Ero sivun ”Bitlbee” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 034 merkkiä lisätty ,  25. elokuuta 2008
vähän käyttöohjetta
(pääartikkeli)
(vähän käyttöohjetta)
Rivi 1: Rivi 1:
Bitlbee on pikaviestiyhdyskäytäväohjelmisto [[IRC]]:iin. Sen avulla vaikkapa [[irssi]]n kautta voi keskustella MSN Messenger- tai Google Talk -verkoissa. Jos et halua asentaa bitlbeetä itsellesi, voit käyttää julkisia bitlbee-palvelimia, joita löytyy ohjelman kotisivulta.
Bitlbee on pikaviestiyhdyskäytäväohjelmisto [[IRC]]:iin. Sen avulla vaikkapa [[irssi]]n kautta voi keskustella MSN Messenger- tai Jabber (mm. Google Talk) -verkoissa. Jos et halua asentaa bitlbeetä itsellesi, voit käyttää julkisia bitlbee-palvelimia, joita löytyy ohjelman kotisivulta.


==Asennus==
==Asennus==
''Katso pääartikkeli [[Ohjelmien asentaminen]].''
{{Asenna|bitlbee}}
===[[Debian]] ja [[Ubuntu]]===
Bitlbee löytyy Debianin ja Ubuntun pakettihakemistoista, ja sen voi asentaa tavalliseen tyyliin:
apt-get install bitlbee
Asennusskripti kysyy porttinumeron, minkä lisäksi muuta säätöä ei tarvita.


=== [[Fedora]] ===
== Käyttö ==
Bitlbeetä voi käyttää joko käyttämällä julkista palvelinta tai asentamalla palvelimen omalle koneelleen. Julkisen palvelimen käyttäminen on helpompaa mutta tällöin on voitava luottaa palvelimen ylläpitäjään. Ohjelman kotisivuilla [http://www.bitlbee.org/main.php/servers.html listatut palvelimet] ovat suhteellisen luotettavia käyttää.


Bitlbee löytyy Fedoran pakettihakemistoista, ja sen voi asentaa tavalliseen tyyliin:
=== Yhdistäminen ja kirjautuminen ===
  yum install bitlbee
Kun Bitlbeen on joko asennettu omalle koneelle tai on valittu käytettävä julkinen palvelin, voidaan Bitlbeen käyttö aloittaa normaalisti ottamalla IRC-asiakasohjelmalla yhteys tähän palvelimeen, esimerkiksi [[irssi]]ä käytettäessä komennolla <tt>/connect im.bitlbee.org</tt>.
 
Yhdistämisen jälkeen avautuu automaattisesti kanavaikkuna, johon kirjoitetaan komennot. Ohjelman tulosteen kirjoittaa <tt>root</tt>-niminen käyttäjä.
 
Aluksi on rekisteröitävä tunnus palvelimelle, jotta yhteysasetusten tallentaminen onnistuu. Tämä tehdään komennolla <tt>register salasana</tt>, esimerkiksi
register a4Gdk3f
tällöin käytössä olevalle nimimerkille tallennetaan salasanaksi annettu salasana. Tulevaisuudessa yhdistämisen jälkeen kirjaudutaan sisään komennolla <tt>identify salasana</tt>, esim.
identify a4Gdk3f
Tällöin on tietysti oltava käytössä sama nimimerkki kuin rekisteröidyttäessä.
 
=== Yhteysasetukset ===
 
Seuraavaksi lisätään tiedot käytettävistä pikaviestinyhteyksistä. Komento on <tt>account add protokolla käyttäjätunnus salasana [palvelin]</tt> (palvelinta ei siis aina ole tarvis antaa). Mahdollisia protokollia ovat mm. <tt>jabber, msn, yahoo ja oscar (ICQ ja AOL)</tt>. <tt>oscar</tt> ja <tt>jabber</tt> vaativat myös käytettävän palvelimen antamisen. Esimerkiksi [[ICQ]]-numerolle 12345678 lisättäisiin tili komennolla
account add oscar 12345678 SalaSana1234 login.icq.com
 
Bitlbeelle voidaan antaa useampia tilejä. Tämän jälkeen kaikki tilit otetaan käyttöön (eli palvelimiin yhdistetään) komennolla
account on
 
=== Yhteystietojen hallinta ===
 
Yhdistämisen jälkeen Bitlbee näyttää verkossa olevat käyttäjät siten, että nämä henkilöt ilmestyvät kanavalle. Bitlbee muodostaa käyttäjien nimimerkin käyttäjien tunnuksista (esim. tux@maili.com -> tux). Nimen voi vaihtaa haluamakseen komennolla <tt>rename vanhanimi uusinimi</tt>.
 
Uusia henkilöitä voidaan lisätä yhteyslistaan komennolla <tt>add tili tunnus</tt>. <tt>yhteys</tt> on sen tilin tunnistenumero, johon yhteystieto halutaan lisätä. Tilien tunnistenumerot näkee komennolla <tt>account list</tt>. Esimerkiksi ensimmäisenä luotuun tiliin voitaisiin lisätä yhteystieto komennolla
add 0 kaveri@sähköposti.com
Tämän jälkeen lisätty henkilö liittyy Bitlbeen kanavalle jos hän on verkossa.
 
=== Keskustelu ===
Bitlbeen kanavalla voi lähettää viestejä toisille komennolla <tt>nimimerkki: viesti</tt>. Muiden viestit näkyvät Bitlbeen ikkunassa muodossa
<kirjoittaja> nimimerkkisi: viesti
Esimerkiksi tässä <tt>mikko</tt> ja <tt>jonna</tt> keskustelevat:
  <mikko> jonna: terve
<jonna> mikko: iltaa
 
Kanavalla kirjoittelun lisäksi on mahdollista avata myös erillinen yksityinen keskusteluikkuna halutun käyttäjän kanssa (kuten IRC:ssä muutenkin), jolloin viestien eteen ei tarvitse kirjoittaa vastaanottajan nimimerkkiä.
 
Bitlbeellä onnistuu myös ryhmäkeskustelut, katso lisätietoja komennolla <tt>help groupchats</tt>.


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==

Navigointivalikko