Ero sivun ”Gentoo” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 743 merkkiä lisätty ,  16. joulukuuta 2024
Kiitos ja anteeksi.
p ([[]])
(Kiitos ja anteeksi.)
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus mobiilisivusto-muokkaus
Rivi 15: Rivi 15:
| kotisivu=[https://www.gentoo.org/ gentoo.org]}}
| kotisivu=[https://www.gentoo.org/ gentoo.org]}}


'''Gentoo''' on ammattilaisen taitoja vaativa Linux, joka on nykyään melko harvinainen-
'''Gentoo''' on vapaa Linux-pohjainen käyttöjärjestelmäjakelu, joka pyrkii tarjoamaan käyttäjilleen mahdollisuuden järjestelmän automaattiseen optimointiin, sekä tarpeen mukaan kyvyn muokata mitä tahansa asetusta ja sovellusta. Tämä jakelu vaatii käyttäjältään jonkin verran asiaanharjaantuneisuutta, kykyä aktiivisesti lukea dokumentaatiota ja tietynlaista ammattitaitoa. Mutta vastineeksi käyttäjät saavat rajattomat mahdollisuudet asetusten tekemiseen, suorituskyvyn optimointiin, portaattomat päivitykset ja pääsyn uusimpiin ohjelmistoihin ja teknologioihin jo ennen kuin ne ovat vielä valmiita laajempaan levitykseen. Gentoo on melko suosittu jakelu sulautettuihin laitteisiin ja ohjelmistokehittäjien työympäristöksi.
Se on [[lähdekoodi]]in perustuvista jakeluista laajimmalle levinnyt. Valtaosassa jakeluista ohjelmien asentaminen tapahtuu siten että asennusmedialta haetaan valmis paketti. Tämä valmis paketti puretaan, jolloin sen sisältämät tiedostot sijoittuvat oikeille paikoilleen järjestelmässä. Gentoo on rakennettu sen ajatuksen pohjalta että asennusmedialta haetaan asennettavan paketin lähdekoodi. Niinpä Gentoon ja sen ohjemien asennus on hidas ja jossain määrin taitoa vievä tapahtumasarja. Etuna on se, että edistynyt asentaja pystyy tekemään monenlaisia haluamiaan muutoksia.


Haettu lähdekoodi puretaan väliaikaiseen hakemistoon, jossa se käännetään konekieliseksi. Menetelmä avaa käyttäjälle lukuisia tapoja hallita kääntämisprosessia ja kääntämisen tuloksena syntyvän ohjelman ominaisuuksia.
Gentoo on kohtalaisen käytetty jakelu ollen tyypillisesti [[Distrowatch]]:n 60. yleisimmän jakelun listan häntäpäätä ja kenties [[lähdekoodi]]in perustuvista jakeluista laajimmalle levinnyt. Käyttöjärjestelmäjakelun keskeisenä [[paketinhallintajärjestelmä|paketinhallintajärjestelmänä]] toimii BSD-tyyppisen [[portage]]-työkalu. Se antaa hyvinkin joustavan mahdollisuuden hallita käyttöjärjestelmän ohjelmistokokonaisuutta erilaisten määritystiedostojen pohjalta.


Gentoon [[paketinhallintajärjestelmä|paketinhallinta]] on nimeltään [[portage]].
Valtaosassa jakeluista ohjelmien asentaminen tapahtuu hakemalla asennusmedialta käyttöön valmiiksi jonkun toisen tai kolmannen tahon määrittelemä binääri-muotoinen sovelluspaketti. Tämä valmis paketti puretaan ja sen sisältämät tiedostot sijoitetaan oikeille paikoilleen järjestelmässä ja asetusmäärittelyt kopioidaan käyttöjärjestelmään. Gentoo on rakennettu sen ajatuksen pohjalta, että asennusmedioista haetaankin asennettavan paketin ihmisluettava lähdekoodi, jonka portage automaattisesti kääntää väliaikaisessa hakemistossa ja optimoi käyttäjän tietokonetta vasten konekieliseksi binääriksi käyttäjän omalla tietokoneella käyttäjän itse määrittelemien asetusten pohjalta ennen sijoittamista käyttöjärjestelmän polkuun.
 
Gentoossa ohjemien asennus on tyypillisesti melko hidasta ja jossain määrin taitoa vievä tapahtumasarja. Etuna on se, että edistyneille käyttäjille avautuu lukuisia tapoja hallita kääntämisprosessia ja muuttaa kääntämisen tuloksena syntyvän ohjelman ominaisuuksia. Näillä muutoksilla voi olla esimerkiksi positiivinen vaikutus järjestelmän suorituskykyyn koska tyypillisesti binäärijakelut optimoidaan kattamaan mahdollisimman paljon erilaisia suorittimia ja konetyyppejä, mikä ei anna mahdollisuutta käyttää uudempien konetyyppien laitteiston erityisominaisuuksia. Lisäksi tietoturvan näkökulmasta käyttäjällä on suurempi näkyvyys siihen mitä ja miten hän on tietokoneeseensa oikeasti asentamassa.


== Julkaisutahti ==
== Julkaisutahti ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko