Uusia versioita Ubuntusta julkaistaan noin puolen vuoden välein, yleensä huhtikuussa ja lokakuussa. Ubuntun versionumerosta näkee julkaisuajankohdan, esimerkiksi 5.10 tarkoittaa vuoden 2005 lokakuussa julkaistua versiota. Ajoittain julkaistaan ns LTS-versioita (''long time support''), joita tuetaan normaalin 18 kuukauden sijaan 3 vuotta työpöytäkäytössä ja 5 vuotta palvelinkäytössä. LTS-versioita suositellaan erityisesti palvelimiin ja muihin vakautta vaativiin järjestelmiin, kun taas normaalit julkaisut tarjoavat tuoreempia ohjelmistoversioita ja parempaa laitetukea uusille laitteille. Ubuntun versioihin tulee tukiaikana lähinnä bugikorjauspäivityksiä, joten uusimpia ohjelmaversioita saadakseen on käytettävä joko [[Epäviralliset pakettilähteet|epävirallisia asennuslähteitä]] tai päivitettävä jakelu uusimpaan versioon.


==Shipit==
==Shipit==
[[Kuva:Ubuntuja.jpg|250px|right|thumb|Shipitin Ubuntu 7.04 -levyjä]]
[[Kuva:Ubuntuja.jpg|250px|right|thumb|Shipitin Ubuntu 7.04 -levyjä]]
[http://shipit.ubuntu.com Shipit]-palvelun kautta on mahdollista tilata ilman postikuluja uusimman Ubuntun levyjä. Toimitusaika Suomeen on yleensä 2-5 viikkoa.
[http://shipit.ubuntu.com Shipit]-palvelun kautta on mahdollista tilata ilman postikuluja uusimman Ubuntun asennuslevyjä. Toimitusaika Suomeen on yleensä 2-5 viikkoa.


==Virallinen käyttäjäyhteisö==
==Virallinen käyttäjäyhteisö==
Rivi 92: Rivi 76:


[[Luokka:Jakelut]]
[[Luokka:Jakelut]]
[[luokka:Linuxin jakeluversiot aakkosjärjestyksessä]]
[[luokka:Ubuntuun perustuvat Linuxin jakeluversiot]]
4 316

muokkausta

Navigointivalikko