Ero sivun ”Locale” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 033 merkkiä lisätty ,  25. marraskuuta 2009
pidempi johdanto; käytettävissä olevat -> asennetut; locale.dir -> locale.alias; suomi-lokaalit; lokalit debianissa
(suomenkieliset lokaalit)
(pidempi johdanto; käytettävissä olevat -> asennetut; locale.dir -> locale.alias; suomi-lokaalit; lokalit debianissa)
Rivi 1: Rivi 1:
Locale on [[komentorivi]]ohjelma, joka tulostaa kieltä ja muita alueellisia tietoja koskevat [[ympäristömuuttuja]]t ja näyttää saatavilla olevat lokaalivaihtoehdot.
Locale on [[komentorivi]]ohjelma, joka tulostaa kieltä ja muita alueellisia tietoja koskevat [[ympäristömuuttuja]]t ja näyttää asennetut lokaalivaihtoehdot.
 
Lokaliin liittyvät muuttujat määräävät ”[[kotoistus|kansainvälistetyn]]” ohjelman käyttämän kielen ja kieleen ja kulttuuriin liittyvät käytännöt, esimerkiksi päivämäärien muodon, desimaalierottimen ja aakkosjärjestyksen.
 
Kaikissa ohjelmissa ei hyödynnetä kaikkia vivahteita. Jos osaa ohjelmasta ei ole käännetty käytetään siltä osin alkuperäistä (englannin) kieltä. Joissakin Windows-perinteen ohjelmissa käytetään näitten muuttujien sijaan ohjelman valikoita.


==Käyttö==
==Käyttö==
Rivi 19: Rivi 23:
  LC_ALL=en_GB.utf8
  LC_ALL=en_GB.utf8


Tulostetaan saatavilla olevat lokaalit (joskus ''hyvin'' pitkä lista):
Tulostetaan asennetut lokaalit (joskus ''hyvin'' pitkä lista, tässä erään järjestelmän oletusvalikoima: eri englannin muunnelmia sekä [[C]]- ja [[POSIX]]-oletuslokaalit):
  kayttaja@kone:~$ locale -a
  kayttaja@kone:~$ locale -a
  C
  C
Rivi 38: Rivi 42:
  POSIX
  POSIX


Tulostetaan suomenkieliset lokaalit (jotka alkavat kielikoodilla ”fi”):
Tulostetaan asennetut suomenkieliset lokaalit (jotka yleensä alkavat kielikoodilla ”fi”, tässä [[Debian]]):
  kayttaja@kone:~$ locale -a | [[grep]] "^fi"
  kayttaja@kone:~$ locale -a | [[grep]] "^fi"
  fi_FI
  fi_FI
Rivi 49: Rivi 53:
  finnish
  finnish


Tähän eksyi näköjään mukaan filipiini.
Tähän eksyi näköjään mukaan filipino.
 
<tt>fi</tt>, <tt>fi_FI</tt> ja <tt>finnish</tt> viittaavat (vrt. [[locale.alias]]) yleensä järjestelmän oletusarvoiseen suomi-lokaaliin, joka nykyään tavallisesti on [[Unicode]]a käyttävä <tt>fi_FI.[[UTF-8|utf8]]</tt>.
 
Saame:
kayttaja@kone:~$ locale -a | grep "^se"
se_NO
se_NO.utf8


<tt>fi</tt>, <tt>fi_FI</tt> ja <tt>finnish</tt> viittaavat (vrt. [[locale.dir]]) yleensä järjestelmän oletusarvoiseen suomi-lokaaliin, eli johonkin lokaaleista <tt>fi_FI.iso88591</tt>, <tt>fi_FI.iso885915@euro</tt> ja <tt>fi_FI.utf8</tt>. Viimeksimainittu, [[Unicode]]a käyttävä, on nykyään suositeltavin, ellei yhteensopivuussyistä joudu käyttämään jotakin muuta.
Kaikki Suomi-lokaalit:
kayttaja@kone:~$ locale -a | grep "_FI" | [[less]]


==Ympäristömuuttujat==
==Ympäristömuuttujat==
Rivi 66: Rivi 78:
==Lokaalien generointi==
==Lokaalien generointi==


Kotikoneilla harvemmin on tarvetta tukea maailman kaikkia kieliä ja kulttuureja. Tilan säästämiseksi lokaaleja generoidaan usein käytettäviksi vain pyynnöstä. C ja POSIX (eli [[C]]-kielen ja [[POSIX]]-standardin oletuslokaalit, käytännössä samat) ovat aina käytössä, usein oletusarvoisesti liuta englanninkielisiä lokaaleja sekä asennuksessa valittu järjestelmän oletuskieli. Tuen saamiseksi halutut lokaalit pitää generoida. Tapa vaihtelee jakelusta toiseen.
Kotikoneilla harvemmin on tarvetta tukea maailman kaikkia kieliä ja kulttuureja. Tilan säästämiseksi lokaaleja generoidaan usein käytettäviksi vain pyynnöstä. C ja POSIX (eli [[C]]-kielen ja [[POSIX]]-standardin oletuslokaalit, käytännössä samat) ovat aina käytössä, usein oletusarvoisesti liuta englanninkielisiä lokaaleja sekä asennuksessa valittu järjestelmän oletuskieli. Tuen saamiseksi muut halutut lokaalit pitää generoida. Tapa vaihtelee jakelusta toiseen.
 
Debianissa käytetään asetustiedostoa <tt>/etc/[[locale.gen]]</tt>, jossa tarpeettomat lokaalit on muunnettu ”kommenteiksi” #-merkillä. Tämä merkki poistetaan halutuilta riveiltä ja sen jälkeen annetaan komento
# [[locale-gen]]
Tämä ohjelma ajaa [[localedef]]-ohjelman jokaisen halutun lokaalin generoimiseksi.
 
Vastaavan voi myös tehdä komennolla
# [[dpkg-reconfigure]] locales


==Lokaalin asettaminen==
==Lokaalin asettaminen==
785

muokkausta

Navigointivalikko