Telnet

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Telnet on vanha pääteyhteysprotokolla. Se ei sisällä minkäänlaista salausmekanismia, joten sen käyttö Internetin yli on melkoisen uhkarohkeaa. Jos pelaat vaikkapa MUD:ia jota voi käyttää vain telnetin yli, älä käytä MUD-salasanaasi missään muualla, sillä kuka tahansa liikennettäsi tarkkaileva näkee salasanasi selväkielisenä telnetin salaamattomuuden vuoksi. Samojen salasanojen käyttöä monessa paikassa ei toki suositella muutenkaan, mutta erityisen varomatonta se on jos salasanoja liikutellaan suojaamattomien yhteyksien yli. Nykyaikainen, salattua liikennettä käyttävä vaihtoehto telnetille on SSH. Pyri välttämään telnetin käyttöä aina kun se vain on mahdollista.

Telnet-protokolla on monipuolinen, vaikka siitä yleensä käytetäänkin vain tietyt piirteet. Jos jokin sovellus vaatii nimenomaan telnetin käyttöä, telnet-istunnon voi ohjata kulkemaan SSH-tunnelin läpi, ohjaamalla jokin paikallinen portti käytettävään telnet-porttiin. Näin yhteys on salattu, mutta telnetin ominaispiirteet käytettävissä.

Käyttö[muokkaa]

Lähes jokaisen jakelun mukana tulee telnet-niminen ohjelma, jolla onnistuu telnet-yhteyden ottaminen yksinkertaisesti komennolla

telnet palvelimen.osoite.com

Nykyisin tosin vain harvat palvelimet hyväksyvät telnet-yhteyksiä edellä mainittujen tietoturvaongelmien vuoksi. Huomattavaa on kuitenkin se, että useimmat Internetissä käytössä olevat TCP:n päällä pyörivät protokollat ovat tekstipohjaisia, ja niitä voi käyttää telnetin avulla jos vain tietää miten protokolla toimii. Esimerkiksi sähköpostin lähettäminen onnistuu telnetillä vallan mainiosti suoraan smtp-palvelimeen yhteyttä ottamalla.