LibreOffice

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
LibreOffice
LibreOffice-logo.png
Käyttöliittymä vcl
Lisenssi LGPLv3
Kotisivu www.libreoffice.org fi.libreoffice.org
Lähdekoodi Lähdekoodia ei ole määritelty
LibreOffice 5.0

LibreOffice on toimisto-ohjelmisto, joka on alun perin haarautettu OpenOffice.org:sta. LibreOfficessa on mukana suuri osa aiemmin OpenOfficea kehittäneistä yhteisökehittäjistä, muiden muassa Red Hat, Google, Novell, FSF ja Go-oo. LibreOfficen kehittämisestä vastaa The Document Foundation -säätiö.

LibreOfficen kehittely aloitettiin OpenOfficen versiosta 3.2. LibreOfficen ensimmäinen vakaa versio 3.3.0 julkaistiin 25. tammikuuta 2011. Uusin 5.1 versio julkaistiin 10. helmikuuta 2016. The Document -säätiön tavoitteena on julkaista uusi LibreOffice noin puolen vuoden välein ja aikanaan ajoittaa julkaisu tärkeimpien vapaan koodin projektien maalis-syyskuu aikatauluun.

Uusin 5.1 versio on tarkoitettu ohjelmiston tehokäyttäjille ja uusimmasta teknologista kiinnostuneille. Organisaatioiden käyttöön TDF ylläpitää vakaampaa 5.0.x-julkaisusarjaa, josta julkaistaan pian uusi 5.0.5-versio, joka on puolestaan suunnattu varovaisille käyttäjille ja organisaatioille, jotka arvostavat enemmän ohjelmiston vakautta.

LibreOffice 5 tuo mukanaan lukuisia uudistuksia sekä ohjelmien käyttöliittymään että niiden toimintaan. Uusittujen kuvaketeemojen lisäksi käyttöliittymän uudistuksista näkyvimpänä voidaan mainita ikkunan oikean laidan sivupalkki, johon voi valita näkyviin eri työkaluja. Tekstinkäsittelyohjelmassa, Writerissa, sivupalkin näkymiä ovat "ominaisuudet", "tyylit ja muotoilut", "galleria" sekä "rakenneselain". "Ominaisuudet"-näkymä on kokoelma tekstinmuokkauksen perustyökaluja, joilla valitaan käytettäviä tyylejä sekä tekstin, kappaleiden ja sivun muotoiluja. Samoin kuin Calligra Suitessa, ikkunan oikeaan reunaan sijoitettu sivupalkki on sopiva paikka muokkaustyökaluille varsinkin nykyisillä leveillä, mutta matalilla näytöillä. Kun työkalut sijoitetaan näytön reunalle, jää työskentelyalueelle enemmän tilaa pystysuunnassa. Calc-taulukkolaskimessa sivupalkkiin on sijoitettu vastaavat näkymät kuin Writerissa sekä lisäksi selain taulukkolaskennan funktioiden etsimiseen. Myös esitysohjelma Impress ja piirto-ohjelma Draw sisältävät sivupalkissa vastaavia toiminnallisuuksia sekä niille tyypillisiä toimintoja, kuten dian asetteluihin ja teemoihin liittyvät valinnat.


Muita ohjelmistopaketin komponentteja ovat Math-kaavaeditori sekä Base-tietokantaohjelma. Basella voidaan hallita joko paikallisia tiedostoon tallennettuja tietokantoja taikka ottaa etäyhteys palvelimella toimivaan tietokantajärjestelmään. Ohjelmiston yhteentoimivuutta muiden toimisto-ohjelmistojen kanssa, erityisesti Microsoftin Wordin ja Excelin kanssa, on parannettu. Tiedostojen tuontia myös muista tiedostomuodoista on kehitetty. Näitä ovat muun muassa Appla Pages, Apple Numbers, Lotus 123, Quattro Pro, ClarisDraw sekä MacDraw. Myös Apple Keynote - sekä Adobe Freehand -tuontia on kehitetty.

LibreOffice 5.1:n kohokohdat[muokkaa]

Käyttöliittymä: LibreOffice 5.1:n käyttöliittymää on kehitetty tuomalla eniten käytetyt toiminnot helpommin saataville. Jokaiseen sovellukseen on lisätty uusi valikko: Tyyli (Writer), Taulukko (Calc) ja Dia (Impress ja Draw). Lisäksi useita kuvakkeita ja valikkokomentoja on siirretty käyttäjien odotuksia vastaaviin paikkoihin.

