Ero sivun ”FTP” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (sftp ftps)
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(7 välissä olevaa versiota 4 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{perustietoa}}
{{perustietoa}}


FTP eli File Transfer Protocol on tiedostojen siirtämiseen suunniteltu protokolla. Komentoriviohjelma ftp sisältyy käytännössä kaikkiin käyttöjärjestelmiin, joissa [[wikipedia:fi:TCP/IP|TCP/IP]] on toteutettuna, Linux ei tee tässä poikkeusta. Kuten [[telnet]]issä, FTP:ssäkin kaikki yhteydet ovat salaamattomia, (siis salasanakin!) eikä sitä kannata juuri julkisen Internetin puolella käyttää. Salatun liikenteen mahdollistaa esimerkiksi [[SSH]]:hon pohjautuva [[sftp]] (ei sukua ftp:lle). Toinen mahdollisuus on [[wikipedia:fi:SSL|SSL]]-salattu FTP eli FTPS, jossa ohjausyhteys (salasanat, ym.) on salattu, mutta data liikkuu salaamattomana.
'''FTP''' eli '''F'''ile '''T'''ransfer '''P'''rotocol on tiedostojen siirtämiseen suunniteltu protokolla. Komentoriviohjelma ftp sisältyy käytännössä kaikkiin käyttöjärjestelmiin, joissa [[wikipedia:fi:TCP/IP|TCP/IP]] on toteutettuna, Linux ei tee tässä poikkeusta. Kuten [[telnet]]issä, FTP:ssäkin kaikki yhteydet ovat salaamattomia, (siis salasanakin!) eikä sitä kannata juuri julkisen Internetin puolella käyttää, muuta kuin "anonyymi"-ftp:hen. [[HTTP]] on pitkälle (muttei kokonaan) syrjäyttänyt tämänkin tarpeen. Joidenkin palveluntarjoajien käyttäjien www-sivustojen hallintaan joutuu käyttämään ftp:.


==Ohjelmia==
Salatun liikenteen mahdollistaa esimerkiksi [[SSH]]:hon pohjautuva [[sftp]] (ei sukua ftp:lle). Toinen mahdollisuus on [[wikipedia:fi:SSL|SSL]]-salattu FTP eli FTPS, jossa ohjausyhteys (salasanat, ym.) on salattu, mutta data liikkuu salaamattomana.
 
Jos salasana annetaan komentorivillä, se on yleensä luettavissa paitsi nettiliikenteessä myös paikallisesti, esimerkiksi [[ps]]:llä. Tämä on kohtuullisen helposti hyödynnettävissä jos ftp-skripti käynnistetään säännöllisesti esimerkiksi ajastettuna työnä tai – vielä helpommin – jos skripti on kenen tahansa käyttäjän ajettavissa. Yhteysasetukset, kuten salasanan, voi kirjoittaa [[piilotiedosto]]on [[.netrc]] (johon muilla ei pidä olla lukuoikeuksia).
 
==Yhteysohjelmia==
*[[gFTP]] - Graafinen ja erittäin yleinen FTP-ohjelma
*[[gFTP]] - Graafinen ja erittäin yleinen FTP-ohjelma
*[[Konqueror]] - Konqueror hallitsee myös ftp-hakemistot. Kirjoita vain osoiteriville ftp://palvelin.com
*[[Konqueror]] - Konqueror hallitsee myös ftp-hakemistot. Kirjoita vain osoiteriville ftp://palvelin.com
Rivi 9: Rivi 13:
*[[LFTP]] - Monipuolinen tiedonsiirto-ohjelma komentoriville. Tukee myös SFTP:tä.
*[[LFTP]] - Monipuolinen tiedonsiirto-ohjelma komentoriville. Tukee myös SFTP:tä.
*[[FileZilla]] - Graafinen FTP-ohjelma
*[[FileZilla]] - Graafinen FTP-ohjelma
==FTP-palvelinohjelmistoja==
*[[Proftp]]
*[[Pureftp]]
*[[vsftpd]]


==Katso myös==
==Katso myös==
Rivi 14: Rivi 23:




[[Luokka:Verkko]]
[[Luokka:Tiedonsiirto]]

Nykyinen versio 6. elokuuta 2015 kello 22.27

Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

FTP eli File Transfer Protocol on tiedostojen siirtämiseen suunniteltu protokolla. Komentoriviohjelma ftp sisältyy käytännössä kaikkiin käyttöjärjestelmiin, joissa TCP/IP on toteutettuna, Linux ei tee tässä poikkeusta. Kuten telnetissä, FTP:ssäkin kaikki yhteydet ovat salaamattomia, (siis salasanakin!) eikä sitä kannata juuri julkisen Internetin puolella käyttää, muuta kuin "anonyymi"-ftp:hen. HTTP on pitkälle (muttei kokonaan) syrjäyttänyt tämänkin tarpeen. Joidenkin palveluntarjoajien käyttäjien www-sivustojen hallintaan joutuu käyttämään ftp:tä.

Salatun liikenteen mahdollistaa esimerkiksi SSH:hon pohjautuva sftp (ei sukua ftp:lle). Toinen mahdollisuus on SSL-salattu FTP eli FTPS, jossa ohjausyhteys (salasanat, ym.) on salattu, mutta data liikkuu salaamattomana.

Jos salasana annetaan komentorivillä, se on yleensä luettavissa paitsi nettiliikenteessä myös paikallisesti, esimerkiksi ps:llä. Tämä on kohtuullisen helposti hyödynnettävissä jos ftp-skripti käynnistetään säännöllisesti esimerkiksi ajastettuna työnä tai – vielä helpommin – jos skripti on kenen tahansa käyttäjän ajettavissa. Yhteysasetukset, kuten salasanan, voi kirjoittaa piilotiedostoon .netrc (johon muilla ei pidä olla lukuoikeuksia).

Yhteysohjelmia[muokkaa]

  • gFTP - Graafinen ja erittäin yleinen FTP-ohjelma
  • Konqueror - Konqueror hallitsee myös ftp-hakemistot. Kirjoita vain osoiteriville ftp://palvelin.com
  • NcFTP - NcFTP, komentorivipohjainen, hieman perusftp:tä edistyneempi.
  • LFTP - Monipuolinen tiedonsiirto-ohjelma komentoriville. Tukee myös SFTP:tä.
  • FileZilla - Graafinen FTP-ohjelma

FTP-palvelinohjelmistoja[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]