Ero sivun ”KDE 3 tutuksi” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
(49 välissä olevaa versiota 9 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
[[KDE]] on suosittu ja monipuolinen työpöytäympäristö Linuxille ja muille Unixeille.
[[Kuva:Kde_logo.png|right]]
[[Kuva:Kde-3.5.6.png|400px|right|thumb|KDE 3.5.6 -työpöytä oletusasetuksilla.]]
Tämä ohje on tehty KDE:n versiosarjaa 3 silmälläpitäen. Uudempien KDE4-sarjan versioiden käyttöliittymä poikkeaa melko paljon tässä esitellystä.


[[KDE]] on suosittu ja monipuolinen [[työpöytäympäristö]] Linuxille ja muille [[Unix]]eille. Se on varsin helppokäyttöinen, nopeasti opittava ja ohjeita lukuun ottamatta lähes kokonaan suomennettu. Tämän pikaoppaan turvin pitäisi päästä alkuun KDE:n käytössä [[jakelu]]paketista riippumatta, vaikkakin pieniä jakelukohtaisia eroja saattaa esiintyä varsinkin ulkonäön suhteen.
[[Kuva:Kde-3.5.6-kustom.png|right|thumb|200px|Mukautettu KDE 3.5.6 -työpöytä.]]
== Kirjautuminen ==
== Kirjautuminen ==
KDE:hen kirjaudutaan tavallisesti jonkin [[graafinen kirjautumisohjelma|graafisen kirjautumisohjelman]] kautta. Kirjautumisohjelman valikosta voi valita käytettävän istuntotyypin (KDE, [[Gnome]], [[Xfce]] ym). Mikäli mitään valikkopainiketta ei löydy, saa valikon tavallisesti näkyviin painamalla näppäintä F10.


==Työpöytä==
KDE:ssä on oletuksena yksi alapaneeli, jonka vasemmassa äärilaidassa on päävalikon (K-valikko) kuvake. K-valikon kuvakkeena toimii yleensä KDE:n K-logo, eri jakelupaketeissa se saattaa myös olla korvattu jakelun omalla logolla.


== Työpöytä ==
Heti K-valikosta oikealle on yleensä eri ohjelmien (esimerkiksi [[www-selain]], [[sähköposti]]ohjelma) pikakäynnistyskuvakkeita. Paneelissa on yleensä myös tyhjää tilaa varattuna ikkunalistalle, kello, [[virtuaalityöpöytä|virtuaalityöpöydän]] valitsin sekä ilmoitusalue, jonne jotkut ohjelmat sijoittavat kuvakkeitaan. Ilmoitusalueella saattaa alusta alkaen olla esimerkiksi äänenvoimakkuussäädin.


=== Pikakuvakkeet ===
Itse työpöydälle voi sijoittaa haluamiaan kuvakkeita. Oletuksena siellä on yleensä vähintään roskakoriin ja käyttäjän [[kotihakemisto]]on viittaava kuvake.
 
=== Pikakäynnistimet ===
Ohjelmille, tiedostoille, hakemistoille, verkkosijainneille ym voi tehdä [[.desktop|pikakäynnistimiä]] (linkkejä) paneeliin ja työpöydälle raahaamalla niitä sinne esimerkiksi K-valikosta, tiedostonhallintaohjelmasta tai muualta työpöydältä.
 
Ohjelmien kuvakkeita voi myös lisätä paneeliin klikkaamalla paneelia hiiren kakkosnäppäimellä ja valitsemalla ''Lisää sovellus paneeliin''. Paneelissa olevaa kuvaketta voi siirtää klikkaamalla sitä hiiren kakkosnäppäimellä ja valitsemalla ''Siirrä''.


=== Taustakuva ja näytönsäästäjä ===
=== Taustakuva ja näytönsäästäjä ===
Pääset muokkaamaan taustakuvaa ja näytönsäästäjää ohjelmalla [[KDesktop]]. Pääset tähän klikkaamalla työpöydän päällä oiketa hiiren näppäintä ja sieltä kohta "Työpöydän asetukset..."
Pääset muokkaamaan taustakuvaa ja näytönsäästäjää ohjelmalla [[KDesktop]]. Pääset tähän napsauttamalla työpöydän päällä hiiren kakkosnäppäintä ja valitsemalla sieltä kohdan ''Työpöydän asetukset...''


