Ero sivun ”Soikko” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
Soikko on Pasi Ryhäsen kehittämä suomen kielen oikoluku- ja tavutusohjelma, joka voidaan kytkeä esimerkiksi [[OpenOffice.org|OpenOffice.orgiin]]. Sitä voidaan hyödyntää myös muissa ohjelmissa [[Tmispell]]-ohjelman avulla. Alkuperäinen Soikko on saatavilla OpenOffice.orgin versioon 1.1 [http://users.tkk.fi/~pry/soikko/ Soikon kotisivuilta]. OpenOffice.org 2:n kanssa on käytettävä [http://www.lemi.fi/oo2-soikko/ Oo2-soikkoa].
'''Huomio! Tämä artikkeli käsittelee vanhaa ohjelmistoa, jonka kehitys on jo päättynyt.'''


Soikkoa voi kuka tahansa käyttää ja levittää vapaasti, mutta sen lähdekoodi on suljettu eikä sitä voi muokata muut kuin tekijä itse. Soikkoa ei ole kukaan kehittänyt moneen vuoteen, ja sen sovittaminen toimivaksi nykyisten ohjelmistojen kanssa käy yhä vaikeammaksi. Esimerkiksi 64-bittisten käyttöjärjestelmien kanssa Soikkoa ei ole saatu lainkaan toimimaan. Näin ollen Soikko jää vähitellen pois käytöstä. Sen korvaa vapaa, avoimen lähdekoodin oikolukujärjestelmä nimeltä [[Voikko]]. Tämän vuoksi myöskään Oo2-soikon Linux-versiota ei enää kehitetä.
Soikko on Pasi Ryhäsen kehittämä suomen kielen oikoluku- ja tavutusohjelma, joka voidaan kytkeä joihinkin vanhoihin [[OpenOffice.org|OpenOffice.orgin]] versioihin. Alkuperäinen Soikko on saatavilla OpenOffice.orgin versioon 1.1 [http://users.tkk.fi/~pry/soikko/ Soikon kotisivuilta]. OpenOffice.org 2:n kanssa on käytetty [http://www.lemi.fi/oo2-soikko/ Oo2-soikkoa].
 
Soikkoa voi kuka tahansa käyttää ja levittää vapaasti, mutta sen lähdekoodi on suljettu eikä sitä voi muokata muut kuin tekijä itse. Soikkoa ei ole kukaan kehittänyt moneen vuoteen, ja sen sovittaminen toimivaksi nykyisten ohjelmistojen kanssa käy yhä vaikeammaksi. Esimerkiksi 64-bittisten käyttöjärjestelmien kanssa Soikkoa ei ole saatu lainkaan toimimaan. Näin ollen Soikko jää vähitellen pois käytöstä. Sen korvaa vapaa, avoimen lähdekoodin oikolukujärjestelmä nimeltä [[Voikko]].


==Oo2-soikon asennus==
==Oo2-soikon asennus==
Oo2-soikko on helposti asennettavissa. Kopioi Oo2-soikon [http://www.lemi.fi/oo2-soikko/ sivuilta] Linux-asennuspaketti ja pura se. Tämän jälkeen suorita puretussa hakemistossa komento <tt>./install-oo2-soikko</tt>
Oo2-soikko saattaa toimia joissakin nykyisissä Linux-jakeluissa joidenkin OpenOffice.orgin versioiden kanssa, mutta sen käyttö ei ole enää suositeltavaa. Ohjeet Oo2-soikon asentamiseen löytyvät [http://www.lemi.fi/oo2-soikko/ Oo2-soikon sivuilta]


Tämän jälkeen mene OpenOfficen valikossa seuraavaan paikkaan: Työkalut -> Asetukset -> Kieliasetukset -> Kirjoituksen aputyökalut (englanninkielisessä versiossa Tools -> Options -> Language Settings -> Writing Aids). Paina kielimoduulilistan vieressä olevaa muokkaa (edit) -nappia, ja valitse kieleksi suomi. Tämän jälkeen rastita Suomen kielen oikoluku (Soikko) ja Suomen kielen tavutus (Soikko).  
===Debian-pohjaiset Linux-jakelut===
 
