Ero sivun ”TUI” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (käsitteet-luokka)
(tarkennus)
Rivi 1: Rivi 1:
{{perustietoa}}
{{perustietoa}}


Tekstipohjainen käyttöliittymä (Text User Interface eli TUI) on ns. välimuoto graafiselle käyttöliittymälle ja komentoliittymälle, jossa kaikki piirretään [[komentorivi]]lle erilaisia merkkejä käyttäen. Hyvänä esimerkkinä kyseistä käyttöliittymää käyttävä ohjelma [[aptitude]]. TUI-käyttöliittymä ohjelmoidaan yleensä [[Ncurses]]-kirjaston avulla.
Tekstipohjainen käyttöliittymä (Text User Interface eli TUI) on tietokoneenkäyttötapa, jossa kommunikointi tapahtuu ruudulle syötettävän tekstin avulla esimerkiksi [[komentotulkki]]a hyväksikäyttäen. Välimuoto TUIn ja graafisia elementtejä sisältävän, Linuxissa yleensä [[X Window System]]in avulla tuotettavan [[GUI]]n välillä on ns. puoligraafinen käyttöliittymä. Siinä tekstipohjaiseen tilaan tuotetaan esimerkiksi viivojen ja muiden erikoismerkkien avulla valikkorakenteita. Puoligraafiset käyttölittymät rakennetaan Linuxissa yleensä [[ncurses]]-[[kirjasto]]n avulla. Esimerkiksi [[alsamixer]] ja [[Midnight Commander]] on toteutettu tällä tavoin.


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==

Versio 30. syyskuuta 2007 kello 19.01

Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Tekstipohjainen käyttöliittymä (Text User Interface eli TUI) on tietokoneenkäyttötapa, jossa kommunikointi tapahtuu ruudulle syötettävän tekstin avulla esimerkiksi komentotulkkia hyväksikäyttäen. Välimuoto TUIn ja graafisia elementtejä sisältävän, Linuxissa yleensä X Window Systemin avulla tuotettavan GUIn välillä on ns. puoligraafinen käyttöliittymä. Siinä tekstipohjaiseen tilaan tuotetaan esimerkiksi viivojen ja muiden erikoismerkkien avulla valikkorakenteita. Puoligraafiset käyttölittymät rakennetaan Linuxissa yleensä ncurses-kirjaston avulla. Esimerkiksi alsamixer ja Midnight Commander on toteutettu tällä tavoin.

Aiheesta muualla