[[Kuva:KDesktop.png]]
[[Kuva:KDesktop.png|400px]]<br clear="left" />
Taustan valintaan on kolme vaihtoehtoa  
Taustan valintaan on kolme vaihtoehtoa  
*Ei kuvaa
*Ei kuvaa
:Jos valitset tämän vaihtoehdon voit valita työpöydälle vain värin.
:Jos valitset tämän vaihtoehdon, näkyy työpöydällä pelkkä taustaväri. Tämän vaihtoehdon on oltava valittuna, mikäli haluaa käyttää työpöydän piirtämiseen jotakin ulkoista ohjelmaa, kuten [[Xplanet]]ia. Ulkoisten taustakuvaohjelmien asetukset löytyvät Lisäasetukset-napin takaa.
*Kuva:
*Kuva:
:Voit valita joko oman taustakuvan painamalla kansiota tai valita jonkun jo olemassa olven taustakuvan. Lisää taustakuvia voi hakea painamalla "Hae ­uudet taustakuvat".
:Voit valita joko oman taustakuvan painamalla kansiokuvaketta tai valita jonkun jo olemassa oleven taustakuvan. Lisää taustakuvia voi hakea napsauttamalla ''Hae ­uudet taustakuvat''.
*Diaesitys:
*Diaesitys:
:Myös diaesitys työpöydällä on mahdollista menemällä "Asetukset" kohtaan ja lisäämällä haluamansa kuvat.
:Myös diaesitys työpöydällä on mahdollista menemällä ''Asetukset''-kohtaan ja lisäämällä haluamansa kuvat.
Voit myös asettaa jokaiselle [[virtuaalityöpöytä|virtuaalityöpöydälle]] oman taustan kohdasta ''Asetukset työpöydälle:''.
 
Näytönsäästäjän saat käyttöön menemällä vasemmassa reunassa sijaitsevaan kohtaan <tt>Näytönsäästäjä</tt>. Merkitse nyt kohta <tt>Käynnistä automaattisesti</tt> ja valitse sopiva aika. Näytönsäästäjän saat käyttöön napsauttamalla haluamaasi näytönsäästäjää jolloin se tummuu. Jokaista näytönsäästäjää voi myös muokata kaksoisnapauttamalla kyseistä kohtaa.


Näytönsäästäjän saat käyttöön menemällä vasemmassa reunassa sijaitsevaan "Näytönsäästäjä". Valitse nyt kohta "Käynnistä automaattisesti".
=== Roskakori ===
=== Roskakori ===
[[Kuva:Kde-trashcan_full.png|left]]
KDE:ssä tiedostot menevät oletuksena poiston jälkeen roskakoriin muista käyttöjärjestelmistä ja työpöytäympäristöistä tutulla tavalla. Linkki roskakoriin löytyy oletuksena työpöydältä, ja sinne pääsee myös syöttämällä [[Konqueror]]-tiedostonhallintaohjelmaan osoitteen <tt>trash:/</tt>. Roskakori tyhjennetään painamalla linkistä hiiren kakkosnappulalla, ja painamalla ''Tyhjennä roskakori''.


=== Virtuaalityöpöydät ===
=== Virtuaalityöpöydät ===
[[Kuva:Kde-pager.png|left]]
[[Virtuaalityöpöydät|Virtuaalityöpöytien]] avulla voit ryhmitellä yhtäaikaa käynnissä olevat ohjelmat näppärästi. Paneelista löytyvällä työpöytäselaimella työpöytien välillä vaihtaminen käy näppärästi, eikä ikkunoita tarvitse pienentää löytääkseen kaipaamansa. Voit säätää virtuaalityöpöytiä napsauttamalla työpöytäselainta oikealla kakkospainikkeella ja sieltä ''Aseta työpöytiä...''.


=== Teemat ===
=== Teemat ===
KDEn värejä pääset muutamaan menemällä kohtaan ''K-valikko'' --> ''Järjestelmän asetukset'' --> ''Ulkonäkö'' --> ''Värit''.
[[Kuva:Kde-varit.png|right|200px]]
Voit muuttaa värejä kolmella tavalla.
*Väriteema
:Voit valita väriteeman suoraan luettelosta.
*Tuo teema...
:Jos löydät Internetistä miellyttävän väriteeman, voit lisätä sen tästä kunhan sen tiedostopääte on <tt>.kcsrc</tt>.
*Käyttöliittymäelementin väri
:Voit myös luoda itsellesi persoonallisen väriteeman tekemällä sen itse. Valitse kohta esikatseluikkunasta tai kohdasta ''Käyttöliittymäelementin väri'' ja muuta väriä.


