Ero sivun ”Fedora Linux/Pakettivarastot” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(yhteensopivuudesta, katso myös -kappale)
p (→‎Katso myös: fedoran paketinhallinta)
Rivi 39: Rivi 39:


==Katso myös==
==Katso myös==
*[[Fedoran paketinhallinta]]
*[[Fedoran asennuksen jälkeiset toimet]]
*[[Fedoran asennuksen jälkeiset toimet]]
*[[Fedoran päivittäminen]]
*[[Fedoran päivittäminen]]
*[[Ohjelmien asentaminen Fedoraan]]
*[[Pakettivarasto]]
*[[Pakettivarasto]]


[[Luokka:Fedora]]
[[Luokka:Fedora]]
[[Luokka:Paketinhallinta]]
[[Luokka:Paketinhallinta]]

Versio 29. marraskuuta 2008 kello 22.49

Tässä artikkelissa kerrotaan pakettivarastojen käytöstä Fedora-jakelussa.

Asetustiedostot

Fedorassa pakettivarastojen asetustiedostot sijaitsevat hakemistossa /etc/yum.repos.d/. Tyypillisesti jokaisella varastolla on oma asetustiedostonsa. Tiedostoja tarvitsee harvoin muokata itse, sillä yleensä tiedostot asennetaan valmiina halutun pakettivaraston asetukset sisältävän RPM-paketin mukana.

Viralliset pakettivarastot

Virallisten pakettivarastojen asetukset löytyvät fedora-release -paketista, joka on Fedorassa oletuksena asennettuna. Normaalisti käytössä on seuraavat varastot:

  • fedora - Kaikki kyseisen Fedora-julkaisun julkaisuajankohdan paketit alkuperäisinä versioina.
  • updates - Fedora-julkaisun jälkeiset päivityspaketit. Sisältää uudempia ohjelmaversioita sekä myös kokonaan uusia ohjelmia.

Näiden lisäksi fedoda-release sisältää seuraavat varastot, jotka voi halutessaan ottaa käyttöön.

  • updates-testing - updates-varaston päivityksiä pidetään yleensä updates-testingissä jonkin aikaa ennen niiden siirtoa updatesiin. Varaston käyttöönotto ja uusimpien päivitysten testaaminen ja vioista ilmoittaminen on hyvä tapa auttaa Fedoran kehittämisessä. Lisäksi updates-testingistä on mahdollista valikoida haluamiaan päivityksiä ilman kaikkien testattavien päivitysten asentamista.
  • rawhide - Rawhide on Fedoran kehitysversio, joka koostetaan päivittäin uusimmista Kojissa käännetyistä paketeista. Sisältää usein rikkinäisiä paketteja, joten ei sovellu kovin hyvin ainoaksi käyttöjärjestelmäksi.

Fedora 9:n uudet päivitysvarastot

Fedora 9:n päivitysvarastot siirrettiin uuteen paikkaan päivityspakettien allekirjoitusavaimen vaihtuessa. Tällä hetkellä updates-varasto sisältää vain ne päivitykset, jotka asentamalla uudet päivitysvarastot saa käyttöön. Uudet varastot asentuvat vanhojen rinnalle nimillä updates-newkey ja updates-testing-newkey.

Kolmannen osapuolen pakettivarastot

Kolmannen osapuolen pakettivarastoissa on riskinsä! Asennettavat paketit ja niiden skriptit voivat tehdä järjestelmässä mitä tahansa.

Fedoran viralliset varastot ovat suhteellisen kattavat, mutta patenttirajoitteisia tai muuten epävapaita ohjelmia sinne ei hyväksytä. Tämän seurauksena Fedoralle on tarjolla useita epävirallisia pakettivarastoja, joista voi helposti asentaa esimerkiksi multimediakoodekkeja tai epävapaita laiteajureita.

  • RPM Fusion [1] - Livnan, Freshrpms:in ja Dribblen yhdistyessä syntynyt pakettivarasto
  • Livna [2] - sisältää vain libdvdcss-paketin, joka puuttuu RPM Fusionista
  • Freshrpms [3] - ei päivitetä, suurin osa paketeista RPM Fusionissa
  • Dribble [4] - ei päivitetä, suurin osa paketeista RPM Fusionissa

Yhteensopivuus

Huomioi, että epäviralliset pakettivarastot eivät yleensä ole toistensa kanssa yhteensopivia. Yritä siis välttää asentamasta useita eri epävirallisia pakettivarastoja jotka tarjoavat samoja paketteja (esimerkiksi RPM Fusion ja Freshrpms). Pakettivarastojen jo tarjoamia RPM-paketteja ei myöskään yleensä kannata asentaa käsin kolmannen osapuolen lähteistä.

Esimerkiksi pakettien päivitysajankohdat, nimeäminen ja riippuvuudet vaihtelevat epävirallisesta pakettivarastosta toiseen, mikä ennemmin tai myöhemmin aiheuttaa päivitysten ja ohjelmien asentamisen epäonnistumista.

Vaikka et käyttäisi päällekkäisiä epävirallisia pakettivarastoja, saattaa epävirallisten pakettien päivityksessä silti tulla riippuvaisuusongelmia. Nämä johtuvat siitä, ettei epävirallinen varasto ole vielä ehtinyt reagoida virallisessa pakettivarastossa tapahtuneisiin muutoksiin. Yleensä nämä ongelmat ratkevat muutamassa tunnissa.

Katso myös