Ero sivun ”ZFS” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
324 merkkiä lisätty ,  30. joulukuuta 2020
alkua kirjoitettu uusiksi oikeakielisemmäksi ja vähemmän myyntipuhemaiseksi
pEi muokkausyhteenvetoa
(alkua kirjoitettu uusiksi oikeakielisemmäksi ja vähemmän myyntipuhemaiseksi)
Rivi 1: Rivi 1:
'''ZFS''' "Zettabyte File System" on SUN:in Solarista varten kehittämä edistyksellinen tiedostojärjestelmä. ZFS on tiedostojärjestelmän ja loogisen levyhallintajärjestelmän yhdistelmä.  
'''ZFS''' "Zettabyte File System" on [[Sun Microsystems|Sunin]] (nyk. [[Oracle]]) Solarista varten kehittämä moderni tallennusjärjestelmä. ZFS on tiedostojärjestelmän ja loogisen levyhallintajärjestelmän yhdistelmä.  


==Mikä ZFS on?==
==Mikä ZFS on?==
Solariksen ZFS tiedostojärjestelmä on vallankumouksellinen uusi tiedostojärjestelmä, joka muuttaa perustavanlaatuisesti tapaa, jolla tiedostojärjestelmiä on hallittu. Se tarjoaa ominaisuuksia ja etuja, joita ei löydy mistään toisesta tiedostojärjestelmästä. ZFS on vakaa, skaalautuva ja sen ylläpito on helppoa.
ZFS on tallennusjärjestelmä, jossa on luovuttu perinteisestä tallennusjärjestelmän abstraktiojaosta matalan tason tallenuskerrokseen (levy suoraan tai [[RAID]]), [[LVM|loogiseen taltiohallintaan ja [[tiedostojärjestelmä]]än. Tämä mahdollistaa toimintoja, jotka perinteisellä kerrosjaolla on vaikea toteuttaa, ainakaan suorituskykyisesti. ZFS on ollut jo pitkään tuotantovalmis Solaris-järjestelmissä, ja nykyisen myös sen Linux-porttausta voidaan pitää vakaana.


ZFS tarjoaa dataintegriteetin, tuen suurille tietomäärille, tilannekuville ja datan kirjoituksen yhteydessä tehtävälle kopioinnille (copy-on-write) sekä tietojen jatkuvan integriteettitarkistuksen ja tuen itse-parantuvalle datalle. ZFS on toteutettu open source -ohjelmistona ja sen lisenssi on CDDL, Common Development and Distribution License. Tämä lisenssi on vaikeuttanut ZFS:n siirtoa Linux-ytimeen. Linuxin natiivi ZFS-siirros on työn alla. ZFS tuotemerkin omistaa [http://www.oracle.com/ Oracle Corporation].
ZFS tarjoaa datan eheyden varmistuksen, tuen suurille tietomäärille, tilannekuville ja datan kirjoituksen yhteydessä tehtävälle kopioinnille (copy-on-write) sekä tuen itseparantuvalle datalle. ZFS:n lähdekoodi avattiin [[OpenSolaris|OpenSolariksen]] yhteydessä, [[CDDL]]:n alaisuudessa. Tämä lisenssi on vaikeuttanut ZFS:n porttaamista Linux-ytimeen, mutta ainakin [[Ubuntu]]-jakelu tarjoaa nykyään ZFS-tukea. CDDL:n ja [[Ydin|ytimen]] [[GNU GPL|GPL-lisenssin]] epäyhteensopivuusongelmaa kierretään Ubuntun tapauksessa toimittamalla ZFS-tuki [[Ytimen moduulit|ytimen moduulina]]. Ratkaisun juridista kestävyyttä ei ole koeteltu tuomioistuimissa.


==ZFS:n ryhmitetty varanto==
==ZFS:n ryhmitetty varanto==

Navigointivalikko