Vulkan

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tux.png
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja vapaaohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
Vulkan
Vulkan.png
Käyttöliittymä kirjasto
Lisenssi Apache-lisenssi v.2.0
Kotisivu www.khronos.org/vulkan
Lähdekoodi github.com/KhronosGroup/Vulkan-Hpp

Vulkan on seuraavan sukupolven matalan tason grafiikkarajapinta, joka julkaistiin 16. helmikuuta 2016. Vulkan 1.0 -rajapinta antaa kehittäjille aiempaa suuremman hallinnan näytönohjaimen suhteen.

Vulkan oli alun perin glNext- ja Next Generation OpenGL Initiative -nimillä tunnettu projekti, joka perustui AMD:n kehittämään Mantle-rajapintaan, jota edelleen kehitettiin Khronos Group jäsenyhtiöiden voimin. Rajapinta tukee Linuxia, Tizeniä ja Androidia, sekä Windowsia. Näytönohjainten puolelta tuettuina ovat NVIDIA:n Kepler- ja Maxwell-arkkitehtuurit, Intelin Broadwell- ja Skylake-arkkitehtuurit, Imaginationin Rogue-arkkitehtuuri sekä Qualcommin Adreno 530. AMD tulee tukemaan rajapintaa kaikilla GCN-arkkitehtuurin näytönohjaimilla ja APU-piireillä. On myös mahdollista, että kaikki yritykset tulevat lisäämään myöhemmin tuen vielä tukemattomille arkkitehtuureilleen.

AMD ja NVIDIA ovat julkaisseet Khronoksen Vulkan 1.0 -rajapinnalle ensimmäiset ajurinsa. NVIDIA:n Linuxille ajuri versio on 355.00.29 se tukee Kepler- ja Maxwell-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia. Lisätietoa löytyy alla olevista linkeistä.

Asennus[muokkaa]

Vulkan löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä libvulkan1. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.