NixOS

Linux.fista
Versio hetkellä 21. maaliskuuta 2025 kello 11.52 – tehnyt EgoLuser (keskustelu | muokkaukset) (Muutettu GNU Guix Systemin kirjoitusasua.)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


NixOS

Pakettienhallinta Nix
Tila toiminnassa
Arkkitehtuurit amd64, Aarch64
Äitijakelu
Kotisivu nixos.org

NixOS on vuonna 2003 aloitettu riippumaton Linux-jakelu. Sen alkuperäinen kehittäjä on Alankomaista kotoisin oleva Eelco Dolstra. NixOS on suunnattu edistyneille käyttäjille. NixOS eroaa perinteisestä Linux-järjestelmästä asetusten ja hakemistorakenteen osalta. NixOS on aina vapaasti levitettävä jakelu. NixOS ja Nix-paketinhallintajärjestelmä mahdollistavat asetusten ja ympäristön siirtämisen toiselle tietokoneelle. Nixin asetukset perustuvat deklaratiiviseen formattiin. NixOS:n ideoiden pohjalta on myös tehty Guix System-jakelu ja sen käyttämä GNU Guix-paketinhallintajärjestelmä.

Perusta[muokkaa]

Järjestelmän pohjana on Linux-ydin. NixOS tukee lähinnä prosessoreita AMD64 ja Aarch64 -alustoilla, mutta sillä on myös rajoitettu tuki 32-bittiselle i686-alustalle. NixOS ja Nix ovat vapaita ohjelmistoja ja ne on julkaistu MIT-lisenssillä.

Nix-pakettienhallinta ja asetukset[muokkaa]

NixOS:issa on oma paketinhallintaohjelmansa Nix. NixOS:in tarkoitus on ollut kehittää helpommin hallittava käyttöjärjestelmä. Niinpä Nix-pakettienhallinnalla voi muutella koko järjestelmän asetuksia ja käytössä on deklaratiivinen ("funktionaalinen") tiedostoformaatti. Muutosten takia NixOS:n hakemistorakenne on eri kuin Linuxissa yleensä.


NixOS - tutkimuskäyttöön[muokkaa]

NixOS ei sovi aloittelijalle, sillä NixOS vaatii käyttäjältään kokemusta Linux-maailmasta sen erikoisten ominaisuusten vuoksi. Se myös vaatii opiskelua, sillä asetukset, paketinhallinta jne. tehdään eri tavalla kuin Linuxissa yleensä. Dokumentaatio on osin puutteellinen. Nix ja NixOS-jakelu sopivat parhaiten tutkimuskäyttöön.

NixOS ei ole turvallinen käyttöjärjestelmä: ainakin vielä vuonna 2023 monia toimintoja ajettiin ilman syytä pääkäyttäjän oikeuksilla.

Pelaajalle NixOS ei ole helpoin valinta, toisin kuin esim. Ubuntu tai Manjaro.

Nix-paketinhallintajärjestelmän asennus[muokkaa]

Nixin kotisivulta saa ladattua kokeilua varten live-levykuvan, jonka voi pistää USB-tikulle siihen soveltuvalla ohjelmalla (esim. Ventoy tai Rufus).

Vakavampaan käyttöön NixOS-jakelu tarvitsee asentaa koneelle. Nixin voi asentaa Linuxissa esim. kotikansioon. Nixin voi asentaa myös Windowsiin, jossa on WSL2 tai macOS:iin Dockerin avulla. Mutta sitä voi toki myös kokeilla lataamalla graafisen NixOS:n Live-ISO-kuvan.

Aiheesta muualla[muokkaa]