Ero sivun ”MP3-soitin” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 230 merkkiä lisätty ,  16. huhtikuuta 2009
uudelleenkirjoitus
p (→‎Katso myös: pari muutakin soitinta)
(uudelleenkirjoitus)
Rivi 1: Rivi 1:
MP3-soittimissa tuki on hyvä. Useimmissa nykyisissä [[jakelu]]issa käyttöönottoon ei vaadita mitään kummempia toimia. MP3-soitin vain laitetaan tietokoneen USB-liittimeen ja se on lähes välittömästi käytettävissä ilman lisätoimenpiteitä. MP3-soitin näkyy yleensä järjestelmälle [[USB-muisti|ulkoisena massamuistina]], joka toimii Linuxissa täysin. Tällaisen massamuistin tiedostojärjestelmä on yleensä [[FAT]], joka toimii sekä Windowsissa että Linuxissa.
Useimmat [[wikipedia:fi:MP3-soitin|mp3-soittimet]] toimivat Linuxissa. Soittimen käyttö riippuu tekniikasta, jolla sen ja tietokoneen välinen tiedonsiirto on toteutettu.


Monissa [[:Luokka:Multimedia|toisto-ohjelmissa]] on myös sisäänrakennettu tuki MP3-soittimen käsittelyyn mikä helpottaa esimerkiksi kappaleiden siirtämistä soittimen ja tietokoneen välillä.
==USB-massamuistitekniikka==
Erittäin monet soittimet on toteutettu käyttäen USB-massamuistitekniikkaa, mikä tarkoittaa sitä, että ne näkyvät tietokoneelle tavallisina [[USB-muisti|USB-muisteina]]. Tiedostoja voidaan tällöin siirtää soittimelle kuin mille tahansa muistitikulle.


[[MP3]]-pakkaukseen liittyvien patenttiongelmien takia tukea kyseiselle tiedostomuodolle ei yleensä voida levittää [[jakelu]]iden mukana. Tämän takia suositellaankin käytettävän teknisesti vähintään MP3:n tasoista [[Ogg|OGG]]-tiedostomuotoa, johon ei liity patenttiongelmia.
==MTP-protokolla==
Toinen yleinen tapa tietokoneen ja soittimen väliseen kommunikointiin on [[MTP]]-protokolla. MTP-protokollaa käyttävää soitinta voi pelkän tiedostojen siirtämisen ohella myös muulla tavoin hallita tietokoneen kautta. Tällaisia ovat esimerkiksi Creativen ZEN-soittimet.


==Katso myös==
MTP-soittimia voidaan hallita Linuxissa esimerkiksi [[Gnomad2]]-ohjelman avulla. Tuki MTP-soittimille sisältyy myös moniin [[musiikin toisto|musiikkisoitinohjelmiin]], kuten [[Amarok]]iin, [[Banshee]]hen ja [[Rhythmbox]]iin.
*[[Amarok]]
 
*[[Mpg123]]
==iPOD-soittimet==
*[[Rhythmbox]]
[[wikipedia:fi:iPOD|iPOD]]-soitinten hallinta on teknisesti monia muita soitinmalleja vaikeampaa, sillä niitä käsiteltäessä ei riitä, että tiedosto fyysisesti kopioidaan soittimen [[tiedostojärjestelmä]]än, vaan tieto sen olemassaolosta täytyy myös tallentaa erilliseen suljetussa muodossa olevaan tietokantaan.
*[[XMMS]]
 
Tuki iPOD-soittimille saadaan Linuxissa [http://www.gtkpod.org/libgpod/ libgpod]-nimisen [[kirjasto]]n avulla. Soitinten hallintaan kykeneviä ohjelmia ovat esimerkiksi [[Amarok]], [[Banshee]], [[Gtkpod]], [[Rhythmbox]] ja [[Songbird]].
 
Applen iTunes-ohjelmisto toimii [[Wine]]n alla osittain [http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=1347].
 
==Creative NOMAD Jukebox==
Creative NOMAD Jukebox on vuoteen 2004 asti julkaistu mp3-soitinmallisto. Soittimet käyttävät tiedonsiirtoon omaa erityistä protokollaansa, jolle on saatavilla Linux-tuki [http://sourceforge.net/projects/libnjb/ libnjb]-[[kirjasto]]n kautta. Soitinten hallinta onnistuu esimerkiksi [[Gnomad2]]-ohjelmiston avulla.


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
* [http://www.turbolinux.com/products/wizpy/index.html?x=1 Wizpy] mp3, ogg soitin
* [[wikipedia:Comparison_of_portable_media_players|Kannettavien mediasoitinten vertailutaulukko Wikipediassa]]
* [http://wiki.xiph.org/index.php/PortablePlayers Soitin vertailuja]
*[[wikipedia:Comparison_of_iPod_Managers|iPOD-ohjelmien vertailutaulukko Wikipediassa]]
* [http://tuxmobil.org/portable_players.html Portable (Digital) Music or Video Players & Linux]
* [http://wiki.xiph.org/index.php/PortablePlayers Soitinvertailuja]
* [http://tuxmobil.org/portable_players.html Tietoa eri mediasoitinten käytöstä Linuxissa]
* [http://www.turbolinux.com/products/wizpy/index.html?x=1 Wizpy] - [[MP3]]- ja [[Ogg Vorbis]]-soitin


[[Luokka:Laitteisto]]
[[Luokka:Laitteisto]]
[[Luokka:Multimedia]]
[[Luokka:Multimedia]]
4 316

muokkausta

Navigointivalikko