Ero sivun ”Keskustelu mallineesta:Red Hat Enterprise Linux” versioiden välillä
Ei muokkausyhteenvetoa |
|||
Rivi 17: | Rivi 17: | ||
:::::::Totta, Red Star OS tosiaan kuuluisi Fedora Linux-mallineeseen, Mandriva Linux sen sijaan alun perin pohjautuu [[wikipedia:en:Mandriva_Linux#History|Red Hat Linuxiin]]. Ilmaisin varsin selkeästi mikä tilanteessa on huonoa, artikkeleiden hajauttaminen erillisiksi, ilman mallinetta niitä yhteensitomassa. --[[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Foliohattu|keskustelu]]) 7. helmikuuta 2022 kello 15.21 (EET) | :::::::Totta, Red Star OS tosiaan kuuluisi Fedora Linux-mallineeseen, Mandriva Linux sen sijaan alun perin pohjautuu [[wikipedia:en:Mandriva_Linux#History|Red Hat Linuxiin]]. Ilmaisin varsin selkeästi mikä tilanteessa on huonoa, artikkeleiden hajauttaminen erillisiksi, ilman mallinetta niitä yhteensitomassa. --[[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Foliohattu|keskustelu]]) 7. helmikuuta 2022 kello 15.21 (EET) | ||
::::::::Lähde tuolle Mandriva väitteelle? Kyllä se alunperin pohjautui Red Hat Linuxiin(aivan kuten Red Star OS), mutta sittemin jatkoi omaksi, itsenäiseksi äitijakelukseen. Millä tavalla sirpaloituminen käytännössä siis tapahtuu? Mandriva sekä Red Star OS pitäisi kuitenkin jättää ilman mallinnetta, ja muistaakseni kaikki muut pystyi Fedora Linux -mallineeseen pistämään, lukuunottamatta Red Hat Linuxia. --[[Käyttäjä:Aarne|Aarne]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Aarne|keskustelu]]) 7. helmikuuta 2022 kello 15.36 (EET) | ::::::::Lähde tuolle Mandriva väitteelle? Kyllä se alunperin pohjautui Red Hat Linuxiin(aivan kuten Red Star OS), mutta sittemin jatkoi omaksi, itsenäiseksi äitijakelukseen. Millä tavalla sirpaloituminen käytännössä siis tapahtuu? Mandriva sekä Red Star OS pitäisi kuitenkin jättää ilman mallinnetta, ja muistaakseni kaikki muut pystyi Fedora Linux -mallineeseen pistämään, lukuunottamatta Red Hat Linuxia. --[[Käyttäjä:Aarne|Aarne]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Aarne|keskustelu]]) 7. helmikuuta 2022 kello 15.36 (EET) | ||
:::::::::Niinkuin [[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] tuossa totesi ja kannatan hänen mielipidettä että " Eli idea tässä wikissä on säilyttää mm. mallineiden avulla yhtenäisyyksiä omaavia kokonaisuuksia, kuten jakelut, olivatpa ne aktiivia käytössä olevia tai historiallisia, lakkautettuja. Se, että ne ovat lakkautuneita, ei tarkoita sitä, etteikö artikkelit tai niitä yhdistänyt sarjamalline muuttuisi tarpeettomaksi. Se on [[Malline:Redhat|Red Hat Linux]]-mallineen olemassaolon syy.. Tarkoitus tässä wikissä ei ole sirpaloida tietoa, kuten sarjamallineiden poistoilla ja Poisto-mallineita iskemällä ympäriinsä vaan tarpeen tullen, päivittää vanhentuneita kohtia. Fedora Linux-sarjamallineen ja juuri päivittämäni Red Hat Linux-sarjamallineen kohdalla ei ole "sekaannusta", jos vaivautuisit vilkaisemaan sen päivitetyn sisältöä". Myös [[Käyttäjä:Aarne|Aarne]] voisi olla tarkempi noissa muokkauksissa kun niitä joutuu palauttelemaan. Niin kuin ohjauksien poistoja en vaan käsitä miksi niitä pitää poistaa. Nehän ohjaavat paremmin löytämään artikkeleita. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 7. helmikuuta 2022 kello 17.03 (EET) |
Nykyinen versio 7. helmikuuta 2022 kello 18.03
Red Hat-mallineen sirpaloituminen[muokkaa]
Aloitin tämän keskustelun mahdollisesti tarpeettomien tulevien muokkausten ja palautusten noidankehien ehkäisemiseksi, kuin myös keskustelun avaamiseksi tästä aiheesta, ettei dialogi jäisi pelkästään muutoskommentteihin. Eli lyhyesti, Aarne, oli muuttanut tämän uuden jakeluperhe-mallineeksi puhtaasti Fedora Linuxista, joka on Red Hat Linuxin-haarauma. Lahtis taas oli kyseisen muokkauksen asiaankuuluvasti palauttanut. Sittemmin Aarne oli luonut uuden Fedora Linux-perhemallineen.
