GIMP

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GIMP

Ensijulkaisu 0.54 / 15. helmikuu 1996
Vakaa versio 2.10.30  / 21. joulukuuta 2021
Käyttöliittymä GTK
Tyyppi Kuvankäsittely
Lisenssi GPLv2
Kotisivu gimp.org
Lähdekoodi
 • gimp.org/source/
 • download.gimp.org/mirror/pub/gimp/v2.10/
 • GIMP (GNU Image Manipulation Program) on yleisimmin Linuxissa käytetty kuvankäsittelyohjelma. Sitä käytetään kuvien muokkaamiseen ja muuttamiseen. GIMP osaa avata ja tallentaa kuvatiedostoja useassa eri formaatissa (mm. PNG, GIF, JPEG, GMB, XPM, PBM, PGM, PPM jne.), ja sen avulla voidaan kuvia muuttaa kuvaformaatista toiseen. Käyttöliittymäkirjasto GTK syntyi GIMP-projektin tarpeisiin.

  GIMP:ä voidaan käyttää myös maalausohjelmana. GIMPissä on valikoima piirto- ja maalaustyökaluja kuten maaliruisku, kloonaustyökalu ja sivellin. Näitä työkaluja voidaan käyttää kuvien kanssa usealla eri tavalla. GIMP tarjoaa myös lukuisia erilaisia valintatyökaluja, kuten neliövalinta, soikiovalinta, "sumea valinta", bezier-valinta, "älykkäät sakset" ja värin mukaan valinta.

  GIMP tarjoaa lukuisia erilaisia plugineja joiden avulla kuvia voidaan muokata lukuisilla eri tavoilla. GIMPin toimintaa voidaan myös laajentaa erittäin tehokkaiden skriptausominaisuuksien avulla.

  GIMP 2.10 tukee lähes täysin GEGL-kuvankäsittelykirjastoa. Optimisointeja sekä monisäikeistyksen tukea parannettu.

  GIMP 2.10:n oletuskäyttöliittymä.
  GIMPin oletuskäyttöliittymä Unityssa.
  GimpPS on Photoshop-käyttöliittymä GIMPiin.

  Asennus[muokkaa]

  GIMP löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä gimp. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

  Käyttö[muokkaa]

  Peruskäyttöön löytyy erilliset artikkelit: GIMP/Perusohje ja GIMP/Pienohjeet.

  Ongelmia script-fu-paste-as-pattern[muokkaa]

  Joskus GIMPin kansio rakenne saattaa olla virheellinen ja sieltä voi puuttua kansioita. Ja niitä voi luoda esimerkiksi seuraavilla komentorivi käskyillä.

  mkdir ~/.gimp-2.8/patterns/
  

  Katso myös[muokkaa]

  Aiheesta muualla[muokkaa]

  Historiallisia jäänteitä[muokkaa]