EFI

Linux.fista
(Ohjattu sivulta UEFI)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

(Unified) Extensible Firmware Interface on BIOSin korvaajaksi tarkoitettu standardi koneen käynnistävälle laiteohjelmistolle. EFI eroaa BIOSista erityisesti siten, että se etsii käyttöjärjestelmän käynnistyslataajaa GPT-tauluun merkityltä FAT-osiolta levyn alussa olevan MBR-sektorin sijaan. Applen koneet tukevat myös HFS+-tiedostojärjestelmää. Windowsin (U)EFI-tuen myötä myös NTFS-osioita alkaa näkyä.

(U)EFI:n ominaisuuksiin kuuluu, että se pystyy lukemaan FAT32-tiedostojärjestelmää, minkä ansiosta käynnistyslataimen tekeminen helpottuu. UEFI-laiteohjelmiston sisältävä kone hyödyntää tätä lukemalla niin sanottua EFI-järjestelmäosiota (EFI System Partition, ESP). EFI määrittelee myös EFI-sovellukset, jotka ovat ohjelmia jotka sijaitsevat ESP:llä. Ohjelmat pystyvät hyödyntämään laiteohjelmiston tarjoamia palveluita, kuten laitteiston enumerointi, syötteen lukua sekä tekstin tai grafiikan näyttäminen. EFI-ohjelmia suoritetaan usein ketjussa siten, että esimerkiksi ensin käynnistetään käynnistysvalitsin, joka käynnistää valitun käyttöjärjestelmän käynnistyslataimen, joka lopulta lataa ja käynnistää käyttöjärjestelmän. EFI-ohjelmille on tarjolla tallennustilaa haihtumattomasta muistista, EFI-muuttujien muodossa. Muuttujat määrittelevät mm. käynnistysohjelmat sekä missä järjestyksessä käynnistysohjelmia yritetään suorittaa.

Linux-tuki[muokkaa]

EFI on tuettu alun perin IA64-arkkitehtuurilla. 2010-luvulla myös x86- ja ARM-arkkitehtuuria käyttäviä (U)EFI-koneita on tullut markkinoille Windows-tuen myötä. Kaikki arkkitehtuurit tukevat GPT-osiointia, vaikka laiteohjelmisto ei tukisikaan.

EFI:n hallintaan voidaan käyttää seuraavia ohjelmia.

  • efibootmgr, säätelee osioiden käynnistettävyyttä IA64-arkkitehtuurilla.
  • elilo, käynnistyslatain
  • refit, käynnistyslatain applen koneille, ei suoranaisesti tue linuxia mitenkään, mutta tarjoaa käyttöliittymän GRUBin tai lilon lataaamiseen BIOS-emulaatiolla tai elilon käynnistämiseen.
  • GNU GRUB 2:ssa on myös (U)EFI-tuki

Aiheesta muualla[muokkaa]