Erillisille Debian- sekä Ubuntu-perhemallineille on tarpeensa kuin myös perustelunsa, mutta uskon ettei kukaan voi kiistää sitä, että Red Hat-alkuperää omaavien jakeluiden kanssa, että kaikki lähti alun perin Red Hat Linuxista, joka on sittemmin haaroittunut niin yhteisöprojekti Fedora Linuxiksi kuin myös Red Hatin yritysversio RHEL:ksi. Fedora Linuxista on sittemmin syntynyt jos useampikin jakelu, sekä mistä jakelusta mihinkin muutokset lopulta implementoidaan on muuttunut ajan kuluessa. Eli ehdotan alkuperäistä Red Hat/Red Hat Linux-mallinetta, koska se voi sisältää kaikki muut siitä polveutuneet jakelut, haaroittumaperhejakeluiden oheen.
Näillä perusteluilla palautan Red Hat-perhemallineen takaisin. --Foliohattu (keskustelu) 10. tammikuuta 2022 kello 13.22 (EET)
- Miksi vertaat tilannetta Debianiin ja Ubuntuun? Fedora on jo vuosia ollut 'Red Hat' -maailman Debian. Se on ylävirran kaikille nykyisille Red Hat -maailman jakeluille. Jos tuolla logiikalla mennään, niin kärjistäen jokainen Linux-jakelu kuuluisi UNIX mallinteeseen. Ehdotan, että kaikki Fedora Linux mallinteen alle. --Aarne (keskustelu) 10. tammikuuta 2022 kello 16.00 (EET)
- Ei ollut ehkä paras sanavalinta minulta, mutta kuten totesin, tilaa on useammalle mallineelle, ja ne voivat olla osana yhtä jakelua samanaikaisesti. RHEL-mallineen voisi yhdistää Fedora Linuxin-mallineen alaisuuteen. Mutta jos Fedora Linuxin alaisuuteen kaiken listaisi, siihen pitäisi myös Mageia kuin myös Red Hat Linux sekä muut edesmenneet jakelut sisällyttää. --Foliohattu (keskustelu) 10. tammikuuta 2022 kello 16.59 (EET)
- Useampaa mallinnetta mitään vastaan, mutta ei syytä pitää vuosia sitten lopetetusta jakelusta mallinnetta, jolle vieläpä on olemassa suora seuraaja. Miksi tekisimme näin? Nähdäkseni tuo sekaannusta..--Aarne (keskustelu) 10. tammikuuta 2022 kello 21.09 (EET)
- Ilmeisesti kenelläkään ei ole mitään lisättävää tai kommentoitavaa? Pistän poistoon Red Hat Linux -mallinteen. Syy: Jakelu virallisesti lopetettu jo 2003, lähes 20v sitten.