Yhteentoimivuus: Suljettujen tiedostomuotojen käsittelyä on parannettu yhteentoimivuuden helpottamiseksi muiden toimisto-ohjelmistojen kanssa. Lisäksi ohjelmistoon on lisätty uudet tuontimuuntimet Apple Keynote 6, Microsoft Write ja Gnumeric-tiedostoja varten.

Taulukkolaskentafunktiot: Calcin kaavatulkkiin on lisätty toimintoja, jotka parantavat jäsennettyjen taulukkoviittausten sekä rivi- ja sarakeankkureiden käsittelyä, OOXML-yhteentoimivuutta ja ODF 1.2 -tukea.

Tiedostojen käyttö verkon pilvipalveluista: Pilvipalveluihin kuten Sharepoint, Google Drive ja Alfresco tallennetut tiedostot voi nyt avata ja tallentaa Tiedosto-valikon kautta, eikä erillistä valintaikkunaa tarvitse välttämättä käyttää.

LibreOffice-paketti sisältää seuraavat ohjelmat:


Ohjelmistosta on saatavilla kaksi eri pakettia. Uusimmista ominaisuuksista kiinnostuneille käyttäjille on suunnattu tuorein LibreOffice (engl. LibreOffice Fresh) ja luotettavin LibreOffice (engl. LibreOffice Still) niille, joille ohjelmiston vakaus ja käytön vaivattomuus ovat tärkeitä. Molemmille versioille on tarjolla myös kaupallista tukea yrityskäyttäjiä varten.

Lisäksi ohjelmisto on saatavana myös Android-älypuhelimeille Google Play-kaupasta tai Document Foundationin kotisivulta.

Asennus[muokkaa]

LibreOffice löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä libreoffice. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

LibreOfficen saa suomenkieliseksi asentamalla lokalisaatiopaketin. Paketin nimi vaihtelee jakeluittain: libreoffice-l10n-fi, libreoffice-langpack-fi, libreoffice-fi.

Monet jakelut tarjoavat myös paketit LibreOfficen integroimiseen työpöytäympäristöön.

  • libreoffice-gnome
  • libreoffice-kde

Oikoluvun saa LibreOfficessa käyttöön asentamalla Voikko-nimisen ohjelman. Ohjelma löytyy useimpien jakeluiden ohjelmalähteistä nimellä libreoffice-voikko.

Myös LibreOfficen kotisivuilta löytyy 32- ja 64-bittiset RPM- ja deb-asennuspaketit. Kannattaa kuitenkin suosia oman jakelun pakettivarastoja, sillä tuolloin LibreOffice päivittyy uusimpaan versioon muun järjestelmän mukana.

Flatpak[muokkaa]

LibreOffice voidaan asentaa Flatpak Flathub Storen kautta useisiin Linux pohjaisiin jakeluihin. Voit myös asentaa ohjelman komentoriviltä komennolla:

Info.png
Komennot, jotka alkavat merkillä $ (dollari) suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat merkillä # (ristikkomerkki) suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su ja sudo.
 $ flatpak install flathub org.libreoffice.LibreOffice


Snap[muokkaa]

LibreOffice voidaan asentaa Snap:in kautta Debian ja Ubuntu pohjaisiin jakeluihin Canonical Snapcraft https://snapcraft.io/libreoffice Storesta. Voit myös avata komentorivin ja komentaa:

Info.png
Komennot, jotka alkavat merkillä $ (dollari) suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat merkillä # (ristikkomerkki) suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su ja sudo.
# snap install libreoffice


Ubuntu / Mint[muokkaa]

LibreOfficen vakaa versio on saatavilla Ubuntun ja Mintin omista pakettivarastoista. Kannattaa käyttää jakelun omia pakettivarastoja, ellei ole syytä käyttää LibreOfficen uusinta, mahdollisesti epävakaata, versiota.

LibreOffice voidaan asentaa PPA:n kautta. Avaa komentorivi ja komenna:

$ sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
$ sudo apt-get update && sudo apt-get -y install libreoffice libreoffice-l10n-fi libreoffice-help-fi

Jakelukohtaista[muokkaa]

Fedora[muokkaa]

Fedora-jakelun jakelukohtaista:

  • Ohjelman pääpaketit: libreoffice-calc libreoffice-draw libreoffice-writer libreoffice-math libreoffice-calc
  • Suomen kielen lokalisoidut paketit: libreoffice-voikko libreoffice-langpack-fi

Muuta[muokkaa]

Hakemistosta .config/libreoffice/ löytyvät kaikki Libreofficen asetustiedostot.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]