Vulkan

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
Vulkan

Kehittäjä(t) AMD/Khronos
Ensijulkaisu 1.0 / 16. helmikuuta 2016
Vakaa versio 1.3.205  / 4. helmikuuta 2022
Ohjelmoitu C
Kirjasto grafiikkarajapinta
Lisenssi Apache-lisenssi v.2.0
Kotisivu khronos.org/vulkan
Lähdekoodi
 • github.com/KhronosGroup/Vulkan-Hpp
 • github.com/KhronosGroup/Vulkan-Headers
 • Vulkan on seuraavan sukupolven matalan tason grafiikkarajapinta, joka julkaistiin 16. helmikuuta 2016. Vulkan 1.0 -rajapinta antaa kehittäjille aiempaa suuremman hallinnan näytönohjaimen suhteen.

  Vulkan oli alun perin glNext- ja Next Generation OpenGL Initiative -nimillä tunnettu projekti, joka perustui AMD:n kehittämään Mantle-rajapintaan, jota edelleen kehitettiin Khronos Group jäsenyhtiöiden voimin. Rajapinta tukee Linuxia, Tizeniä ja Androidia, sekä Windowsia. Näytönohjainten puolelta tuettuina ovat NVIDIA:n Kepler- ja Maxwell-arkkitehtuurit, Intelin Broadwell- ja Skylake-arkkitehtuurit, Imaginationin Rogue-arkkitehtuuri sekä Qualcommin Adreno 530. AMD on tukenut rajapintaa kaikilla Graphics Core Next-arkkitehtuurin näytönohjaimista ja APU-piireistä lähtien. On myös mahdollista, että kaikki yritykset tulevat lisäämään myöhemmin tuen vielä tukemattomille arkkitehtuureilleen.

  AMD ja NVIDIA ovat julkaisseet Khronoksen Vulkan 1.0 -rajapinnalle ensimmäiset ajurinsa. NVIDIA:n Linuxille ajuri versio on 355.00.29 se tukee Kepler- ja Maxwell-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia. Lisätietoa löytyy alla olevista linkeistä. Uusin 1.2 version ajurin beta versio on 440.66.08.

  Tuetut arkkitehtuurit[muokkaa]

  AMD[muokkaa]

  NVIDIA[muokkaa]

  Versiot[muokkaa]

  Asennus[muokkaa]

  Vulkan löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä libvulkan1. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen. Vulkanin kehitystiedostot löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä libvulkan-dev vulkan-utils. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

  Testaus[muokkaa]

  Vkcube ohjelmalla voi tarkistaa että Vulkan toimii koneessasi. Komenna komentorivillä:

  vkcube
  

  Ohjelma avaa Vulkan ikkunassa pyörivän vulkanin toimintaa esittävän laatikon. Vulkaninfo ohjelmalla voidaan selata Vulkanin tietoja. Komenna komentorivillä käyttäen putkitusta ja less komentoa esimerkiksi näin:

  vulkaninfo | less
  

  Aiheesta muualla[muokkaa]