- https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Hat_Linux
- --Aarne (keskustelu) 15. tammikuuta 2022 kello 16.42 (EET)
- Eli idea tässä wikissä on säilyttää mm. mallineiden avulla yhtenäisyyksiä omaavia kokonaisuuksia, kuten jakelut, olivatpa ne aktiivia käytössä olevia tai historiallisia, lakkautettuja. Se, että ne ovat lakkautuneita, ei tarkoita sitä, etteikö artikkelit tai niitä yhdistänyt sarjamalline muuttuisi tarpeettomaksi. Se on Red Hat Linux-mallineen olemassaolon syy.. Tarkoitus tässä wikissä ei ole sirpaloida tietoa, kuten sarjamallineiden poistoilla ja Poisto-mallineita iskemällä ympäriinsä vaan tarpeen tullen, päivittää vanhentuneita kohtia. Fedora Linux-sarjamallineen ja juuri päivittämäni Red Hat Linux-sarjamallineen kohdalla ei ole "sekaannusta", jos vaivautuisit vilkaisemaan sen päivitetyn sisällön, mutta usein muokkauksissasi poistelet turhankin innokkaasti asioita, ilman muutoksiin perehtymistä. --Foliohattu (keskustelu) 7. helmikuuta 2022 kello 14.45 (EET)
- Kysytäänpä näin: Mikä nykyisessä tilanteessa on huonoa?
- Mallineet menevät loogisesti nykytilanteen mukaan, eli kaikki Fedora Linuxin alla ja RHEL:lle on lisäksi omansa sen merkittävyyden takia, kuten Debian-maailmassa Ubuntu. Lähinnä itse RHL jäi ulos Fedora Linux -mallineesta, mutta historiasta kerrotaan mm. Red Hat Linux -artikkelissa. Muuten, Red Hat Linux -mallineen alle lisäämäsi jakelut(Mandriva ja Red Star OS) eivät ole ensinkään Red Hat Linux -pohjaisia. Mandriva on oma äitijakelunsa(ks. https://distrowatch.com/table.php?distribution=mandriva) ja Red Star OS viimeisten tietojen mukaan pohjautuu Fedoraan. --Aarne (keskustelu) 7. helmikuuta 2022 kello 15.09 (EET)
- Totta, Red Star OS tosiaan kuuluisi Fedora Linux-mallineeseen, Mandriva Linux sen sijaan alun perin pohjautuu Red Hat Linuxiin. Ilmaisin varsin selkeästi mikä tilanteessa on huonoa, artikkeleiden hajauttaminen erillisiksi, ilman mallinetta niitä yhteensitomassa. --Foliohattu (keskustelu) 7. helmikuuta 2022 kello 15.21 (EET)
- Lähde tuolle Mandriva väitteelle? Kyllä se alunperin pohjautui Red Hat Linuxiin(aivan kuten Red Star OS), mutta sittemin jatkoi omaksi, itsenäiseksi äitijakelukseen. Millä tavalla sirpaloituminen käytännössä siis tapahtuu? Mandriva sekä Red Star OS pitäisi kuitenkin jättää ilman mallinnetta, ja muistaakseni kaikki muut pystyi Fedora Linux -mallineeseen pistämään, lukuunottamatta Red Hat Linuxia. --Aarne (keskustelu) 7. helmikuuta 2022 kello 15.36 (EET)
- Niinkuin Foliohattu tuossa totesi ja kannatan hänen mielipidettä että " Eli idea tässä wikissä on säilyttää mm. mallineiden avulla yhtenäisyyksiä omaavia kokonaisuuksia, kuten jakelut, olivatpa ne aktiivia käytössä olevia tai historiallisia, lakkautettuja. Se, että ne ovat lakkautuneita, ei tarkoita sitä, etteikö artikkelit tai niitä yhdistänyt sarjamalline muuttuisi tarpeettomaksi. Se on Red Hat Linux-mallineen olemassaolon syy.. Tarkoitus tässä wikissä