Ero sivun ”Ubuntu” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (kuva)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Ubuntun_logo.png|right|250px]]
Ubuntu on [[Debian GNU/Linux]] -pohjainen [[Jakelut|jakelu]], jonka perusperiaatteita ovat ilmaisuus, sitoutuminen avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin ja helppokäyttöisyys niin ohjelmien, käännösten kuin esteettömyystoimintojen osalta. Ubuntu on afrikkalainen sana joka voidaan suomentaa "ihmiseltä ihmiselle".
Ubuntu on [[Debian GNU/Linux]] -pohjainen [[Jakelut|jakelu]], jonka perusperiaatteita ovat ilmaisuus, sitoutuminen avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin ja helppokäyttöisyys niin ohjelmien, käännösten kuin esteettömyystoimintojen osalta. Ubuntu on afrikkalainen sana joka voidaan suomentaa "ihmiseltä ihmiselle".



Versio 19. syyskuuta 2006 kello 11.01

Ubuntu on Debian GNU/Linux -pohjainen jakelu, jonka perusperiaatteita ovat ilmaisuus, sitoutuminen avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin ja helppokäyttöisyys niin ohjelmien, käännösten kuin esteettömyystoimintojen osalta. Ubuntu on afrikkalainen sana joka voidaan suomentaa "ihmiseltä ihmiselle".

Yleistä

Ubuntun perustajana on monimiljonääri Mark Shuttleworth, jonka omistamassa Canonical-yrityksessä tehdään Ubuntun pääkehitys. Ubuntulla on kuitenkin hyvin avoin kehitystapa, ja esimerkiksi suunnitteluun, toteuttamiseen, käännöksiin ja virheraportointeihin voivat kaikki osallistua. Shuttleworth on yrittänyt korostaa myös Ubuntun riippumattomuutta ja avoimuutta perustamalla 10 miljoonalla dollarilla Ubuntu-säätiön ([1]) jonka on tarkoitus varmistaa Ubuntun kehitys jatkossakin.

Perusasennuksessa asennetaan tyypillisen työpöytäkäyttäjän tarvitsemia ohjelmia, kuten Firefox-selain, OpenOffice.org-toimisto-ohjelmapaketti ja GIMP-kuvankäsittelyohjelma. Ubuntun asennukseen riittää yksi CD-levy, siinä missä useimmat muut työpöytäjakelut tarvitsevat useita CD:itä tai DVD:n. Ubuntun työpöytäympäristönä on oletuksena GNOME. Saatavilla on myös KDE, kevyempi Xfce ja lukuisia muita. Asennusohjelma on myös mahdollista käynnistää server-valitsimella ("palvelin"), jolloin ohjelma ei kysy teknisempiä kysymyksiä, mutta asentaa vain järjestelmän toiminnan kannalta välttämättömän perusasennuksen ilman graafista käyttöliittymää.

Ubuntun ominaispiirteisiin kuuluu sen vakaiden versioiden ilmestymistahti. Uusia versioita julkaistaan noin puolen vuoden välein, huhtikuussa ja lokakuussa. Versionumerointi kuvastaa tätä, ensimerkiksi nykyinen 5.10 tarkoittaa vuoden 2005 lokakuussa julkaistua versiota. Seuraava julkaisu, Ubuntu 6.06, on eräänlainen merkkipaalu, ja sen takia sitä tullaan tietoturvapäivitysten osalta tukemaan työpöytäkäytössä 3 vuotta ja palvelinkäytössä 5 vuotta.

Ubuntun yhteisön alaisuuteen perustetulla Ubuntu Suomella on omat kotisivut ja aktiiviset keskustelualueet, jotka ovat avoimia kaikille Ubuntu Linuxista kiinnostuneille suomalaisille. Sivuilta löytyvät myös mm. asennusopas ja kääntämiseen liittyvää ohjeistusta. Ubuntusta kiinnostuneiden suomalaisten aloittamia IRC-kanavia ovat ainakin #ubuntu-fi (Freenode), #ubuntu.fi (IRCnet), #ubuntu.fi (Quakenet) ja #kubuntu.fi (IRCnet).

Julkaisuhistoria

  • Ubuntu 6.06 (Dapper Drake) - 1. kesäkuuta 2006
  • Ubuntu 5.10 (Breezy Badger) - 13. lokakuuta 2005
  • Ubuntu 5.04 (Hoary Hedgehog) - 8. huhtikuuta 2005
  • Ubuntu 4.10 (Warty Warthog) - 20. lokakuuta 2004

Katso myös

Linkkejä

Englanniksi

Ubuntun sisarprojektit