TUI

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
Kuvankaappaus Midnight Commander -ohjelmasta.

Tekstipohjainen käyttöliittymä (Text User Interface eli TUI) on tietokoneenkäyttötapa, jossa kommunikointi tapahtuu ruudulle syötettävän tekstin avulla esimerkiksi komentotulkkia hyväksikäyttäen. Välimuoto TUIn ja graafisia elementtejä sisältävän, Linuxissa yleensä X Window Systemin avulla tuotettavan GUIn välillä on ns. puoligraafinen käyttöliittymä. Siinä tekstipohjaiseen tilaan tuotetaan esimerkiksi viivojen ja muiden erikoismerkkien avulla valikkorakenteita. Puoligraafiset käyttölittymät rakennetaan Linuxissa yleensä ncurses-kirjaston avulla. Esimerkiksi alsamixer ja Midnight Commander on toteutettu tällä tavoin.

Tekstipohjaiset tai puoligraafiset ohjelmat ajetaan joko konsolissa, päätteestä tai graafisen tilan pääte-emulaattori-ikkunassa. Monet ohjelmat voivat käyttää joko X:ää suoraan tai pääte-emulaattori-ikkunaa. Nämä saadaan käyttämään emulaattorin ikkunaa tyhjentämällä ympäristömuuttuja DISPLAY. Tämä on hyödyllistä, jos X-versio vie turhaa tehoa (hitaalla koneella tai yhteydellä) tai jos jokin virhe esiintyy vain toisessa tilassa.

DISPLAY= ohjelma

(Huomaa välilyönti)

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]