Ero sivun ”Komentorivin perusteet” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
309 merkkiä lisätty ,  28. maaliskuuta 2009
p
kh, muotoilua
p (kh, muotoilua)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Komentorivi]] on yksi GNU/Linux-järjestelmän tehokkaimmista työkaluista, mutta se voi olla Windows-maailmasta Linuxiin siirtyneelle outo. Windowsissa komentotulkki on varsin rajoittunut ja kömpelö, tosin sitä ei useinkaan käytetä juuri mihinkään. Linuxissa komentoriviltä hoituvat lähes kaikki mahdolliset tehtävät jopa kätevämmin kuin graafisia työkaluja käyttäen.
[[Komentorivi]] on yksi Linux-järjestelmän tehokkaimmista työkaluista, mutta se voi olla Windows-maailmasta Linuxiin siirtyneelle outo. Windowsissa komentotulkki on varsin rajoittunut ja kömpelö, tosin sitä ei useinkaan käytetä juuri mihinkään. Linuxissa komentoriviltä hoituvat lähes kaikki mahdolliset tehtävät jopa kätevämmin kuin graafisia työkaluja käyttäen.


Windowsin komentoriviin tai DOS:iin tottuneiden kannattaa huomioida varsinkin jokerimerkkien erilainen logiikka ja se, etteivät unix-komennot juurikaan kysele varmistuksia tai kerro tekemisistään vaan tekevät ilman kommentteja sen mitä pyydettiin.
Windowsin komentoriviin tai DOS:iin tottuneiden kannattaa huomioida varsinkin jokerimerkkien erilainen logiikka ja se, etteivät Unix-komennot juurikaan kysele varmistuksia tai kerro tekemisistään, vaan tekevät ilman kommentteja sen, mitä pyydettiin.


==Miten komentoriville pääsee?==
==Miten komentoriville pääsee?==
Rivi 9: Rivi 9:


== Komentotulkki ==
== Komentotulkki ==
[[Komentotulkki]] (engl. shell) on ohjelma, joka hoitaa komentoriviltä annettujen komentojen suorittamisen. Komentotulkkeja on useita, mutta peruskäytössä ne toimivat suurinpiirtein samalla tavalla. Lähes jokaisessa [[Jakelut|jakelussa]] oletuksena on käytössä [[Bash]], joten esimerkeissä käytetään sitä.
[[Komentotulkki]] (engl. ''shell'') on ohjelma, joka hoitaa komentoriviltä annettujen komentojen suorittamisen. Komentotulkkeja on useita, mutta peruskäytössä ne toimivat suurin piirtein samalla tavalla. Lähes jokaisessa [[Jakelut|jakelussa]] oletuksena on käytössä [[Bash]] tai jokin Bash-yhteensopiva komentotulkki, joten esimerkeissä käytetään sitä.


Seuraavissa ohjeissa dollarimerkki ($) tarkoittaa, että komento syötetään tavallisena käyttäjänä ja risuaita (#) sitä, että toimitaan pääkäyttäjänä. Jos rivin alussa ei ole kumpaakaan näistä merkeistä, se tarkoittaa komennon tulostetta.
Seuraavissa ohjeissa dollarimerkki ($) tarkoittaa, että komento syötetään tavallisena käyttäjänä ja risuaita (#) sitä, että toimitaan pääkäyttäjänä. Tämä on yleinen merkintätapa jota käytetään muuallakin tässä wikissä ja yleisesti muissakin ohjeissa. Jos rivin alussa ei ole kumpaakaan näistä merkeistä, se tarkoittaa komennon tulostetta.


== Hakemistorakenteessa liikkuminen ==
== Hakemistorakenteessa liikkuminen ==
Hakemistorakenteessa liikkuminen hoituu suurimmaksi osaksi komennolla <tt>cd</tt>. Linuxin hakemistorakenne lähtee juurihakemistosta /, jonka alta löytyy monia eri hakemistoja. Hakemistopolku voidaan kirjoittaa täydellisenä juurihakemistosta lähtien (esimerkiksi <tt>/home/masa/asiakirjat</tt>) tai suhteessa nykyiseen hakemistoon. Lisätietoja hakemistorakenteesta löytyy artikkelista [[Linuxin hakemistorakenne]].  
Hakemistorakenteessa liikkuminen hoituu suurimmaksi osaksi komennolla <tt>[[cd]]</tt>. Linuxin [[hakemistorakenne]] lähtee juurihakemistosta /, jonka alta löytyy monia eri hakemistoja. Hakemistopolku voidaan kirjoittaa täydellisenä juurihakemistosta lähtien (esimerkiksi <tt>/home/masa/asiakirjat</tt>) tai suhteessa nykyiseen hakemistoon (esimerkiksi <tt>./tässä_hakemistossa_oleva_tiedosto</tt>). Lisätietoja hakemistorakenteesta löytyy artikkelista [[Linuxin hakemistorakenne]].  


