Voikko

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Voikko

Lisenssi GPLv3.0
Kotisivu voikko.puimula.org
Lähdekoodi github.com/voikko

Voikko on vapaa avoimen lähdekoodin oikoluku- ja tavutusohjelmisto suomen kielelle. Sen avulla on mahdollista liittää oikoluku ja tavutus moniin eri ohjelmiin, esimerkiksi LibreOfficeen, Firefoxiin ja Thunderbirdiin. Se käyttää libvoikko-nimistä ohjelmakirjastoa ytimenään. Voikkoa on kehitetty ensisijaisesti suomen kielen tarpeisiin. Voikko on ollut yksi parhaista saatavilla olevista työkaluista suomenkielisen tekstin tarkistukseen ja tavutukseen, mutta se alkaa olla vanhentunut. Lisäksi Voikko on käytettävissä käsiteltäessä muitakin kieliä (mm. pohjoissaame ja grönlanti) ja kieliteknologisia sovelluksia (mm. hakulavennus ja skannausvirheiden korjaus).

Voikko on Linuxin lisäksi saatavissa myös FreeBSD-, macOS- ja Windows-käyttöjärjestelmiin.

Paketit

  • libreoffice-voikko paketin asentaminen lisää suomen kielen oikoluvun ja tavutuksen käytön LibreOffice-ohjelmistoon.
  • tmispell-voikko paketin asentaminen lisää suomen kielen tuen ispell-oikolukijaa käyttäviin ohjelmiin. Tämän avulla suomen oikoluku toimii mm. KDE-työpöytäympäristössä. Paketin mukana tulevassa README-tiedostossa on selvitetty, miten oikoluvun voi ottaa käyttöön muutamassa ispelliä käyttävässä ohjelmassa.
  • libenchant-voikko paketin asentaminen lisää suomen kielen oikoluvun mm. Abiword-tekstinkäsittelyohjelmaan ja moniin muihinkin sovelluksiin.
  • mozvoikko paketin asentaminen lisää suomen kielen oikoluvun mm. Iceweasel ja Firefox-selaimiin, sekä Thunderbird-sähköpostiohjelmaan (Huom. tuki on päättynyt https://github.com/voikko/mozvoikko).
  • libvoikko-dev sisältää oikoluvun testaukseen käytettävät komentoriviohjelmat voikkospell ja voikkohyphenate. Tämän paketin avulla voit myös lisätä suomen kielen oikoluvun ja tavutuksen omiin C- tai C++-kielellä tehtyihin ohjelmiisi.
  • python-libvoikko on Python-moduuli libvoikkoa käyttävien Python-kielisten ohjelmien kehittämiseen.


Asennus[muokkaa]

Voikko löytyy eri ohjelmiin useimpien jakeluiden paketinhallinnasta. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Arch Linux[muokkaa]

Arch Linux-pohjaisissa Voikko löytyy oletuspakettilähteestä: libvoikko sekä AUR:sta voikko-fiAUR ja LibreOfficelle suunnattu voikko-libreofficeAUR .

Debian[muokkaa]

Voikko on mukana Debianin oletuspakettilähteissä, ja näin ollen Voikon voi asentaa normaaliin tapaan paketinhallintatyökaluilla. Jos järjestelmän kieleksi on asennuksen aikana valittu suomi, on Voikko asennettu automaattisesti.

Voikon voi tarvittaessa asentaa käsin komennolla

aptitude install openoffice.org-voikko libenchant-voikko tmispell-voikko mozvoikko

joka asennetaa oikoluku- ja tavutustuen OpenOffice.orgiin, libenchantia ja ispelliä käyttäviin ohjelmiin (mm. KDE-ohjelmat) ja Firefoxiin. Asennukseen voi käyttää myös graafisia asennustyökaluja, kuten Synapticia, Adeptia tai KPackagea.

Fedora[muokkaa]

Voikko löytyy Fedoran oletuspakettilähteistä. Asennusohje löytyy Voikon kotisivulta.

openSUSE[muokkaa]

Ohjeet Voikon käyttöönottoon löytyvät opensuse.fi:n wikistä[vanhentunut linkki].

Ubuntu[muokkaa]

Ubuntun versiosta 7.04 alkaen Voikko on sisällytetty Ubuntun pakettivarastoihin ja se asennetaan automaattisesti suomen kielipaketin mukana. Mikäli Voikko ei kuitenkaan ole asennettuna, voi sen asentaa samalla tavoin kuin Debianissakin.

Voikon voi tarvittaessa asentaa käsin komennolla

sudo apt-get install libreoffice-voikko tmispell-voikko libenchant-voikko

Tämän paketin asentaminen mahdollistaa suomen kielen oikoluvun ja tavutuksen LibreOffice-ohjelmistossa, sekä se lisää suomenkielen tuen ispell-oikolukijaa ja Abiword-tekstinkäsittelyohjelmaan ja moniin muihinkin sovelluksiin.