less

Linux.fista
(Ohjattu sivulta Zless)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

less on toiminnaltaan samantapainen komentorivikomento kuin more. Sitä käytettäessä voidaan mm. selata pitkiä tulosteita siten, että ruudulla näkyy vain pätkä tulosteesta ja rullaus ylös, alas tai sivulle on mahdollista.

Käyttö[muokkaa]

Listataan prosessit tietoineen siten, että nuolinäppäimillä voi selata listaa ylös, alas ja sivulle. Alaspäin pääsee myös enterillä (yksi rivi) ja välilyönnillä (ruudullinen). Näppäimillä Page Up ja Page Down pääsee myös yhden ruudullisen ylös tai alas. Home-näppäimellä pääsee tulostuksen alkuun ja End-näppäimellä loppuun.

ps aux | less

Komennolla p47 pääsee 47 prosentin kohdalle tiedostossa (p ottaa vastaan arvoja väliltä 0-100). Komennolla h saa näkyviin yhteenvedon saatavilla olevista komennoista. Voit etsiä haluamaasi merkkijonoa painamalla ensin '/' tai '?'-merkin ja sen jälkeen merkkijonon jota haluat hakea eteenpäin tai taaksepäin. Selaaminen lopetetaan painamalla q-näppäintä.

Lessiä voi käyttää myös muiden ohjelmien vapaaseen listaamiseen. Esimerkiksi apt-get saattaa joskus listata ison määrän paketteja ja jos haluaa selata listaa kätevästi läpi voi yksinkertaisesti käyttää komentoa

apt-cache search paketti | less

Zless[muokkaa]

Voit kurkata gzipatun tiedoston sisälle komennolla zless. Esimerkki:

zless /usr/share/doc/xserver-xorg-core/NEWS.Debian.gz

Katso myös[muokkaa]