Ero sivun ”GStreamer” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p ("katso myös")
(laajennusta)
Rivi 1: Rivi 1:
GStreamer on avoimen lähdekoodin multimediakirjasto. Sen avulla sovelluksiin saadaan helposti tuki erilaisille mediaformaateille. Uusia koodekkeja ja suodattimia voi ohjelmoida siihen yksinkertaisen ja tarkasti määritellyn rajapinnan kautta. GStreameria käytetään [[Backend|backendinä]] esimerkiksi erilaisissa mediasoittimissa (kuten [[Amarok]]) tai [[:Luokka:Videoeditointiohjelmat|videoeditointiohjelmissa]] (kuten [[PiTiVi]]).
{{Ohjelma
| nimi=GStreamer
| kuva=[[Kuva:Gstreamer-logo.png|250px]]
| kuvateksti=
| lisenssi=[[LGPL]]
| käyttöliittymä=[[kirjasto]]
| kotisivu=[http://gstreamer.freedesktop.org/ gstreamer.freedesktop.org]}}
GStreamer on alustariippumaton multimedia[[kirjasto]], jonka avulla sovelluksiin saadaan helposti tuki erilaisille mediaformaateille. Uusia koodekkeja ja suodattimia voi ohjelmoida yksinkertaisen ja tarkasti määritellyn rajapinnan kautta.  
 
GStreameria käytetään [[taustaohjelma]]na esimerkiksi erilaisissa mediasoittimissa tai [[:Luokka:Videoeditointiohjelmat|videoeditointiohjelmissa]] (kuten [[PiTiVi]]).
 
GStremer toimii (vaihtoehtoisena) taustaohjelmana useissa tunnetuissa mediasoittimissa, kuten [[Amarok]]issa, [[Banshee]]ssa, [[BMPx]]:ssä, [[Kaffeine]]ssa, [[Rhythmbox]]issa ja [[Totem]]issa. Sitä voidaan myös [[Phonon]]in avulla käyttää taustaohjelmana missä tahansa [[KDE]]:n 4-versiota tukevassa mediasoittimessa. Uusien koodekkipakettien (purku-ohjelmien) asentaminen GStreameriin on tosin sanoen helppo tapa saada kattava tuki eri ääni- ja videoformaateille.
 
GStreamerin koodekkipaketit on neljään eri osaan: ''base'' sisältää peruskoodekkeja, ''good'' sisältää LGPL-lisensoituja, hyvälaatuisiksi todettuja ja jakelun kannalta ongelmattomia koodekkeja, ''bad'' sisältää koodekkeja joiden koodin laadussa saattaa olla toivomisen varaa (mutta jotka kuitenkin ovat täysin käyttökelpoisia) ja ''ugly'' sisältää hyvälaatuisia koodekkeja, joiden jakelu saattaa (esimerkiksi patenttisyistä) olla joissain maissa ongelmallista.
 
==Koodekkien asentaminen==
Base- ja good-koodekki[[paketinhallinta|paketit]] löytyvät useimpien [[jakelu]]iden oletus[[pakettivarasto]]ista. Paketin nimi vaihtelee jakelusta toiseen, mutta sisältää yleensä sanat <tt>gstreamer</tt> ja <tt>base</tt> tai <tt>good</tt>. Bad- ja ugly pakettien asentaminen saattaa monissa jakeluissa vaatia [[epäviralliset pakettilähteet|epävirallisten pakettivarastojen]] käyttöä.
 
===Arch Linux===
[[Arch Linux]]in oletuspakettivarastot sisältävät laajan valikoiman GStreamerin koodekkipaketteja, eikä epävirallisten pakettivarastojen asentaminen ole tarpeen. Laajan koodekkivalikoiman saa käyttöön esimerkiksi komennolla
[[pacman]] -Sy gstreamer0.10-base gstreamer0.10-good gstreamer0.10-bad gstreamer0.10-ugly gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-pitfdll codecs
Paketti gstreamer0.10-ffmpeg tuo tuen [[FFmpeg]]:lle ja gstreamer0.10-pitfdll Win32-koodekkipaketille (<tt>codecs</tt>-paketti).
 
===Fedora===
Base- ja good-koodekkipaketit löytyvät [[Fedora]]n [[fedoran pakettilähteet|oletuspakettilähteistä]] nimillä <tt>gstreamer-plugins-base</tt> ja <tt>gstreamer-plugins-good</tt>. Ne on yleensä asennettu oletuksena.
 
Muut koodekkipaketit saadakseen on asennettava [[epäviralliset pakettilähteet|epävirallinen]] [[RPM Fusion]]-[[pakettivarasto]]. RPM Fusion tarjoaa seuraavat koodekkipaketit:  
*<tt>gstreamer-plugins-bad</tt>
*<tt>gstreamer-plugins-bad-extras</tt>
*<tt>gstreamer-plugins-ugly</tt>
*<tt>gstreamer-plugins-[[FFmpeg|ffmpeg]]</tt>.
 
