Ero sivun ”RUTE” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
86 merkkiä lisätty ,  11. maaliskuuta 2010
p
pientä
(Lyhyt esittely)
 
p (pientä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''RUTE''' eli ''Linux: Rute User's Tutorial and Exposition'' on Linux-kirja vuodelta 2002, joka kattavasti esittelee GNU/Linux-järjestelmän ylläpitoon liittyviä konsepteja ja työkaluja. Kirja on tarkoitettu käyttäjälle, joka ei ennestään tunne Unixia. Kirja on vapaasti levitettävissä sähköisesti (mutta ei [[Vapaa ohjelmisto|vapaa]]), ja saavutti aikoinaan vakioteoksen aseman (kirjan nimi mainitaan harvoin, lyhenteen oletetaan olevan tuttu).
'''RUTE''' eli ''Linux: Rute User's Tutorial and Exposition'' on Linux-kirja vuodelta 2002, joka kattavasti esittelee GNU/Linux-järjestelmän ylläpitoon liittyviä konsepteja ja työkaluja. Kirja on tarkoitettu käyttäjälle, joka ei ennestään tunne Unixia. Kirja on vapaasti levitettävissä sähköisesti (mutta ei [[Vapaa ohjelmisto|vapaa]]), ja saavutti aikoinaan vakioteoksen aseman (kirjan varsinainen nimi mainitaan harvoin, lyhenteen oletetaan olevan tuttu).


Vaikka vapaat ohjelmistot kehittyvät nopeasti, kuten tietokoneetkin, Unixin perusta on vanha ja tukeva; pääosin kirjan sisältö on edelleen käypää tietoa ja kirja on hyvin kirjoitettu. Kirja kattaa kaiken, minkä uusi käyttäjä joutuu opiskelemaan hoitaakseen Linux-järjestelmää. Kirjassa käydään myös läpi LPI- and RHCE-sertifioinnit, joten kirjaa pystyi aikoinaan helposti käyttämään näihin sertifikaatteihin opiskeluun.
Vaikka vapaat ohjelmistot kehittyvät nopeasti, kuten tietokoneetkin, Unixin perusta on vanha ja tukeva; pääosin kirjan sisältö on edelleen käypää tietoa ja kirja on hyvin kirjoitettu. Kirja kattaa kaiken, minkä uusi käyttäjä joutuu opiskelemaan hoitaakseen Linux-järjestelmää (sisältö on laajempi kuin esimerkiksi Redhatin RHCE-sertifikaatissa). Kirjassa käydään myös läpi LPI- and RHCE-sertifioinnit, joten kirjaa pystyi aikoinaan helposti käyttämään näihin sertifikaatteihin opiskeluun.


Paketinhallinta ja ydin ovat kehittyneet, esimerkiksi palomuurin ja laitetiedostojen osalta, joten niitä ei voi suoraan säätää kirjan perusteella. Vastaavia päivitystarpeita on muitakin, mutta kirjaan perusteella ymmärtää myös nykyisten järjestelmien kuvaukset ja ohjeet.
Paketinhallinta ja ydin ovat kehittyneet, esimerkiksi palomuurin ja laitetiedostojen osalta (joten näitä ei voi suoraan säätää kirjan perusteella). Vastaavia päivitystarpeita on muitakin, mutta kirjaan perusteella ymmärtää myös nykyisten järjestelmien kuvaukset ja ohjeet.


Yksittäisiä graafisia sovelluksia ei käsitellä. Sen sijaan kirjasa on lukuja esimerkiksi tekstieditoreista, skriptauksesta ja ohjelmien kääntämisestä sekä lyhyesti keskeisistä Internet-protokollista.
Yksittäisiä graafisia sovelluksia ei käsitellä. Sen sijaan kirjassa on lukuja esimerkiksi tekstieditoreista, skriptauksesta ja ohjelmien kääntämisestä sekä lyhyesti keskeisistä Internet-protokollista.


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
785

muokkausta

Navigointivalikko