Snap

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Snap
Käyttöliittymä teksti
Lisenssi GPLv3, suljettu
Kotisivu snapcraft.io

Snap on Canonicalin Ubuntulle kehittämä pakettiformaatti, sekä pakettienhallintajärjestelmä. Snapin tarkoituksena on toimia APT:n rinnalla tarjoten turvallisemman ja kätevämmän tavan pakettien ja niiden riippuvuuksien hallintaan. Snap-paketit voidaan tunnistaa .snap -tiedostopäätteestä. Snap-formaattia käyttävien ohjelmien tarkoitus on toimia (enemmän tai vähemmän) hiekkalaatikossa eristettynä muusta järjestelmästä.

Käyttö[muokkaa]

Komennot, jotka alkavat merkillä $ (dollari) suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat merkillä # (ristikkomerkki) suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su ja sudo.
Ota huomioon, että Snap oletuksena kysyy sudo-oikeusten omistavan käyttäjän salasanaa, jos asennusta ei suoriteta pääkäyttäjänä.

Saatavilla olevien pakettien haku:

$ snap find PAKETTI

Lista kaikista saatavilla olevista paketeista saadaan jättämällä haettavan paketin nimi pois.

Paketin asentaminen:

# snap install PAKETTI

Kaikkien Snap-pakettien päivittäminen kerralla:

# snap refresh

Lista asennetuista paketeista:

$ snap list

Paketin poistaminen:

# snap remove PAKETTI

Snapilla voidaan myös katsoa tuoreita muutoksia, joita järjestelmässä on tehty. Tähän sisältyy esimerkiksi pakettien asennukset, poistot, virheet sekä päivitykset.

$ snap changes

Kritiikkiä[muokkaa]

Ubuntun mukana toimitetaan yhä X.org-ikkunointipalvelin, jonka käyttämä X11-protokolla ei mahdollista sovellusten täydellistä hiekkalaatikoimista. Näin ollen Snap-formaatti luokin tällä hetkellä hieman valheellista tietoturvan tunnetta Canonicalin väittäessä sitä käyttävien ohjelmien toimivan hiekkalaatikossa. Matthew Garrett on kirjoittanut xevilteddy-ohjelman, joka simuloi hiekkalaatikosta karkaamista X-ikkunointiympäristössä. [1] Kuitenkin Ubuntu on alkanut käyttämään oletuksena Wayland-protokollaa, joka tarjoaa paremmat mahdollisuudet hiekkalaatikoimiseen.

Canonical ei suostu julkaisemaan Snap-palvelimen lähdekoodeja vaan pitää palvelinohjelmiston suljettuna. Tämän vuoksi on vain yksi ohjelmistolähde, josta voi asentaa Snap-paketteja.

Snap vaatii toimiakseen AppArmorin ja Systemd:n, mutta Flatpak, pkgsrc tai AppImage ei vaadi kumpaakaan.

Katso myös[muokkaa]

  • Flatpak - Jakeluriippumaton Snapin kaltainen paketinhallintajärjestelmä. Snap-paketinhallintajärjestelmän suurin kilpailija.
  • pkgsrc - Eräs jakeluriippumaton paketinhallintajärjestelmä
  • AppImage