[[Debian]]issa eikä [[Ubuntu]]ssa ei ole Soikkoa; niissä suomen kielen oikoluku ja tavutus toteutetaan [[Voikko|Voikon]] avulla. Eräisiin vanhoihin Ubuntun versioihin Oo2-soikko on vielä saatavana epävirallisen asennuslähteen kautta. Lähdekoodipaketista sen voi kääntää myös muihin Debian-pohjaisiin Linux-jakeluihin. Katso lisätietoja sivulta http://dtw.silverentertainment.fi/oo2-soikko/ .
Ohjeet kuvineen löytyvät myös [http://www.lemi.fi/oo2-soikko/linasennus.html Oo2-soikon sivuilta]


===[[Gentoo]]===
===[[Gentoo]]===
Gentooseen Oo2-soikon voi toki asentaa yllä kuvatulla tavalla, mutta myös [[Ebuild|ebuildi]] on olemassa. Se löytyy Gentoon [http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=17299 bugzillasta].
Gentooseen on saatavana [[Ebuild|ebuildi]]. Se löytyy Gentoon [http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=17299 bugzillasta].
 
===Debian-pohjaiset Linux-jakelut===
[[Debian]]issa eikä [[Ubuntu]]ssa ei ole Soikkoa; niissä suomen kielen oikoluku ja tavutus toteutetaan [[Voikko|Voikon]] avulla. Eräisiin vanhoihin Ubuntun versioihin Oo2-soikko on vielä saatavana epävirallisen asennuslähteen kautta. Lähdekoodipaketista sen voi kääntää myös muihin Debian-pohjaisiin Linux-jakeluihin. Katso lisätietoja sivulta http://dtw.silverentertainment.fi/oo2-soikko/ .


==Katso myös==
==Katso myös==

Versio 28. lokakuuta 2007 kello 21.31

Huomio! Tämä artikkeli käsittelee vanhaa ohjelmistoa, jonka kehitys on jo päättynyt.

Soikko on Pasi Ryhäsen kehittämä suomen kielen oikoluku- ja tavutusohjelma, joka voidaan kytkeä joihinkin vanhoihin OpenOffice.orgin versioihin. Alkuperäinen Soikko on saatavilla OpenOffice.orgin versioon 1.1 Soikon kotisivuilta. OpenOffice.org 2:n kanssa on käytetty Oo2-soikkoa.

Soikkoa voi kuka tahansa käyttää ja levittää vapaasti, mutta sen lähdekoodi on suljettu eikä sitä voi muokata muut kuin tekijä itse. Soikkoa ei ole kukaan kehittänyt moneen vuoteen, ja sen sovittaminen toimivaksi nykyisten ohjelmistojen kanssa käy yhä vaikeammaksi. Esimerkiksi 64-bittisten käyttöjärjestelmien kanssa Soikkoa ei ole saatu lainkaan toimimaan. Näin ollen Soikko jää vähitellen pois käytöstä. Sen korvaa vapaa, avoimen lähdekoodin oikolukujärjestelmä nimeltä Voikko.

Oo2-soikon asennus

Oo2-soikko saattaa toimia joissakin nykyisissä Linux-jakeluissa joidenkin OpenOffice.orgin versioiden kanssa, mutta sen käyttö ei ole enää suositeltavaa. Ohjeet Oo2-soikon asentamiseen löytyvät Oo2-soikon sivuilta

Debian-pohjaiset Linux-jakelut

Debianissa eikä Ubuntussa ei ole Soikkoa; niissä suomen kielen oikoluku ja tavutus toteutetaan Voikon avulla. Eräisiin vanhoihin Ubuntun versioihin Oo2-soikko on vielä saatavana epävirallisen asennuslähteen kautta. Lähdekoodipaketista sen voi kääntää myös muihin Debian-pohjaisiin Linux-jakeluihin. Katso lisätietoja sivulta http://dtw.silverentertainment.fi/oo2-soikko/ .

Gentoo

Gentooseen on saatavana ebuildi. Se löytyy Gentoon bugzillasta.

Katso myös