Ero sivun ”Microsoft Windows” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
p (Käyttäjän Hiiri522 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Foliohattu tekemään versioon.)
 
(17 välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{perustietoa}}
{{perustietoa}}
[[Tiedosto:Windows logo and wordmark - 2021.svg|250px|pienoiskuva]]
[[Tiedosto:Windows logo and wordmark - 2021.svg|250px|pienoiskuva]]
==Versiot==
===Windows 1.0-3.0===
Windows 1.0, 2.0 ja 3.0 olivat hyvin yksinkertaisia. Windows 3.0:ssa oli jo ikkunajärjestelmä.
===Windows 95 ja 98===
Windows 95 ja 98 olivat 1900-luvun lopussa kehitetyt Windows-versiot. Niissä oli alhaalla jo harmaa tehtäväpalkki, koska siihen aikaan tekniikka oli kehittynyt jo erittäin paljon.
===Windows 2000===
Windows 2000 oli 2000-vuoden käyttöjärjestelmä. Nimi viittasi hyvin tehokkaaseen ja kehittyneeseen käyttöjärjestelmään, mikä sopi hyvin, kun vuosituhatkin vaihtui.
===Windows XP===
Windows XP on yksi klassinen Windows-versio. Se kehitettiin vuonna 2001. Taustakuvana siinä oli vihreä niitty mutta sen pystyi vaihtamaan.
===Windows Vista===
Windows Vista kehitettiin vuonna 2007. Se oli jo paljon kehittyneempi Windows XP:stä, vaikka usein mainitaankin vain toisen sijaan näistä molemmat.
===Windows 7===
Windows 7:n muistaa värikkäästä Windows-logosta vaaleansinisen taustan päällä.
===Windows 8, 8.1 ja 8.1 Lite===
Windows 8 oli jo hyvin kehittynyt Windows-versio etenkin siinä vaiheessa, kun päästiin työpöydälle. Siitä kehitettiin myös Windows 8.1 ja siitä taas kevytversio Windows 8.1 Lite.
===Windows 10===
Windows 10 on käytössä tänäkin päivänä. Siinä on Windows-ikkuna, josta tulee valoa. Windows 10 on jo todella hyvä, koska se on tällä hetkellä toisiksi uusin Windows-versio.
===Windows 11===
Uusin Windows-versio on Windows 11. Se on selkeästi kehittyneempi Windows 10:stä. Tehtäväpalkin kuvakkeet on automaattisesti keskitetty ja kaikki näyttää lasisemmalta.
==Windowsin yleisyys==
Windows on maailman suosituin käyttöjärjestelmä. Suomessakin sitä käyttää moni varsinkin töissä, koska siellä heillä on myös ilmainen Microsoft 365, eli he voivat käyttää työpöytäsovelluksena Wordia, Exceliä, PowerPointia ja muita siihen kuuluvia palveluita.


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==

Nykyinen versio 5. helmikuuta 2024 kello 21.25

Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

  • Linux-työaseman liittäminen Windows AD-toimialueeseen
  • Windows-ohjelmien ajaminen Linuxissa
  • Proton on yhteensopivuusohjelmisto, jonka avulla on mahdollista ajaa monia Windows-pelejä Linuxissa.
  • Wine on yhteensopivuusohjelmisto, jonka avulla on mahdollista ajaa monia Windows-ohjelmistoja ja -sovelluksia Linuxissa.
  • CrossOver on Wineen pohjautuva avoin toteutus Windowsin API:lle. Se on suunniteltu erityisesti toimistokäyttöön pyörittämään mm. Microsoft Officea ja Photoshopia.
  • PlayOnLinux on ohjelmisto ja skriptikirjasto, jonka avulla voit helposti asentaa ja käyttää lukuisia pelejä ja ohjelmistoja, jotka on suunniteltu toimimaan Microsoft Windows -käyttöjärjestelmässä.
  • Cygwin on Red Hatin ylläpitämä ohjelmakirjasto, joka mahdollistaa useiden Unix- ja Linux-ohjelmien käyttämisen Windowsin alla.
  • Windows Subsystem for Linux
  • NTFS-3G on tiedostojärjestelmäajuri, jonka avulla on mahdollista liittää NTFS-tiedostojärjestelmä sekä luku- että kirjoitusoikeuksin hakemistopuuhun.
  • ReactOS on avoin Windows-yhteensopiva käyttöjärjestelmä.