== Ohjelmien käynnistäminen ja K-valikko ==
== Ohjelmien käynnistäminen ja K-valikko ==
Työpöydältä ja kansioista ohjelmat käynnistetään yhdellä hiiren napsautuksella. Vasemmassa alakulmassa sijaitsee K-valikko josta voidaan käynnistää ohjelmia. Kaikki ohjelmat ovat luokiteltu ohjelmaryhmiin jolloin ne pysyvät siistissä järjestyksessä.
[[Kuva:Kvalikko.png|200px]]


== Paneeli ==
== Paneeli ==
[[Kuva:Kde-paneeli.png]]
[[Kuva:Kde-paneeli.png]]
Paneelissa olevia pikapainikkeita voi siirtää napsauttamalla niitä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla aukeavasta valikosta siirtotoiminnon. Tämän jälkeen hiiren liikuttaminen vaakasuunnassa siirtää kuvaketta. Kelloa ja ilmoitusaluetta voi siirtää painamalla hiiren ykkösnapin pohjaan niiden vasempaan reunaan ilmestyvän reunamerkinnän päällä ja liikuttamalla hiirtä vaakasuorassa.


KDE:n paneeli on yleiskäyttöinen alusta erilaisille sovelmille. Oletuskokoonpanossa siitä (järjestyksessä vasemmalta oikealle, ks. kuva) löytyy K-valikko, pikapainikkeet kotihakemistoa ja Konqueror-selainta varten, virtuaalityöpöytäselain, tehtäväpalkki, ilmoitusalue ja kello.
[[Kuva:Kde-lisaa-sovelma.png|right|thumb|250px|Sovelman lisääminen paneeliin]]
Sovelmat ovat pieniä ohjelmia, jotka esimerkiksi voivat näyttää kellonaikaa, näyttää viimeaikaisia asiakirjoja tai lukita työpöydän. Näitä voidaan lisätä paneeliin napsauttamalla paneelin tyhjää kohtaa hiiren kakkospainikkeella, valitsemalla aukeavasta valikosta ''Lisää sovelma paneeliin''. Aukeavasta valikosta valitaan haluttu sovelma ja painetaan painiketta ''Lisää paneeliin''.


== Konqueror - tiedostonhallinta, www-selain ja paljon muuta ==
== Konqueror - tiedostonhallinta, www-selain ja paljon muuta ==
''Luehan pääartikkeli [[Konqueror]].''
''Pääartikkeli: [[Konqueror]].''
 
[[Piilotiedosto]]t saat Konquerorissa näkymään menemällä ''Näytä'' ja laitamalla päälle kohdan ''Näytä piilotiedostot''.
 
== Lompakkopalvelu ==
KDE:ssä on oma lompakkopalvelu (kdewallet, KDE:n lompakonhallinta), joka mahdollistaa KDE-ohjelmien (esim. [[Konqueror]]in ja [[Kopete]]n) tarvitsemien käyttäjätunnusten ja salasanojen tallentamisen yhden salasanan taakse.
 
[[Kuva:Kwallet-uusi.png|right|200px|Salasanan antaminen uudelle lompakolle]]
Kun ensimmäistä kertaa syötät salasanan johonkin lompakkoa tukevaan ohjelmaan, saat eteesi ikkunan, jossa pyydetään antamaan salasana lompakolle. Samanaikaisesti näet myös salasanan vahvuusmittarin; käytä mahdollisimman vahvaa salasanaa, jolloin sen murtaminen on mahdollisimman hankalaa (sekä isoja että pieniä kirjaimia ja numeroita). Myöhemmin KDE-ohjelmat tarjoutuvat lisäämään salasanan suoraan käytössä olevaan lompakkoon.
 
