Ero sivun ”Garuda Linux” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (artikkelia päivitetty)
p (→‎Ominaisuuksia: vaikka monien mielessä Arch Linuxista on kuva epävakaana jakeluna, käyttämällä vakaita, virallisia paketteja, sekä pakettilähteitä ja esim. AUR-pakettien käytön välttämisellä, Arch Linux voi toimia erittäin vakaasti)
Rivi 30: Rivi 30:
== Ominaisuuksia ==
== Ominaisuuksia ==


Garuda on jatkuvasti päivittyvä järjestelmä, joka pohjautuu hyvin pitkälti Arch Linuxiin. Garudassa käytetään [[BTRFS]]-tiedostojärjestelmää. Se mahdollistaa helpon varmuuskopion oton käyttöjärjestelmästä. Tästä on hyötyä silloin, kun käyttöjärjestelmän päivitys epäonnistuu viallisen paketin tai muun sellaisen takia. Garudassa aiemman käyttöjärjestelmän version voi käynnistää suoraan [[GRUB]]-alkulatausohjelmasta. Näin Garudan BTRFS vakauttaa muuten epävakaata jatkuvasti päivittyvää Arch-pohjaista jakelupakettia.
Garuda on jatkuvasti päivittyvä järjestelmä, joka pohjautuu hyvin pitkälti Arch Linuxiin. Garudassa käytetään [[BTRFS]]-tiedostojärjestelmää. Se mahdollistaa helpon varmuuskopion oton käyttöjärjestelmästä. Tästä on hyötyä silloin, kun käyttöjärjestelmän päivitys epäonnistuu viallisen paketin tai muun sellaisen takia. Garudassa aiemman käyttöjärjestelmän version voi käynnistää suoraan [[GRUB]]-käynnistyslataimesta. Näin Garudan BTRFS vakauttaa jatkuvasti päivittyvää Arch-pohjaista jakelupakettia.
Garuda vaatii paljon enemmän keskusmuistia kuin muut Arch-pohjaiset jakelut tai esimerkiksi Debian-pohjaiset jakelut.
Garuda vaatii paljon enemmän keskusmuistia kuin muut Arch-pohjaiset jakelut tai esimerkiksi Debian-pohjaiset jakelut.



Versio 5. syyskuuta 2021 kello 16.14

Garuda Linux

Viimeisin versio 21.08.09  / 2021.08.095
Julkaisusykli rullaava julkaisu
Pakettienhallinta Pacman
Tila toiminnassa
Arkkitehtuurit x86_64
Äitijakelu Arch Linux
Kotisivu Garuda Linux

Garuda Linux on Arch Linuxiin pohjautuva jakelu. Se on tarkoitettu tehokkaaksi ja helppokäyttöiseksi. Garudan alkuperämaa on Intia. Garuda on saatavissa vain 64-bittiselle PC:lle. Garudaa jaellaan monilla erilaisilla työpöydillä varustettuna. Garuda sopinee parhaiten niille, joilla on jo kokemusta Linuxista. Mutta aloittelijakin voi tähän tutustua, sillä esim. komentotulkin kanssa puuhailemista ei juurikaan vaadita.

Garuda vaatii melko uuden laitteiston.

Laitteistovaatimukset

  • 30 GiB tallennustilaa
  • 4 GiB keskusmuistia
  • Näytönohjain, joka tukee vähintään OpenGL 3.3 tai uudempaa
  • 64-bittinen, mieluiten vähintään 4 ytiminen suoritin

    Ominaisuuksia

    Garuda on jatkuvasti päivittyvä järjestelmä, joka pohjautuu hyvin pitkälti Arch Linuxiin. Garudassa käytetään BTRFS-tiedostojärjestelmää. Se mahdollistaa helpon varmuuskopion oton käyttöjärjestelmästä. Tästä on hyötyä silloin, kun käyttöjärjestelmän päivitys epäonnistuu viallisen paketin tai muun sellaisen takia. Garudassa aiemman käyttöjärjestelmän version voi käynnistää suoraan GRUB-käynnistyslataimesta. Näin Garudan BTRFS vakauttaa jatkuvasti päivittyvää Arch-pohjaista jakelupakettia. Garuda vaatii paljon enemmän keskusmuistia kuin muut Arch-pohjaiset jakelut tai esimerkiksi Debian-pohjaiset jakelut.

    Kokemuksia

    Garudasta ensivaikutelma on, ettei se ole aivan aloittelijan Linux, muttei mahdottoman vaikeakaan. Garuda sopii esim. niille, joita Manjaron tyyppinen Linux inspiroi. Linuxin uusimmat hienoudet yhdistyneenä peruskäytön helppouteen. Dragonized-Garudan käyttöliittymä on hieman outo Ubuntuun, Mintiin ja Manjaroon tottuneelle. Vaikka Dragonized-Garudasta on perusversion lisäksi myös Gaming, pelaamiseen erikoistunut versio kuin myös BlackArch-versio, joka on taas tarkoitettu mm. penetraatiotestaukseen, perus Dragonized-version kanssa tulee esim. Linux Zen-ydin, joka soveltuu etenkin pelaamiseen ollen varsin reagoiva ydin, mahdollistaen sujuvan käytön.

    Jos Dragonized-Garudan käyttöliittymä ei miellytä, voi kokeilla vaikkapa Garudan Xfce-versiota. Garuda on oletuksena melko hidas käynnistymään. Jotkut Garudan versiot eivät käynnisty PC:llä multibootusb:n kanssa. Kannattaa käyttää esim. Ventoyta. Tällä käynnistyminenkin on nopeampaa.

    Aiheesta muualla

    v  k  m
    Arch Linux -pohjaisia jakeluita
     Ytimet  Arch Hurd | Arch Linux
     Omia projektejaan  ArchBang | ArchLabs | Arch Linux ARM | Artix Linux | BlackArch | EndeavourOS | Garuda Linux | HoloISO | Hyperbola GNU/Linux-libre | Manjaro | Parabola GNU/Linux-libre | SteamOS | SystemRescue
     Keskeytyneet  Antergos | SwagArch