Ero sivun ”Midnight Commander” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
pEi muokkausyhteenvetoa
(Suuri muokkaus. Lisäsin tietoa Midnight Commanderin käyttämisestä. Lisäsin linkin myös erääseen oppaaseen.)
 
(2 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 8: Rivi 8:
}}
}}


'''Midnight Commander''' eli <tt>mc</tt> on tehokas [[ncurses]]-pohjainen tekstitilassa käytettävä tiedostoselain joka tukee mm. [[ftp]]- ja [[ssh]]-yhteyskäytäntöjä ([[FISH]]). Ohjelmaan on myöhemmin lisätty tuki hiirelle. Sen esikuvana on DOS-maailmassa aikoinaan suosittu Norton Commander. Vaikka Midnight Commander on tehty [[UNIX]]in kaltaisia järjestelmiä silmällä pitäen, se toimii myös [[Windows]]issa [[Cygwin]]-ohjelmiston avulla.
'''Midnight Commander''' eli <tt>mc</tt> on tehokas [[ncurses]]-pohjainen tekstitilassa käytettävä tiedostoselain joka tukee mm. [[ftp]]- ja [[ssh]]-yhteyskäytäntöjä ([[FISH]]). Ohjelmaan on myöhemmin lisätty tuki hiirelle. Sen esikuvana on DOS-maailmassa aikoinaan suosittu Norton Commander. Vaikka Midnight Commander on tehty [[UNIX]]in kaltaisia järjestelmiä silmällä pitäen, se toimii myös [[Windows]]issa mm. [[Cygwin]]-ohjelmiston avulla.
 
==Midnight Commanderin perusteet==
Monet toiminnoista vaativat funktionäppäinten '''F1'''―'''F10''' käyttöä. Esimerkiksi, ohjeen saa painamalla '''F1'''. Jos funktionäppäimet eivät toimi, voit käyttää niiden sijasta '''ESC''' ja numeroa (esim. '''F10''' on '''ESC''' + '''0'''). Myös '''Alt'''-näppäimen sijasta voi käyttää '''ESC'''-näppäintä. Midnight Commanderin valikkopalkin voi aktivoida painamalla '''F9'''. Jos [[Pääte|päätteesi]] avaa sen oman työkalupalkin tai muun toiminnon, sinun kannattaa tarkistaa pääte-emulaattorisi asetukset. Usein on mahdollista laittaa häiritsevät pikanäppäimet pois käytöstä.
 
Sulkeaksesi dialogin (ikkunan) Midnight Commanderin sisällä, täytyy painaa '''ESC''' näppäintä kahdesti. Tabulaattorilla voi vaihtaa aktiivista paneelia. Nappeja voi aktivoida myös hiirellä (jopa TTY tekstikonsolissa, jos gpm on asennettuna). Tiedostojen valitseminen on helppoa. Voit valita tiedoston liikuttamalla nuolinäppäimiä ylös tai alas. Usean tiedoston saa valittua painamalla '''INSERT'''. Midnight Commanderin voi sulkea painamalla '''F10'''.
 
Esimerkiksi, toimi näin, jos haluat kopioida tiedostoja johonkin toiseen kansioon.
# Avaa Midnight Commander komennolla <tt>mc</tt>
# Navigoi haluamaasi hakemistoon.
# Vaihda paneelia painamalla '''Tab'''
# Valitse haluamasi tiedosto. Paina '''INS''' valitaksesi monta tiedostoa.
# Lopuksi paina '''F5''' ja seuraa kopiointi-dialogin ohjeita.


==Katso myös==
==Katso myös==
*[[TUI]]
*[[TUI]]
*[[Double_Commander]]
*[[Double Commander]]


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
*[[wikipedia:en:Midnight Commander|Midnight Commander englanninkielisessä Wikipediassa]]
*[[wikipedia:en:Midnight Commander|Midnight Commander englanninkielisessä Wikipediassa]]
* [https://linuxcommand.org/lc3_adv_mc.php Lyhyt Midnight Commander opas (englanniksi)]


[[Luokka:Tiedostonhallinta]]
[[Luokka:Tiedostonhallinta]]
[[pl:Midnight Commander]]

Nykyinen versio 3. kesäkuuta 2024 kello 13.03

Midnight Commander

Käyttöliittymä ncurses
Lisenssi GPL
Kotisivu www.midnight-commander.org

Midnight Commander eli mc on tehokas ncurses-pohjainen tekstitilassa käytettävä tiedostoselain joka tukee mm. ftp- ja ssh-yhteyskäytäntöjä (FISH). Ohjelmaan on myöhemmin lisätty tuki hiirelle. Sen esikuvana on DOS-maailmassa aikoinaan suosittu Norton Commander. Vaikka Midnight Commander on tehty UNIXin kaltaisia järjestelmiä silmällä pitäen, se toimii myös Windowsissa mm. Cygwin-ohjelmiston avulla.

Midnight Commanderin perusteet[muokkaa]

Monet toiminnoista vaativat funktionäppäinten F1F10 käyttöä. Esimerkiksi, ohjeen saa painamalla F1. Jos funktionäppäimet eivät toimi, voit käyttää niiden sijasta ESC ja numeroa (esim. F10 on ESC + 0). Myös Alt-näppäimen sijasta voi käyttää ESC-näppäintä. Midnight Commanderin valikkopalkin voi aktivoida painamalla F9. Jos päätteesi avaa sen oman työkalupalkin tai muun toiminnon, sinun kannattaa tarkistaa pääte-emulaattorisi asetukset. Usein on mahdollista laittaa häiritsevät pikanäppäimet pois käytöstä.

Sulkeaksesi dialogin (ikkunan) Midnight Commanderin sisällä, täytyy painaa ESC näppäintä kahdesti. Tabulaattorilla voi vaihtaa aktiivista paneelia. Nappeja voi aktivoida myös hiirellä (jopa TTY tekstikonsolissa, jos gpm on asennettuna). Tiedostojen valitseminen on helppoa. Voit valita tiedoston liikuttamalla nuolinäppäimiä ylös tai alas. Usean tiedoston saa valittua painamalla INSERT. Midnight Commanderin voi sulkea painamalla F10.

Esimerkiksi, toimi näin, jos haluat kopioida tiedostoja johonkin toiseen kansioon.

  1. Avaa Midnight Commander komennolla mc
  2. Navigoi haluamaasi hakemistoon.
  3. Vaihda paneelia painamalla Tab
  4. Valitse haluamasi tiedosto. Paina INS valitaksesi monta tiedostoa.
  5. Lopuksi paina F5 ja seuraa kopiointi-dialogin ohjeita.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]