Tämän jälkeen paneelin ilmoitusalueelle ilmestyy avonaisen lompakon kuva. Lompakkoa napsauttamalla aukeaa lompakonhallinta, jossa on listattuna käytössä olevat lompakot. Salasanoja voi tallentaa useisiin, eri salasanoilla suojattuihin lompakoihin, mutta yleensä yksi riittää. Napsauttamalla tätä lompakkoa (oletuksena nimi kdewallet) pääset selaamaan ja muokkaamaan sinne tallennettuja tietoja. Jos esimerkiksi olet tallentanut wikin käyttäjätunnuksesi ja salasanasi lompakkoon Konquerorilla, kirjoita hakukenttään linux.fi, ja huomaat tietojen löytyvän. Tietoja voi muuttaa kaksoisnapsauttamalla kyseistä arvoa, ja arvot saa näkyviin laittamalla rastin kohtaan <tt>Näytä arvot</tt>.
 
[[Kuva:Kwallet-muokkaa.png|400px|thumb|Linux.fin käyttäjätunnus ja salasana – oletuksena toki piilotettuna]]
[[Kuva:Kwallet-salasana.png|200px|right|thumb|Lompakkopalvelu pyytää salasanaa]]
Lompakko voidaan sulkea lompakonhallintasovelluksessa napsauttamalla lompakkoa [[Hiiri|hiiren]] kakkospainikkeella ja valitsemalla ''Sulje''. KDE-ohjelmat pyytävät lompakon avaamista varten salasanaa kun ne yrittävät hakea lompakosta salasanaa tai lisätä tietoja lompakkoon.


== Perusohjelmia ==
== Perusohjelmia ==
=== KWrite ===
[[Kuva:Kde-kwrite.png|200px|right|thumb|KWrite-editori]]
''Pääartikkeli: [[KWrite]].''
KWrite on KDE-työpöydän yksinkertainen ja toimiva [[tekstieditori]].
=== Kate ===
=== Kate ===
=== KWrite ===
[[Kuva:Kde-kate.png|200px|right|thumb|Kate työssä]]
''Pääartikkeli: [[Kate]].''
Kate on KWritestä askeleen edistyneempi tekstieditori, joka omaa joitain [[Ohjelmointiympäristö|ohjelmointiympäristöille]] ominaisia ominaisuuksia. Se osaa muun muassa yksinkertaisen istunnonhallinnan, sisältää mahdollisuuden pitää useita tiedostoja auki saman ikkunan sisällä sekä muun muassa sisäänrakennetun [[komentorivi]]n.
 
=== Kolourpaint ===
=== Kolourpaint ===
[[Kuva:Kde-kolourpaint.png|right|200px|thumb|Nykytaidetta kolourpaintissa]]
Kolourpaint on yksinkertainen piirustus- ja kuvankäsittelyohjelma KDE-työpöydälle. Se osaa tallentaa kuvat yleisimmissä tiedostomuodoissa.
=== KPDF ===
=== KPDF ===
[[Kuva:Kpdf.png|200px|thumb|right|KPDF näyttää fysiikan ylioppilastehtäviä.]]
[[Kuva:Kpdf.png|200px|thumb|right|KPDF näyttää fysiikan ylioppilastehtäviä.]]
''Luehan päärtikkeli [[KPDF]].''
''Pääartikkeli: [[KPDF]].''
 
KPDF on KDE-työpöydälle tarkoitettu sovellus [[PDF]]-tiedostojen lukemiseen. Se on Windows-maailmasta tuttuun [[Adobe]] [[Acrobat Reader]]iin verrattuna erittäin kevyt, mutta kestää ominaisuuksiensa puolesta vertailun.
KPDF on KDE-työpöydälle tarkoitettu sovellus PDF-tiedostojen lukemiseen. Se on Windows-maailmasta tuttuun [[Adobe Reader]]iin verrattuna erittäin kevyt, mutta kestää ominaisuuksiensa puolesta vertailun. Valitettavasti PDF-aktiivilomakkeita ei vielä tueta.


=== KCalc ===
=== KCalc ===
[[Kuva:Kde-kcalc.png|200px|thumb|right|KCalc käytössä]]
[[Kuva:Kde-kcalc.png|200px|thumb|right|KCalc käytössä]]
KCalc on perinteistä taskulaskinta matkiva laskinohjelma, jolla peruslaskutoimitukset sujuvat näppärästi.
KCalc on perinteistä taskulaskinta matkiva laskinohjelma, jolla peruslaskutoimitukset sujuvat näppärästi.


== Tulostaminen ==
== Tulostaminen ==
 
Useimmissa KDE-ohjelmissa on tulostustoiminto kohdassa ''Sijainti''/''Tiedosto'' --> ''Tulosta''. Kohdassa ''Nimi:'' voi valita käytettävän tulostimen tai esimerkiksi valita tulostuksen [[PostScript]]- tai [[PDF]]-tiedostoon (helppo tapa luoda PDF-tiedostoja lähes mistä tahansa asiakirjasta).


