Ero sivun ”SuomiKnoppix” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
 
(20 välissä olevaa versiota 9 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
SuomiKnoppix on Tapani Räikkösen tekemä versio tunnetusta [[Knoppix]]-[[jakelut|jakelupaketista]]. SuomiKnoppixissa on ohjelmista suomen- ja pääosin myös ruotsinkieliset versiot sekä oletuksena toimivat paikallisasetukset (mm. näppäinasettelu) Suomeen. Työpöytäympäristönä on [[KDE]]. Tällä hetkellä tarjolla on vain CD-versio, mutta myös DVD-versio on tulossa.
'''SuomiKnoppix''' on Tapani Räikkösen tekemä versio tunnetusta [[Knoppix]]-[[jakelu]]paketista. SuomiKnoppixissa on ohjelmista suomen- ja pääosin myös ruotsinkieliset versiot sekä oletuksena toimivat paikallisasetukset (mm. näppäinasettelu) Suomeen. Työpöytäympäristönä on [[KDE]] ja jakelu mahtuu yhdelle CD-levylle.


SuomiKnoppixin kehitysversion voi ladata nykyisin peilipalvelimelta Tonnikalasta osoitteella http://os.tonnikala.org/suomiknoppix/. Torrentti on myös saatavilla osoitteessa http://linuxtracker.org/torrents-details.php?id=2898.
SuomiKnoppixin kehitysversion voi ladata nykyisin peilipalvelimelta [http://www.tonnikala.net Tonnikalasta] osoitteella http://os.tonnikala.org/suomiknoppix/. Jakelun kehittäminen vaikuttaa pysähtyneen: uusin versio on julkaistu elokuussa 2007.


== Historiaa ==
== Historiaa ==
SuomiKnoppix syntyi [http://linux.ilmainen.net/ Windowsista Linuxiin ABC:n] kirjoittajan Tapani Räikkösen projektina jatkona kuollelle NordicKnoppixille.
SuomiKnoppix syntyi [http://linux.ilmainen.net/ Windowsista Linuxiin ABC:n] kirjoittajan Tapani Räikkösen projektina jatkona kuolleelle NordicKnoppixille, joka oli Knoppix, johon oli sisällytetty pohjoismaiden kielten tuki.


SuomiKnoppixia jaettiin alunperin ftp.funet.fi-palvelussa, mutta Suomen uusi tekijänoikeuslaki [http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki/tekijanoikeus-faq.html#LEVITTAMINEN saattaa kieltää] DVD-elokuvien katseluun vaadittavan libdvdcss-kirjaston levittämisen. Koska alkuperäisen SuomiKnoppixin mukana tuli kyseinen kirjasto, se poistettiin jakelusta. Myöhemmin Räikkönen julkaisi SuomiKnoppixista uuden version, jossa ei ole mukana kyseistä kirjastoa.
SuomiKnoppixia jaettiin alun perin ftp.funet.fi-palvelussa, mutta koska Suomen uusi tekijänoikeuslaki [http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki/tekijanoikeus-faq.html#LEVITTAMINEN saattaa kieltää] DVD-elokuvien katseluun vaadittavan [[CSS_(suojaus)|libdvdcss]]-kirjaston levittämisen, SuomiKnoppixin jakelu lopetettiin palvelimen ylläpitäjien pelätessä mahdollisia oikeustoimia, sillä alkuperäisen SuomiKnoppixin mukana tuli kyseinen kirjasto. Myöhemmin Räikkönen julkaisi SuomiKnoppixista uuden version, jossa ei ole mukana kyseistä kirjastoa.
 
CSS-kirjaston juridista tilannetta voi seurata sivulta [[CSS (suojaus)]].


[[Luokka:Jakelut]]
[[Luokka:Jakelut]]

Nykyinen versio 12. marraskuuta 2020 kello 12.08

SuomiKnoppix on Tapani Räikkösen tekemä versio tunnetusta Knoppix-jakelupaketista. SuomiKnoppixissa on ohjelmista suomen- ja pääosin myös ruotsinkieliset versiot sekä oletuksena toimivat paikallisasetukset (mm. näppäinasettelu) Suomeen. Työpöytäympäristönä on KDE ja jakelu mahtuu yhdelle CD-levylle.

SuomiKnoppixin kehitysversion voi ladata nykyisin peilipalvelimelta Tonnikalasta osoitteella http://os.tonnikala.org/suomiknoppix/. Jakelun kehittäminen vaikuttaa pysähtyneen: uusin versio on julkaistu elokuussa 2007.

Historiaa[muokkaa]

SuomiKnoppix syntyi Windowsista Linuxiin ABC:n kirjoittajan Tapani Räikkösen projektina jatkona kuolleelle NordicKnoppixille, joka oli Knoppix, johon oli sisällytetty pohjoismaiden kielten tuki.

SuomiKnoppixia jaettiin alun perin ftp.funet.fi-palvelussa, mutta koska Suomen uusi tekijänoikeuslaki saattaa kieltää DVD-elokuvien katseluun vaadittavan libdvdcss-kirjaston levittämisen, SuomiKnoppixin jakelu lopetettiin palvelimen ylläpitäjien pelätessä mahdollisia oikeustoimia, sillä alkuperäisen SuomiKnoppixin mukana tuli kyseinen kirjasto. Myöhemmin Räikkönen julkaisi SuomiKnoppixista uuden version, jossa ei ole mukana kyseistä kirjastoa.

CSS-kirjaston juridista tilannetta voi seurata sivulta CSS (suojaus).