Ero sivun ”Ytimen kääntäminen” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
923 merkkiä lisätty ,  29. huhtikuuta 2005
Rivi 7: Rivi 7:


==Asetusten tekeminen==
==Asetusten tekeminen==
Jos sinulla on käytössäsi 2.6-sarjan ydin (näet ytimen version komennolla <tt>uname -a</tt>), kannattaa katsoa josko sinulla olisi vanha asetustiedosto (<tt>.config</tt>) jossain. Monissa distroissa se löytyy polusta /boot/kernel-2.6.xxx-config. Jos tällainen löytyy, kopioi se kernelin hakemistoon nimelle .config. Tämän jälkeen aja komento <tt>make oldconfig</tt>.<br>
Nykyisen ytimen version näet komennolla <tt>uname -a</tt>. Mikäli käytössäsi on jo 2.6-sarjan ydin, kannattaa tutkia löytyykö ytimen asetustiedosto (<tt>.config</tt>) jostakin. Monissa jakeluissa asetustiedosto löytyy /boot -hakemiston alta nimellä kernel-2.6.x.x.config. Asetustiedosto voi myös löytyä pakattuna tiedostosta /proc/config.gz. Jos vanha asetustiedosto löytyy, kopioi se uuden ytimen lähdekoodin juurihakemistoon nimellä <tt>.config</tt>. Aja tämän jälkeen komento <tt>make oldconfig</tt> jolloin sinulta kysytään asetukset niihin ominaisuuksiin, joita vanhassa asetustiedostossa ei ollut.


Jos sinulla ei ole vanhaa asetustiedostoa tai jos haluat tehdä itse asetuksia, aja komento <tt>make menuconfig</tt> (yleisin ja toimii lähes aina), <tt>make xconfig</tt> (Graafinen, QT-kirjastoa käyttävä), <tt>make gconfig</tt> (Graafinen, GTK+ -kirjastoa käyttävä), tai <tt>make config</tt> (kysyy kaikki kohdat erikseen, ei suositeltava).<br>
Jos sinulla ei ole vanhaa asetustiedostoa tai jos haluat tehdä itse asetuksia, aja komento <tt>make menuconfig</tt> (yleisin ja toimii lähes aina), <tt>make xconfig</tt> (Graafinen, QT-kirjastoa käyttävä), <tt>make gconfig</tt> (Graafinen, GTK+ -kirjastoa käyttävä) tai <tt>make config</tt> (kysyy kaikki kohdat erikseen, ei suositeltava). Tämän jälkeen tee haluamasi asetukset, mutta älä kuitenkaan muuta mitään mistä et ole varma. Suurimpaan osaan tarjolla olevista asetuksista on hyvä ohjeistus kyseisen asetuksen kohdalla help-valikossa.
Tämän jälkeen tee haluamasi asetukset (älä kuitenkaan muuta mitään mistä et ole varma).


Jos haluat antaa kernelille erityisen nimen, editoi Makefile:n ensimmäisiä rivejä, mutta uudemmissa menuconfigeissa sen voi myös vaihtaa ensimmäisissä valikoissa.
Mikäli et tee ns. initrd-ydintä, on syytä muistaa että ''juuriosion tiedostojärjestelmän ajuri on käännettävä ytimen sisään''. Initrd-ytimen tapauksessa ajurin voi kääntää myös moduuliksi, mutta tällöin on tehtävä erikseen initrd-tiedosto jotta ydin osaa ottaa tiedostojärjestelmän käynnistyksen yhteydessä käyttöön. Initrd-ytimissä käytetään romfs-muotoista ram-levyasemaa.


Myös on syytä muistaa, että mikäli et tee ns. initrd-kerneliä, ''on juuriosion tiedostojärjestelmän ajuri oltava kernelissä''. Initrd-kernelissä taasen käytetään romfs-muotoista ram-levyasemaa.
Osa ajureista ei toimi tällä hetkellä hyvin joidenkin toisten ajureiden kanssa. Ne eivät välttämättä käänny lainkaan, tai ne eivät käänny puhtaasti, mikäli kaksi tällaista ajuria on valittuna. 2.6-sarjan ytimet ovat kirjoitushetkellä vielä voimakkaan kehityksen alla. Apua valintoihin kannattaa aina katsoa kunkin ajurin kohdalta löytyvästä help-valikosta.


Jotkut ajurit eivät tällä hetkellä toimi hyvin tiettyjen ajurien kanssa. Osa estää kääntymisen mikäli ne on valittu samanaikaisesti, ja osa ei joka tilanteessa käänny puhtaasti. 2.6 -sarja on kirjoitushetkellä vielä voimakkaan kehityksen alaisena.
Valitessasi ytimen asetuksia on hyvä tutustua tarkkaan koneesi laitteistoon. <tt>lspci -v</tt> -komento antaa hyödyllistä tietoa laitteistostasi, ja runsaasti lisätietoa löytyy <tt>/proc</tt>-väylältä. Esimerkiksi tiedosto <tt>/proc/cpuinfo</tt> kertoo kattavasti millainen prosessori koneessasi on. Oikean vaihtoehdon valinta on tärkeää etenkin prosessorin kohdalla ydintä käännettäessä. x86-koneissa pienin yhteinen nimittäjä on 80386-prosessorityyppi, jonka valitsemalla ydin toimii jokaisessa koneessa, mutta se ei käytä hyödykseen läheskään kaikkia tarjolla olevia ominaisuuksia ja on huomattan hidas. Perusnyrkkisääntönä sanottakoon, että nykyään pienin yhteinen nimittäjä on Pentium. Mikäli aiot tehdä ytimestäsi siirrettävän, eli sellaisen joka toimii koneessa kuin koneessaon 386 hyvä vaihtoehto. Sen sijaan omalle koneelle optimaalista ydintä räätälöitäessä oikean prosessorityypin (tai lähimmän vastaavan) valinta on järkevin.
 
Kun konfiguroit kerneliä, on hyvä ottaa lspci -v ja /proc -väylältä tietoa koneesta. cat /proc/cpuinfo kertoo, millainen prosessori tietokoneessa on. Pienin yhteinen nimittäjä x86-koneissa on 80386, joka toimii joka koneessa, on vain hidas. Perusnyrkkisääntönä sanottakoon, että nykyään pienin yhteinen nimittäjä on Pentium. Mikäli aikoo tehdä kernelistään "portattavan" joka toimii koneessa kuin koneessa on 386 hyvä vaihtoehto, mutta konetta räätälöidessä on hyvä valita joko suoraan oikea prosessorityyppi tai sitten lähinnä vastaava.


2.4 -sarjan kerneleissä oli AMD:n prosessorien ja VIA-piirisarjan kanssa ongelmia, joiden vuoksi piti kääntää 686-kerneli jonkin aikaa näihin koneisiin. Vastaavanlaisia ongelmia saattaa edelleenkin esiintyä erityisesti [[bleeding edge]]-tekniikoiden kanssa, kun kehitys ei ole vielä päässyt tarpeeksi pitkälle.
2.4 -sarjan kerneleissä oli AMD:n prosessorien ja VIA-piirisarjan kanssa ongelmia, joiden vuoksi piti kääntää 686-kerneli jonkin aikaa näihin koneisiin. Vastaavanlaisia ongelmia saattaa edelleenkin esiintyä erityisesti [[bleeding edge]]-tekniikoiden kanssa, kun kehitys ei ole vielä päässyt tarpeeksi pitkälle.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko