Ero sivun ”Graafinen kirjautumisohjelma” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Päivitelty artikkelia.
p (''')
(Päivitelty artikkelia.)
 
Rivi 3: Rivi 3:
Kirjautumisruudun ulkoasua voi yleensä muokata monipuolisesti. Taustakuvan ja värien mukauttamisen ohella voi yleensä myös asentaa teemoja, jotka samalla muuttavat ruudun ulkoasun monia kohtia.
Kirjautumisruudun ulkoasua voi yleensä muokata monipuolisesti. Taustakuvan ja värien mukauttamisen ohella voi yleensä myös asentaa teemoja, jotka samalla muuttavat ruudun ulkoasun monia kohtia.


Yleisimmät graafiset kirjautumisohjelmat ovat [[KDE]]-[[työpöytäympäristö]]n [[KDM]], [[GNOME]]n [[GDM]] sekä X:n mukana tuleva yksinkertainen [[XDM]]. [[Xfce]] työpöytäympäristöllä ei ole omaa graafista kirjautumisohjelmaa. [[LTSP]]:n versio 5 käyttää [[SDM]]:ää, jolla on suora tuki [[SSH]]-kirjautumiselle ja joka normaalista kirjautumisohjelmasta poiketen ajetaan asiakaskoneella. Tietyn työpöytäympäristön kirjautumisohjelman käyttö ei estä käyttämästä toista ympäristöä varsinaisessa istunnossa.
Yleisimmät graafiset kirjautumisohjelmat ovat [[KDE]]-[[työpöytäympäristö]]n [[SDDM]], [[GNOME]]n [[GDM]] sekä [[X|X:n]] mukana tuleva yksinkertainen [[XDM]]. [[Xfce]] työpöytäympäristöllä ei ole omaa graafista kirjautumisohjelmaa, vaan käytössä on yleensä [[LightDM]] tai jokin muu kirjautumisohjelma. [[LTSP]]:n versio 5 käyttää [[SDM]]:ää, jolla on suora tuki [[SSH]]-kirjautumiselle ja joka normaalista kirjautumisohjelmasta poiketen ajetaan asiakaskoneella. Tietyn työpöytäympäristön kirjautumisohjelman käyttö ei estä käyttämästä toista ympäristöä varsinaisessa istunnossa.


Sekä KDM:n että GDM:n mukana tulee [[X]]:ssä toimiva asetusohjelma, jonka avulla on mahdollista muokata ohjelman perusasetuksia. Joihinkin kehittyneempiin asetusmahdollisuuksiin pääsee käsiksi vain muokkaamalla suoraan ohjelman [[asetustiedosto]]a. XDM:lle ei ole X:ssä toimivaa asetusohjelmaa.
Joidenkin kirjautumisohjelmien, kuten GDM:n, mukana tulee [[X]]:ssä toimiva asetusohjelma, jonka avulla on mahdollista muokata ohjelman perusasetuksia. Joihinkin kehittyneempiin asetusmahdollisuuksiin pääsee käsiksi vain muokkaamalla suoraan ohjelman [[asetustiedosto]]a.


Järjestelmän sammuttaminen ja uudelleenkäynnistäminen suoraan KDE:n tai GNOMEn valikosta edellyttää tukea käytössä olevalle graafiselle kirjautumisohjelmalle. KDE ja GNOME eivät aikaisemmin tukeneet toistensa kirjautumisohjelmia, mutta tilanne on korjattu uusimmissa versioissa. Sulkemisvaihtoehdot puuttuvat työpöytäympäristön valikosta nykyisin vain silloin, kun X-istunto on käynnistetty erikseen esimerkiksi [[startx]]-komennolla tai käytössä on XDM tai muu harvinaisempi kirjautumisohjelma. Xfce:llä on oma menetelmänsä sulkemisvaihtoehdon tarjoamiseen [http://wiki.xfce.org/faq#session_manager].
XDM:lle ei ole X:ssä toimivaa asetusohjelmaa, vaan sen asetukset tehdään käyttäjän kotihakemistossa olevalla <tt>.xsession</tt> asetustiedostolla,
joka sisältää (ainoastaan) käyttäjän haluaman ikkunointiohjelman binaarin nimen.
 
Järjestelmän sammuttaminen ja uudelleenkäynnistäminen suoraan KDE:n tai GNOMEn valikosta edellyttää tukea käytössä olevalle graafiselle kirjautumisohjelmalle. KDE ja GNOME eivät aikaisemmin tukeneet toistensa kirjautumisohjelmia, mutta tilanne on korjattu nykyaikaisissa versioissa. Xfce:llä on oma menetelmänsä sulkemisvaihtoehdon tarjoamiseen [http://wiki.xfce.org/faq#session_manager].


==Katso myös==
==Katso myös==
188

muokkausta

Navigointivalikko