Ero sivun ”Tulostaminen CD-levyn pinnalle” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 819 merkkiä poistettu ,  3. joulukuuta 2008
turhaa ohjetta pois, kuvan lataaminen netistä ei kuulu tähän artikkeliin
(turhaa ohjetta pois, kuvan lataaminen netistä ei kuulu tähän artikkeliin)
 
Rivi 1: Rivi 1:
Linuxissa ei liene ohjelmia, joilla voidaan [[kirjoittimet|tulostaa]] suoraan CD-levyn pinnalle, vaikka tulostin tukisikin ko. toimintoa.
Linuxissa ei liene ohjelmia, joilla voidaan [[kirjoittimet|tulostaa]] suoraan CD-levyn pinnalle, vaikka tulostin tukisikin ko. toimintoa.


Kuitenkin monissa tulostimissa on muistikortinlukijoita tai niihin voi liittää muistitikun. Lisäksi sellaisessa tulostimessa on suurella todennäköisyydellä myös mahdollisuus itsenäisesti ilman tietokoneen apua tulostaa tulostaa CD-levyn pinnalle. Se siis toimii myös Linuxin ja muistitikun avulla. Tässä esitämme esimerkkinä kuinka se tehdään Epson R300:lla.
Kuitenkin monissa tulostimissa on muistikortinlukijoita tai niihin voi liittää muistitikun. Lisäksi sellaisessa tulostimessa on suurella todennäköisyydellä myös mahdollisuus itsenäisesti (ilman tietokoneen apua) tulostaa CD-levyn pinnalle. Se siis toimii myös Linuxin ja muistitikun avulla.


=== Tulostus CD-levyn pinnalle Epson R300:lla ===
=== Tulostus CD-levyn pinnalle Epson R300:lla ===
Tässä esimerkissä tulostamme [[Ubuntu]] Hardy Heron 8.04:n alkuperäisen levyn etikettikuvan CD-levyn pinnalle. Tapahtumaan tarvitsemme Epson R300:n, tyhjän muistitikun tai R300:aan sopivan muistikortin ja Linuxin, johon on asennettu [[ImageMagick]]-ohjelmisto ja selain, jolla voidaan hakea tiedosto. Tekstipohjainenkin selain riittää.
Kuvan tulostaminen levyn pinnalle tapahtuu siirtämällä kuva [[FAT|FAT16]]-alustetulla muistitikulla tulostimelle. Tämän jälkeen tulostus hoidetaan käyttäen tulostimen omia valikoita, tässä tapauksessa seuraavasti:
 
==== Ilman X-palvelinta ====
[[Elinks]]illä ko. levykuvan lataaminen onnistuu ilman [[X]]:ää seuraavasti (tietenkin elinks-paketti pitää olla asennettuna.)
 
# Mennään DIYMarketing-sivulle: <tt>elinks https://wiki.ubuntu.com/DIYMarketing</tt>
# Valitaan linkki: ubuntu_CD_804.pdf, ja mennään ko. linkkiin
# Ladataan Lataa-linkin sisältö painamalla d-näppäintä näppäimistöltä, ja lisätään .pdf-laajennos.
# q:lla lopetetaan elinks-ohjelma
# Yes-valinnalla varmistetaan lopetus
# ImageMagickin convertilla muutetaan trimmatuksi jpeg-kuvaksi: <tt>convert -density 300 -trim DIYMarketing.pdf 1.jpg</tt> Kopioidaan 1.jpg-tiedosto tyhjään Fat16-formatoituun muistitikkuun/muistikorttiin.
# Tulostetaan 1.jpg-kuva tulostimen ohjeiden mukaisesti ilman tietokonetta CD-levyn pinnalle. R300:lle ohjeet hieman myöhemmin.
 
==== Graafisesssa tilassa Firefoxilla ====
[[Firefox]] tulee olla tässä tapauksessa asennettuna.
 
# Mennään DIYMarketing-sivulle: firefox https://wiki.ubuntu.com/DIYMarketing
# Mennään linkkiin 'Ubuntu 8.04 LTS Desktop Edition CD wallet artwork' (pdf, hi-res) and CD face artwork (pdf, eps), ja klikataan siitä viimeistä pdf-linkkiä.
# Ladataan Lataa-linkin avulla tiedosto koneeseen.
# Mennään päätteellä ko. latauskansioon ja ImageMagickin convert-ohjelmalla muutetaan trimmatuksi jpeg-kuvatiedostoksi: <tt>convert -density 300 -trim ubuntu_CD_804.pdf 1.jpg</tt>
# Kopioidaan 1.jpg-tiedosto tyhjään Fat16-formatoituun muistitikkuun/muistikorttiin.
# Tulostetaan 1.jpg-kuva tulostimen ohjeiden mukaisesti ilman tietokonetta CD-levyn pinnalle.
 
==== Tulostimen käyttö ====
# Laita muistitikku/muistikortti kiinni Epson R300:aan.
# Laita muistitikku/muistikortti kiinni Epson R300:aan.
# Avaa Epson R300 -tulostin
# Avaa Epson R300 -tulostin

Navigointivalikko