SuomiKnoppix

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SuomiKnoppix on Tapani Räikkösen tekemä versio tunnetusta Knoppix-jakelupaketista. SuomiKnoppixissa on ohjelmista suomen- ja pääosin myös ruotsinkieliset versiot sekä oletuksena toimivat paikallisasetukset (mm. näppäinasettelu) Suomeen. Työpöytäympäristönä on KDE ja jakelu mahtuu yhdelle CD-levylle.

SuomiKnoppixin kehitysversion voi ladata nykyisin peilipalvelimelta Tonnikalasta osoitteella http://os.tonnikala.org/suomiknoppix/. Jakelun kehittäminen vaikuttaa pysähtyneen: uusin versio on julkaistu elokuussa 2007.

Historiaa[muokkaa]

SuomiKnoppix syntyi Windowsista Linuxiin ABC:n kirjoittajan Tapani Räikkösen projektina jatkona kuolleelle NordicKnoppixille, joka oli Knoppix, johon oli sisällytetty pohjoismaiden kielten tuki.

SuomiKnoppixia jaettiin alun perin ftp.funet.fi-palvelussa, mutta koska Suomen uusi tekijänoikeuslaki saattaa kieltää DVD-elokuvien katseluun vaadittavan libdvdcss-kirjaston levittämisen, SuomiKnoppixin jakelu lopetettiin palvelimen ylläpitäjien pelätessä mahdollisia oikeustoimia, sillä alkuperäisen SuomiKnoppixin mukana tuli kyseinen kirjasto. Myöhemmin Räikkönen julkaisi SuomiKnoppixista uuden version, jossa ei ole mukana kyseistä kirjastoa.

CSS-kirjaston juridista tilannetta voi seurata sivulta CSS (suojaus).