Esimerkiksi /usr-hakemistoon siirrytään komennolla  
Esimerkiksi /usr-hakemistoon siirrytään komennolla  
Rivi 34: Rivi 34:


== Komentojen suorittaminen ==
== Komentojen suorittaminen ==
Mikäli ohjelma löytyy hakemistosta, joka on määritelty [[PATH|$PATH]]-[[ympäristömuuttuja]]ssa, sen voi suorittaa suoraan ajamalla komennon <tt>ohjelmannimi</tt> (esimerkiksi ls on ohjelma, joka sijaitsee yleensä polussa /bin). Yleensä näin voidaan suorittaa koko järjestelmään asennetut ohjelmat. $PATH:in sisällön voi tarkistaa seuraavasti:
Mikäli ohjelma löytyy hakemistosta, joka on määritelty [[PATH|$PATH]]-[[ympäristömuuttuja]]ssa, sen voi suorittaa suoraan ajamalla komennon <tt>ohjelmannimi</tt> (esimerkiksi <tt>[[ls]]</tt> on ohjelma, joka sijaitsee yleensä polussa <tt>/bin</tt>). Yleensä näin voidaan suorittaa koko järjestelmään asennetut ohjelmat. $PATH:in sisällön voi tarkistaa seuraavasti:
  $ echo $PATH
  $ echo $PATH
  ~/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/bin/X11:/usr/games
  ~/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/bin/X11:/usr/games
Rivi 41: Rivi 41:
  /usr/share/karamba/bin-->
  /usr/share/karamba/bin-->


Mikäli ajettava ohjelma ei sijaitse $PATH:in määrittelemissä hakemistoissa, se voidaan suorittaa joko viittaamalla siihen koko sen polulla (esim. /home/kayttaja/imuroitua/hienosofta.bin), tai mikäli kyseinen ohjelma on hakemistossa, johon on jo siirrytty, lisäämällä tiedostonimen eteen ./ joka viittaa nykyiseen hakemistoon (huomaa kuitenkin, että suoritettavalla tiedostolla on oltava [[Tiedoston oikeudet|suoritusoikeudet]]). Esimerkiksi jos hakemistossa /home/kayttaja olisi suoritettava tiedosto nimeltä ohjelma se voitaisiin suorittaa seuraavilla tavoilla:
Mikäli ajettava ohjelma ei sijaitse $PATH:in määrittelemissä hakemistoissa, se voidaan suorittaa joko viittaamalla siihen koko sen polulla (esim. <tt>/home/kayttaja/imuroitua/hienosofta.bin</tt>), tai mikäli kyseinen ohjelma on hakemistossa, johon on jo siirrytty, lisäämällä tiedostonimen eteen <tt>./</tt>. Tässä piste viittaa siis nykyiseen hakemistoon. Ohjelmia ajaessasi huomaa, että suoritettavalla tiedostolla on oltava [[Tiedoston oikeudet|suoritusoikeudet]]). Esimerkiksi jos hakemistossa <tt>/home/kayttaja</tt> olisi suoritettava tiedosto nimeltä <tt>ohjelma</tt> se voitaisiin suorittaa seuraavilla tavoilla:
  $ cd /home/kayttaja
  $ cd /home/kayttaja
  $ ./ohjelma
  $ ./ohjelma
tai
tai
  $ /home/kayttaja/ohjelma
  $ /home/kayttaja/ohjelma
'''Vinkki''': Käyttäjän omaan kotihakemistoon (/home/kayttaja) voi viitata tildellä: <tt>~/ohjelma</tt> suorittaisi myös tämän ohjelman.
*'''Vinkki''': Käyttäjän omaan kotihakemistoon (/home/kayttaja) voi viitata tildellä: <tt>~/ohjelma</tt> suorittaisi myös tämän ohjelman.
'''Vinkki''': Kotihakemistoon voi siirtyä suoraan komennolla <tt>cd</tt> (hakemistoa ei siis tarvitse antaa)
*'''Vinkki''': Kotihakemistoon voi siirtyä suoraan komennolla <tt>cd</tt> (hakemistoa ei siis tarvitse antaa)


Ohjelman voi myös jättää pyörimään taustalle laittamalla rivin perään merkin &. Tällöin ohjelman tuloste tulee konsoliin, mutta komentorivin normaali käyttö on mahdollista. Lisätietoja taustalla ajettavista ohjelmista löytyy artikkelista [[tausta-ajo]].
Ohjelman voi myös jättää pyörimään taustalle laittamalla rivin perään merkin &. Tällöin ohjelman tuloste tulee konsoliin, mutta komentorivin normaali käyttö on mahdollista. Lisätietoja taustalla ajettavista ohjelmista löytyy artikkelista [[tausta-ajo]].

Navigointivalikko