ei ole sirpaloida tietoa, kuten sarjamallineiden poistoilla ja Poisto-mallineita iskemällä ympäriinsä vaan tarpeen tullen, päivittää vanhentuneita kohtia. Fedora Linux-sarjamallineen ja juuri päivittämäni Red Hat Linux-sarjamallineen kohdalla ei ole "sekaannusta", jos vaivautuisit vilkaisemaan sen päivitetyn sisältöä". Myös Aarne voisi olla tarkempi noissa muokkauksissa kun niitä joutuu palauttelemaan. Niin kuin ohjauksien poistoja en vaan käsitä miksi niitä pitää poistaa. Nehän ohjaavat paremmin löytämään artikkeleita. --Lahtis (keskustelu) 7. helmikuuta 2022 kello 17.03 (EET)
- Lähde tuolle Mandriva väitteelle? Kyllä se alunperin pohjautui Red Hat Linuxiin(aivan kuten Red Star OS), mutta sittemin jatkoi omaksi, itsenäiseksi äitijakelukseen. Millä tavalla sirpaloituminen käytännössä siis tapahtuu? Mandriva sekä Red Star OS pitäisi kuitenkin jättää ilman mallinnetta, ja muistaakseni kaikki muut pystyi Fedora Linux -mallineeseen pistämään, lukuunottamatta Red Hat Linuxia. --Aarne (keskustelu) 7. helmikuuta 2022 kello 15.36 (EET)
- Totta, Red Star OS tosiaan kuuluisi Fedora Linux-mallineeseen, Mandriva Linux sen sijaan alun perin pohjautuu Red Hat Linuxiin. Ilmaisin varsin selkeästi mikä tilanteessa on huonoa, artikkeleiden hajauttaminen erillisiksi, ilman mallinetta niitä yhteensitomassa. --Foliohattu (keskustelu) 7. helmikuuta 2022 kello 15.21 (EET)
- Eli idea tässä wikissä on säilyttää mm. mallineiden avulla yhtenäisyyksiä omaavia kokonaisuuksia, kuten jakelut, olivatpa ne aktiivia käytössä olevia tai historiallisia, lakkautettuja. Se, että ne ovat lakkautuneita, ei tarkoita sitä, etteikö artikkelit tai niitä yhdistänyt sarjamalline muuttuisi tarpeettomaksi. Se on Red Hat Linux-mallineen olemassaolon syy.. Tarkoitus tässä wikissä ei ole sirpaloida tietoa, kuten sarjamallineiden poistoilla ja Poisto-mallineita iskemällä ympäriinsä vaan tarpeen tullen, päivittää vanhentuneita kohtia. Fedora Linux-sarjamallineen ja juuri päivittämäni Red Hat Linux-sarjamallineen kohdalla ei ole "sekaannusta", jos vaivautuisit vilkaisemaan sen päivitetyn sisällön, mutta usein muokkauksissasi poistelet turhankin innokkaasti asioita, ilman muutoksiin perehtymistä. --Foliohattu (keskustelu) 7. helmikuuta 2022 kello 14.45 (EET)
- Useampaa mallinnetta mitään vastaan, mutta ei syytä pitää vuosia sitten lopetetusta jakelusta mallinnetta, jolle vieläpä on olemassa suora seuraaja. Miksi tekisimme näin? Nähdäkseni tuo sekaannusta..--Aarne (keskustelu) 10. tammikuuta 2022 kello 21.09 (EET)
- Ei ollut ehkä paras sanavalinta minulta, mutta kuten totesin, tilaa on useammalle mallineelle, ja ne voivat olla osana yhtä jakelua samanaikaisesti. RHEL-mallineen voisi yhdistää Fedora Linuxin-mallineen alaisuuteen. Mutta jos Fedora Linuxin alaisuuteen kaiken listaisi, siihen pitäisi myös Mageia kuin myös Red Hat Linux sekä muut edesmenneet jakelut sisällyttää. --Foliohattu (keskustelu) 10. tammikuuta 2022 kello 16.59 (EET)