Ventoy

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ventoy

Tikulle asennetun Ventoyn aloitusnäyttö.
Tekijä(t) ventoy.net
Kehittäjä(t) ventoy.net
Ensijulkaisu 5.4.2020
Vakaa versio 1.0.54  / 12.10.2021
Lisenssi GPLv3+
Kotisivu ventoy.net
Lähdekoodi github.com/ventoy/Ventoy

Ventoy on tikulta käynnistyvä käynnistysohjelma, joka mahdollistaa .iso-levykuvien käynnistämisen valikosta. Se asennetaan asennusohjelmalla tikulle. Tämän jälkeen tarvitsee vain kopioida .iso-tiedostot tikulle. Ohjelma tuntee satoja Linux- ja BSD-pohjaisia käyttöjärjestelmiä sekä Microsft Windows 7 ja siitä uudempia Windowseja. Ventoyn asennusohjelma toimii ainakin Windows-, Linux ja Mac-ympäristöissä.

Ventoyn käyttö[muokkaa]

0) Osioi ja alusta USB-tikku esim FAT32, ja aseta sen käynnistyslippu. Mm. Minitool, GParted.

1) Asenna Ventoy ohjeiden mukaan USB-tikulle- Ventoy luo kaksi osiota: asentaa itsensä toiseen osioon, varaa isomman osion Linux-jakeluiden ja muiden käyttäjärjestelmien ISO, IMG jne levykuvia varten.

2) Kopioi levykuvat Ventoy-hakemistoon tavallisilla ohjelmilla: tiedostopalvelija, kopiointiohjelmat komentorivillä. Verkosta ym. ladatut Linux-jakelut ja muut levykuva Ventoy-hakemistoon.

Ventoy ja muut vaihtoehdot[muokkaa]

Näin Ventoy on osin joustavampi kuin Multibootusb ja Multisystem. Näitä voi kokeilla, jos käynnistys Ventoyn kanssa ei suju. Mutta nämäkään eivät tue kaikkia liikkeellä olevia jakeluja. Tällöin jää ainoaksi vaihtoehdoksi käynnistää yksi Linux tai BSD yhdeltä tikulta.

Toki Ventoy:kin pitää välillä päivittää, jotta se tukisi uusimpia levykuvia.

Asennus[muokkaa]

Arch Linux[muokkaa]

Ventoy voidaan asentaa AUR:n kautta. Avaa komentorivi ja komenna:

$ yay -S ventoyAUR