[[Luokka:Ohjeet]]
[[Luokka:Ohjeet]]
[[Luokka:KDE-ohjelmat]]
[[Luokka:KDE-ohjelmat]]

Nykyinen versio 31. elokuuta 2017 kello 13.34

KDE 3.5.6 -työpöytä oletusasetuksilla.

Tämä ohje on tehty KDE:n versiosarjaa 3 silmälläpitäen. Uudempien KDE4-sarjan versioiden käyttöliittymä poikkeaa melko paljon tässä esitellystä.

KDE on suosittu ja monipuolinen työpöytäympäristö Linuxille ja muille Unixeille. Se on varsin helppokäyttöinen, nopeasti opittava ja ohjeita lukuun ottamatta lähes kokonaan suomennettu. Tämän pikaoppaan turvin pitäisi päästä alkuun KDE:n käytössä jakelupaketista riippumatta, vaikkakin pieniä jakelukohtaisia eroja saattaa esiintyä varsinkin ulkonäön suhteen.

Mukautettu KDE 3.5.6 -työpöytä.

Kirjautuminen[muokkaa]

KDE:hen kirjaudutaan tavallisesti jonkin graafisen kirjautumisohjelman kautta. Kirjautumisohjelman valikosta voi valita käytettävän istuntotyypin (KDE, Gnome, Xfce ym). Mikäli mitään valikkopainiketta ei löydy, saa valikon tavallisesti näkyviin painamalla näppäintä F10.

Työpöytä[muokkaa]

KDE:ssä on oletuksena yksi alapaneeli, jonka vasemmassa äärilaidassa on päävalikon (K-valikko) kuvake. K-valikon kuvakkeena toimii yleensä KDE:n K-logo, eri jakelupaketeissa se saattaa myös olla korvattu jakelun omalla logolla.

Heti K-valikosta oikealle on yleensä eri ohjelmien (esimerkiksi www-selain, sähköpostiohjelma) pikakäynnistyskuvakkeita. Paneelissa on yleensä myös tyhjää tilaa varattuna ikkunalistalle, kello, virtuaalityöpöydän valitsin sekä ilmoitusalue, jonne jotkut ohjelmat sijoittavat kuvakkeitaan. Ilmoitusalueella saattaa alusta alkaen olla esimerkiksi äänenvoimakkuussäädin.

Itse työpöydälle voi sijoittaa haluamiaan kuvakkeita. Oletuksena siellä on yleensä vähintään roskakoriin ja käyttäjän kotihakemistoon viittaava kuvake.

Pikakäynnistimet[muokkaa]

Ohjelmille, tiedostoille, hakemistoille, verkkosijainneille ym voi tehdä pikakäynnistimiä (linkkejä) paneeliin ja työpöydälle raahaamalla niitä sinne esimerkiksi K-valikosta, tiedostonhallintaohjelmasta tai muualta työpöydältä.

Ohjelmien kuvakkeita voi myös lisätä paneeliin klikkaamalla paneelia hiiren kakkosnäppäimellä ja valitsemalla Lisää sovellus paneeliin. Paneelissa olevaa kuvaketta voi siirtää klikkaamalla sitä hiiren kakkosnäppäimellä ja valitsemalla Siirrä.

Taustakuva ja näytönsäästäjä[muokkaa]

Pääset muokkaamaan taustakuvaa ja näytönsäästäjää ohjelmalla KDesktop. Pääset tähän napsauttamalla työpöydän päällä hiiren kakkosnäppäintä ja valitsemalla sieltä kohdan Työpöydän asetukset...


Taustan valintaan on kolme vaihtoehtoa

  • Ei kuvaa
Jos valitset tämän vaihtoehdon, näkyy työpöydällä pelkkä taustaväri. Tämän vaihtoehdon on oltava valittuna, mikäli haluaa käyttää työpöydän piirtämiseen jotakin ulkoista ohjelmaa, kuten Xplanetia. Ulkoisten taustakuvaohjelmien asetukset löytyvät Lisäasetukset-napin takaa.
  • Kuva:
Voit valita joko oman taustakuvan painamalla kansiokuvaketta tai valita jonkun jo olemassa oleven taustakuvan. Lisää taustakuvia voi hakea napsauttamalla Hae ­uudet taustakuvat.
  • Diaesitys:
Myös diaesitys työpöydällä on mahdollista menemällä Asetukset-kohtaan ja lisäämällä haluamansa kuvat.