Fedora 10:stä alkaen oletusmediasoittimet osaavat itse ([[PackageKit]]iä hyväksikäyttäen) ehdottaa sopivaa koodekkipakettia asennettavaksi, mikäli niillä yritetään soittaa jotakin tiedostoa, jolle ei vielä ole tukea. Tämä edellyttää kuitenkin, että sopiva paketteja tarjoava varasto (esimerkiksi RPM Fusion) on asennettuna. [http://fedoraproject.org/wiki/Features/GStreamer_dependencies_in_RPM]


==Katso myös==
==Katso myös==
Rivi 7: Rivi 39:


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
*[http://gstreamer.freedesktop.org/ GStreamerin kotisivut]
*[http://gstreamer.freedesktop.org/ GStreamerin kotisivu]


[[Luokka:Kirjastot]]
[[Luokka:Kirjastot]]
[[Luokka:Multimedia]]

Versio 29. marraskuuta 2008 kello 02.17

GStreamer

Käyttöliittymä kirjasto
Lisenssi LGPL
Kotisivu gstreamer.freedesktop.org

GStreamer on alustariippumaton multimediakirjasto, jonka avulla sovelluksiin saadaan helposti tuki erilaisille mediaformaateille. Uusia koodekkeja ja suodattimia voi ohjelmoida yksinkertaisen ja tarkasti määritellyn rajapinnan kautta.

GStreameria käytetään taustaohjelmana esimerkiksi erilaisissa mediasoittimissa tai videoeditointiohjelmissa (kuten PiTiVi).

GStremer toimii (vaihtoehtoisena) taustaohjelmana useissa tunnetuissa mediasoittimissa, kuten Amarokissa, Bansheessa, BMPx:ssä, Kaffeinessa, Rhythmboxissa ja Totemissa. Sitä voidaan myös Phononin avulla käyttää taustaohjelmana missä tahansa KDE:n 4-versiota tukevassa mediasoittimessa. Uusien koodekkipakettien (purku-ohjelmien) asentaminen GStreameriin on tosin sanoen helppo tapa saada kattava tuki eri ääni- ja videoformaateille.

GStreamerin koodekkipaketit on neljään eri osaan: base sisältää peruskoodekkeja, good sisältää LGPL-lisensoituja, hyvälaatuisiksi todettuja ja jakelun kannalta ongelmattomia koodekkeja, bad sisältää koodekkeja joiden koodin laadussa saattaa olla toivomisen varaa (mutta jotka kuitenkin ovat täysin käyttökelpoisia) ja ugly sisältää hyvälaatuisia koodekkeja, joiden jakelu saattaa (esimerkiksi patenttisyistä) olla joissain maissa ongelmallista.

Koodekkien asentaminen

Base- ja good-koodekkipaketit löytyvät useimpien jakeluiden oletuspakettivarastoista. Paketin nimi vaihtelee jakelusta toiseen, mutta sisältää yleensä sanat gstreamer ja base tai good. Bad- ja ugly pakettien asentaminen saattaa monissa jakeluissa vaatia epävirallisten pakettivarastojen käyttöä.

Arch Linux

Arch Linuxin oletuspakettivarastot sisältävät laajan valikoiman GStreamerin koodekkipaketteja, eikä epävirallisten pakettivarastojen asentaminen ole tarpeen. Laajan koodekkivalikoiman saa käyttöön esimerkiksi komennolla

pacman -Sy gstreamer0.10-base gstreamer0.10-good gstreamer0.10-bad gstreamer0.10-ugly gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-pitfdll codecs

Paketti gstreamer0.10-ffmpeg tuo tuen FFmpeg:lle ja gstreamer0.10-pitfdll Win32-koodekkipaketille (codecs-paketti).

Fedora

Base- ja good-koodekkipaketit löytyvät Fedoran oletuspakettilähteistä nimillä gstreamer-plugins-base ja gstreamer-plugins-good. Ne on yleensä asennettu oletuksena.

Muut koodekkipaketit saadakseen on asennettava epävirallinen RPM Fusion-pakettivarasto. RPM Fusion tarjoaa seuraavat koodekkipaketit:

  • gstreamer-plugins-bad
  • gstreamer-plugins-bad-extras
  • gstreamer-plugins-ugly
  • gstreamer-plugins-ffmpeg.

Fedora 10:stä alkaen oletusmediasoittimet osaavat itse (PackageKitiä hyväksikäyttäen) ehdottaa sopivaa koodekkipakettia asennettavaksi, mikäli niillä yritetään soittaa jotakin tiedostoa, jolle ei vielä ole tukea. Tämä edellyttää kuitenkin, että sopiva paketteja tarjoava varasto (esimerkiksi RPM Fusion) on asennettuna. [1]

Katso myös

Aiheesta muualla