PostScript

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tux.png
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja vapaaohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

PostScript on alun perin Adobe Systemsin kehittämä ascii merkkipohjainen sivunkuvauskieli tulostimille jotka tuottavat tulosteen sivu (A5,A4,A3,A2...) kerrallaan. Tällaisia ovat mm. lasertulostimet. Unix-järjestelmät (kuten Linux) käyttävät Postscriptia tulostukseen, tarvittaessa muuttaen sen kirjoittimen ymmärtämään muuhun muotoon tulostamisen yhteydessä Ghostscript-ohjelman avulla.

Postscript-kielen syntaksiltaan hyvin lähellä Forth-pinokieltä ja siten kielen tasolla laajennettavissa rajattomasti. Postscript on oliopohjainen kieli, joka tarkoittaa sitä, että se käsittelee kuvia sekä kirjasimia, kokoelmana geometrisiä objekteja bittikartan sijaan (myös ilmausta vektorigrafiikka käytetään). Tärkein etu oliopohjaisessa grafiikassa verrattuna bittikarttagrafiikkaan on kyky hyödyntää korkearesoluutioisen tulostimen ominaisuuksia, mihin bittikarttakuva ei pysty. Postscript-piirustus näyttää paljon paremmalta tulostettuna 600 pistettä tuumalle tulostavalla tulostimella kuin 300 pistettä tuumalle tulostavalla tulostimella. Bittikarttakuva tulostuu samanlaisena molemmilla tulostimilla.

Postscript kirjoittimien tuki on yleensä erinomainen kaikissa käyttöjärjestelmissä.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]