Voit myös asettaa jokaiselle virtuaalityöpöydälle oman taustan kohdasta Asetukset työpöydälle:.

Näytönsäästäjän saat käyttöön menemällä vasemmassa reunassa sijaitsevaan kohtaan Näytönsäästäjä. Merkitse nyt kohta Käynnistä automaattisesti ja valitse sopiva aika. Näytönsäästäjän saat käyttöön napsauttamalla haluamaasi näytönsäästäjää jolloin se tummuu. Jokaista näytönsäästäjää voi myös muokata kaksoisnapauttamalla kyseistä kohtaa.

Roskakori[muokkaa]

KDE:ssä tiedostot menevät oletuksena poiston jälkeen roskakoriin muista käyttöjärjestelmistä ja työpöytäympäristöistä tutulla tavalla. Linkki roskakoriin löytyy oletuksena työpöydältä, ja sinne pääsee myös syöttämällä Konqueror-tiedostonhallintaohjelmaan osoitteen trash:/. Roskakori tyhjennetään painamalla linkistä hiiren kakkosnappulalla, ja painamalla Tyhjennä roskakori.

Virtuaalityöpöydät[muokkaa]

Virtuaalityöpöytien avulla voit ryhmitellä yhtäaikaa käynnissä olevat ohjelmat näppärästi. Paneelista löytyvällä työpöytäselaimella työpöytien välillä vaihtaminen käy näppärästi, eikä ikkunoita tarvitse pienentää löytääkseen kaipaamansa. Voit säätää virtuaalityöpöytiä napsauttamalla työpöytäselainta oikealla kakkospainikkeella ja sieltä Aseta työpöytiä....

Teemat[muokkaa]

KDEn värejä pääset muutamaan menemällä kohtaan K-valikko --> Järjestelmän asetukset --> Ulkonäkö --> Värit.

Voit muuttaa värejä kolmella tavalla.

  • Väriteema
Voit valita väriteeman suoraan luettelosta.
  • Tuo teema...
Jos löydät Internetistä miellyttävän väriteeman, voit lisätä sen tästä kunhan sen tiedostopääte on .kcsrc.
  • Käyttöliittymäelementin väri
Voit myös luoda itsellesi persoonallisen väriteeman tekemällä sen itse. Valitse kohta esikatseluikkunasta tai kohdasta Käyttöliittymäelementin väri ja muuta väriä.

Ohjelmien käynnistäminen ja K-valikko[muokkaa]

Työpöydältä ja kansioista ohjelmat käynnistetään yhdellä hiiren napsautuksella. Vasemmassa alakulmassa sijaitsee K-valikko josta voidaan käynnistää ohjelmia. Kaikki ohjelmat ovat luokiteltu ohjelmaryhmiin jolloin ne pysyvät siistissä järjestyksessä.

Paneeli[muokkaa]

Paneelissa olevia pikapainikkeita voi siirtää napsauttamalla niitä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla aukeavasta valikosta siirtotoiminnon. Tämän jälkeen hiiren liikuttaminen vaakasuunnassa siirtää kuvaketta. Kelloa ja ilmoitusaluetta voi siirtää painamalla hiiren ykkösnapin pohjaan niiden vasempaan reunaan ilmestyvän reunamerkinnän päällä ja liikuttamalla hiirtä vaakasuorassa.

Sovelman lisääminen paneeliin

Sovelmat ovat pieniä ohjelmia, jotka esimerkiksi voivat näyttää kellonaikaa, näyttää viimeaikaisia asiakirjoja tai lukita työpöydän. Näitä voidaan lisätä paneeliin napsauttamalla paneelin tyhjää kohtaa hiiren kakkospainikkeella, valitsemalla aukeavasta valikosta Lisää sovelma paneeliin. Aukeavasta valikosta valitaan haluttu sovelma ja painetaan painiketta Lisää paneeliin.

Konqueror - tiedostonhallinta, www-selain ja paljon muuta[muokkaa]

Pääartikkeli: Konqueror.

Piilotiedostot saat Konquerorissa näkymään menemällä Näytä ja laitamalla päälle kohdan Näytä piilotiedostot.

