Ero sivun ”GNU GRUB 2” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 696 merkkiä lisätty ,  22. joulukuuta 2009
(fix, vähän lisää)
Rivi 50: Rivi 50:


== Uuden käyttöjärjestelmän lisääminen ==
== Uuden käyttöjärjestelmän lisääminen ==
Kun <tt>update-grub</tt> tai <tt>update-grub2</tt>-komento ajetaan, käydään läpi hakemistossa <tt>/etc/grub.d</tt> olevia tiedostoja. Tiedostosta <tt>/etc/grub.d/10_linux<tt> haetaan tiedot käytettävistä Linux-ytimistä ja <tt>/etc/grub.d/30_os-prober</tt>-tiedostosta tiedot muista käyttöjärjestelmistä. Tämän lisäksi tiedosto <tt>/etc/grub.d/40_custon</tt> on tarkoitettu käyttäjän käsin lisäämiä käynnistysvalintoja varten.
Kun <tt>update-grub</tt> tai <tt>update-grub2</tt>-komento ajetaan, käydään läpi hakemistossa <tt>/etc/grub.d</tt> olevia tiedostoja. Tiedostosta <tt>/etc/grub.d/10_linux</tt> haetaan tiedot käytettävistä Linux-ytimistä ja <tt>/etc/grub.d/30_os-prober</tt>-tiedostosta tiedot muista käyttöjärjestelmistä. Yleensä [[paketinhallintajärjestelmä]] huolehtii <tt>10_linux</tt>-tiedostosta ja <tt>30_os-prober</tt> luodaan asennuksen aikana. Tämän lisäksi tiedosto <tt>/etc/grub.d/40_custom</tt> on tarkoitettu käyttäjän käsin lisäämiä käynnistysvalintoja varten.
 
Uusi ydin voidaan lisätä käsin lisäämällä tiedostoon <tt>40_custom</tt> seuraavan esimerkin kaltainen kohta: Oletetaan, että [[osio]]lle <tt>sda10</tt> on asennettu [[SystemRescueCD]]-jakelu. Tällöin tiedostoon lisättäisiin rivit
<pre>
echo "Adding SystemRescueCD" >&2
menuentry "System Rescue CD" {
set root=(hd0,10)
linux /sysrcd/rescuecd subdir=sysrcd setkmap=us
initrd /sysrcd/initram.igz
}
</pre>
Tässä ensimmäinen <tt>[[echo]]</tt>-rivi ei vaikuta Grubin toimintaan mutta tällä tavoin tehtynä ajettaessa <tt>update-grub2</tt> nähdään, että yllä tehty määrittely käydään läpi. Esimerkki valaisee eri kenttien merkityksen, <tt>menuentry</tt> määrittelee näkyvän tekstin, ja <tt>root</tt> osion, josta ydin haetaan. Osioihin viitataan eri tavalla kuin vanhassa Grubissa! Laitteiden numerointi alkaa nollasta, esimerkiksi [[laitetiedosto]]a <tt>sda</tt> vastaa laite 0, <tt>sdb</tt>:tä laite 1 jne. Sen sijaan osionumerot menevät kuten Linuxissa, esimerkiksi (hd0,1) vastaa osiota <tt>sda1</tt> ja (hd0,10) osiota <tt>sda10</tt>.
 
<tt>linux</tt>- ja <tt>initrd</tt>-rivit kertovat, mistä hakemistosta suhteessa asetettuun juuriosioon ydin ja [[initrd]]-tiedosto löytyvät.
 
Tiedostoon <tt>40_custom</tt> lisätyt ytimet ilmestyvät Grubin valikon loppuun, sillä listan järjestyksen määrää tiedostojen järjestys. Siispä jos listan alkuun halutaan lisätä omia käynnistysvalintoja, on ne laitettava tiedostoon, joka on aakkosjärjestyksessä ennen tiedostoa <tt>10_linux<tt>, esimerkiksi <tt>07_custom</tt>.


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Navigointivalikko