GStreamer

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GStreamer

Kirjasto multimediakirjasto
Lisenssi LGPL
Kotisivu gstreamer.freedesktop.org
Lähdekoodi github.com/GStreamer

GStreamer on alustariippumaton multimediakirjasto, jonka avulla sovelluksiin saadaan helposti tuki erilaisille mediaformaateille. Uusia koodekkeja ja suodattimia voi ohjelmoida yksinkertaisen ja tarkasti määritellyn rajapinnan kautta.

GStreameria käytetään taustaohjelmana esimerkiksi erilaisissa mediasoittimissa tai videoeditointiohjelmissa (kuten PiTiVi).

GStremer toimii (vaihtoehtoisena) taustaohjelmana useissa tunnetuissa mediasoittimissa, kuten Amarokissa, Bansheessa, BMPx:ssä, Kaffeinessa, Rytmilaatikossa ja Totemissa. Sitä voidaan myös Phononin avulla käyttää taustaohjelmana missä tahansa KDE:n 4-versiota tukevassa mediasoittimessa. Uusien koodekkipakettien (purku-ohjelmien) asentaminen GStreameriin on tosin sanoen helppo tapa saada kattava tuki eri ääni- ja videoformaateille.

GStreamerin koodekkipaketit on neljään eri osaan: base sisältää peruskoodekkeja, good sisältää LGPL-lisensoituja, hyvälaatuisiksi todettuja ja jakelun kannalta ongelmattomia koodekkeja, bad sisältää koodekkeja joiden koodin laadussa saattaa olla toivomisen varaa (mutta jotka kuitenkin ovat täysin käyttökelpoisia) ja ugly sisältää hyvälaatuisia koodekkeja, joiden jakelu saattaa (esimerkiksi patenttisyistä) olla joissain maissa ongelmallista.

Koodekkien asentaminen[muokkaa]

Base- ja good-koodekkipaketit löytyvät useimpien jakeluiden oletuspakettivarastoista. Paketin nimi vaihtelee jakelusta toiseen, mutta sisältää yleensä sanat gstreamer ja base tai good. Bad- ja ugly pakettien asentaminen saattaa monissa jakeluissa vaatia epävirallisten pakettivarastojen käyttöä.

Arch Linux[muokkaa]

Arch Linuxin oletuspakettivarastot sisältävät laajan valikoiman GStreamerin koodekkipaketteja, eikä epävirallisten pakettivarastojen asentaminen ole tarpeen. Laajan koodekkivalikoiman saa käyttöön esimerkiksi komennolla

pacman -Sy gstreamer0.10-{{bad,good,ugly,base}{,-plugins},ffmpeg}

Paketti gstreamer0.10-ffmpeg tuo tuen FFmpeg:lle ja gstreamer0.10-pitfdll Win32-koodekkipaketille (codecs-paketti).

Fedora[muokkaa]

Base- ja good-koodekkipaketit löytyvät Fedoran oletuspakettilähteistä nimillä gstreamer-plugins-base ja gstreamer-plugins-good. Ne on yleensä asennettu oletuksena.

Muut koodekkipaketit saadakseen on asennettava epävirallinen RPM Fusion-pakettivarasto. RPM Fusion tarjoaa seuraavat koodekkipaketit:

  • gstreamer-plugins-bad
  • gstreamer-plugins-bad-extras
  • gstreamer-plugins-ugly
  • gstreamer-plugins-ffmpeg.

Fedora 10:stä alkaen oletusmediasoittimet osaavat itse (PackageKitiä hyväksikäyttäen) ehdottaa sopivaa koodekkipakettia asennettavaksi, mikäli niillä yritetään soittaa jotakin tiedostoa, jolle ei vielä ole tukea. Tämä edellyttää kuitenkin, että sopiva paketteja tarjoava varasto (esimerkiksi RPM Fusion) on asennettuna. [1]

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]