Lompakkopalvelu[muokkaa]

KDE:ssä on oma lompakkopalvelu (kdewallet, KDE:n lompakonhallinta), joka mahdollistaa KDE-ohjelmien (esim. Konquerorin ja Kopeten) tarvitsemien käyttäjätunnusten ja salasanojen tallentamisen yhden salasanan taakse.

Salasanan antaminen uudelle lompakolle
Salasanan antaminen uudelle lompakolle

Kun ensimmäistä kertaa syötät salasanan johonkin lompakkoa tukevaan ohjelmaan, saat eteesi ikkunan, jossa pyydetään antamaan salasana lompakolle. Samanaikaisesti näet myös salasanan vahvuusmittarin; käytä mahdollisimman vahvaa salasanaa, jolloin sen murtaminen on mahdollisimman hankalaa (sekä isoja että pieniä kirjaimia ja numeroita). Myöhemmin KDE-ohjelmat tarjoutuvat lisäämään salasanan suoraan käytössä olevaan lompakkoon.

Tämän jälkeen paneelin ilmoitusalueelle ilmestyy avonaisen lompakon kuva. Lompakkoa napsauttamalla aukeaa lompakonhallinta, jossa on listattuna käytössä olevat lompakot. Salasanoja voi tallentaa useisiin, eri salasanoilla suojattuihin lompakoihin, mutta yleensä yksi riittää. Napsauttamalla tätä lompakkoa (oletuksena nimi kdewallet) pääset selaamaan ja muokkaamaan sinne tallennettuja tietoja. Jos esimerkiksi olet tallentanut wikin käyttäjätunnuksesi ja salasanasi lompakkoon Konquerorilla, kirjoita hakukenttään linux.fi, ja huomaat tietojen löytyvän. Tietoja voi muuttaa kaksoisnapsauttamalla kyseistä arvoa, ja arvot saa näkyviin laittamalla rastin kohtaan Näytä arvot.

Linux.fin käyttäjätunnus ja salasana – oletuksena toki piilotettuna
Lompakkopalvelu pyytää salasanaa

Lompakko voidaan sulkea lompakonhallintasovelluksessa napsauttamalla lompakkoa hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Sulje. KDE-ohjelmat pyytävät lompakon avaamista varten salasanaa kun ne yrittävät hakea lompakosta salasanaa tai lisätä tietoja lompakkoon.

Perusohjelmia[muokkaa]

KWrite[muokkaa]

KWrite-editori

Pääartikkeli: KWrite. KWrite on KDE-työpöydän yksinkertainen ja toimiva tekstieditori.

Kate[muokkaa]

Kate työssä

Pääartikkeli: Kate. Kate on KWritestä askeleen edistyneempi tekstieditori, joka omaa joitain ohjelmointiympäristöille ominaisia ominaisuuksia. Se osaa muun muassa yksinkertaisen istunnonhallinnan, sisältää mahdollisuuden pitää useita tiedostoja auki saman ikkunan sisällä sekä muun muassa sisäänrakennetun komentorivin.

Kolourpaint[muokkaa]

Nykytaidetta kolourpaintissa

Kolourpaint on yksinkertainen piirustus- ja kuvankäsittelyohjelma KDE-työpöydälle. Se osaa tallentaa kuvat yleisimmissä tiedostomuodoissa.

KPDF[muokkaa]

KPDF näyttää fysiikan ylioppilastehtäviä.

Pääartikkeli: KPDF. KPDF on KDE-työpöydälle tarkoitettu sovellus PDF-tiedostojen lukemiseen. Se on Windows-maailmasta tuttuun Adobe Acrobat Readeriin verrattuna erittäin kevyt, mutta kestää ominaisuuksiensa puolesta vertailun.

KCalc[muokkaa]

KCalc käytössä

KCalc on perinteistä taskulaskinta matkiva laskinohjelma, jolla peruslaskutoimitukset sujuvat näppärästi.

Tulostaminen[muokkaa]

Useimmissa KDE-ohjelmissa on tulostustoiminto kohdassa Sijainti/Tiedosto --> Tulosta. Kohdassa Nimi: voi valita käytettävän tulostimen tai esimerkiksi valita tulostuksen PostScript- tai PDF-tiedostoon (helppo tapa luoda PDF-tiedostoja lähes mistä tahansa asiakirjasta).