Fedora/Asennus/Viimeistely

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fedoran viimeistely on tyypillistä vaikka se on asennuksen jälkeen sellaisenaan valmis käytettäväksi moneen tarkoitukseen. Näistä tärkein on tietoturvaan oleellisesti vaikuttava päivitysten asentaminen. Sen tyypillisessä käytössä, työpöytäkoneen järjestelmänä siihen usein asennetaan lisäkirjastoja- ja ohjelmia tukemaan laitteistoa ja sisältöformaatteja joiden käyttö- ja jakeluoikeudet estävät niiden toimittamisen itse jakelun mukana.

Info.png
Komennot, jotka alkavat merkillä $ (dollari) suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat merkillä # (ristikkomerkki) suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su ja sudo.

Päivitysten asentaminen[muokkaa]

Eri tavat päivitysten asentamiseen on lueteltu tarkemmin artikkelissa Fedoran päivittäminen. Yksinkertainen tapa hoitaa päivitysten asentaminen on käyttää paneelissa näkyvää päivityskuvaketta tai antaa komentorivillä komento:

# yum -y update

Päivitysten asentaminen voi kestää suhteellisen kauan, sillä ladattavia tiedostoja on todennäköisesti satoja megatavuja. Fedora sisältää versiosta 12 alkaen Presto lisäosan Yumille, joka lataa vain muutokset, eikä kokonaisia paketteja, joka vähentää ladattavien pakettien kokoa nopeuttaen päivittämistä.

LibreOfficen asentaminen[muokkaa]

Fedoran live-CD:llä ei ole mukana LibreOfficea, koska se veisi liikaa tilaa. Live-CD:ltä asennettuun Fedoraan on helpointa asentaa LibreOffice asentamalla yum-ryhmä ”Toimisto/Tuottavuus” (tai englanniksi ”Office/Productivity”). Esimerkiksi komentoriviltä tämän ryhmän voi asentaa komennolla:

# yum groups install office

Suomen kielituki kannattaa asentaa vasta tämän jälkeen alla kuvatulla tavalla, silloin tulee asennettua myös LibreOfficen suomenkieliset käännökset sekä oikoluku-, tavutus- ja kieliopintarkistuslisäosa (ks. Voikko).

Suomen kielituen asentaminen[muokkaa]

Jos Fedora on asennettu englanniksi tai live-CD:ltä suomeksi, tällöin asennettuna ei ole täydellistä suomen kielitukea. Sen voi asentaa asentamalla yum-ryhmän ”Suomen kielituki” (tai ”Finnish Support”). Esimerkiksi komentoriviltä tämän ryhmän voi asentaa komennolla:

# yum groupinstall finnish-support

Automaattinen kirjautuminen[muokkaa]

Gnomessa automaattinen sisäänkirjautuminen otetaan käyttöön järjestelmän asetuksissa, jotka löytyvät oikeassa ylänurkassa olevassa valikosta, jossa lukee käyttäjän nimi.

Osiossa "Järjestelmä" löytyy "Käyttäjätilit". Siellä avataan lukitus tunnistautumalla oikeassa ylänurkassa olevalla näppäimellä, valitaan käyttäjä ja asetetaan "Automaattinen kirjautuminen" "Päällä"-asentoon.

Sudon käyttöönotto[muokkaa]

Fedorassa käytetään oletuksena sudoa, olettaen että ensimmäisessä käynnistyksessä käyttäjän luonnissa valittiin "Lisää järjestelmänvalvojien ryhmään". Mikäli et valinnut tätä valintaruutua, seuraa ohjeita sudon käyttöönottoon artikkelissa Fedora/Sudo.

Epävirallisten pakettivarastojen asentaminen[muokkaa]

Skull and crossbones.svg
Kolmannen osapuolen pakettivarastoissa on riskinsä! Asennettavat paketit ja niiden skriptit voivat tehdä järjestelmässä mitä tahansa.

Fedoran omat pakettivarastot eivät sisällä ohjelmistopatentti- ja lisenssisyistä ongelmallisia ohjelmia, kuten purkuohjelmia (koodekkeja) useille ääni- ja videotiedostomuodoille sekä epävapaita laiteajureita. Fedora ei myöskään sisällä ollenkaan epävapaita ohjelmistoja, koska jakelu haluaa keskittyä vapaiden ohjelmistojen levittämiseen. Lisätietoja Fedorassa kielletyistä ohjelmista on englanniksi projektin wikissä. Suljettujen ohjelmistojen ja patentoitujen koodekkien jakelua varten on perustettu epävirallisia pakettivarastoja.

Fedoran kanssa käytetään tavallisesti kahta erillistä epävirallista pakettivarastoa, RPM Fusionia ja Livnaa. RPM Fusion sisältää valtaosan tarvittavista paketeista ja on jaettu kahteen osioon, vain vapaita paketteja sisältävään freehin sekä epävapaita paketteja sisältävään nonfreehin. Livna-pakettivarastoa käytetään pelkästään kaupallisten DVD-elokuvien toistamiseen vaadittavan libdvdcss-paketin jakeluun.

RPM Fusionin voi ottaa käyttöön klikkaamalla seuraavia linkkejä:

Livnan käyttöönotto onnistuu seuraavasta linkistä:

Asennus onnistuu vaihtoehtoisesti myös seuraavilla komentorivikomennoilla

# yum install http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm
# yum install http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm
# yum install http://rpm.livna.org/livna-release.rpm

RPM Fusionin ja Livnan kautta saatavia paketteja[muokkaa]

Alla on lueteltu joitakin RPM Fusionin ja Livnan kautta asennettavissa olevia paketteja. Paketteja voi asentaa joko graafisesti esimerkiksi PackageKit-ohjelmistolla (Gnomen alla Sovellukset --> Järjestelmätyökalut --> Lisää tai poista ohjelmistoja tai KDE:ssa K-valikko --> Ylläpito --> Lisää tai poista ohjelmistoja) tai komentoriviltä yum-ohjelmalla.

Laiteajureita[muokkaa]

Näytönohjaimet[muokkaa]

Jos RPM Fusion non-freesta ei jollekin Fedoran versiolle löydy kmod-catalyst-ajuria, tämä johtuu todennäköisesti siitä, että kyseisen Fedora-version kanssa yhteensopivaa Catalyst-ajuria ei ole vielä tarjolla.

Verkko[muokkaa]

Multimedia[muokkaa]

Video- ja äänitiedostojen toistoon tarvitaan sopiva mediasoitin (toisto-ohjelma) ja sen kanssa yhteensopivia koodekkeja (engl. codec) eri tiedostomuotojen käsittelyyn. Lisäksi esimerkiksi DVD-elokuvien katseluun tarvitaan erillinen kirjasto levyjen sisältämän suojauksen purkuun.

Useimmat Fedoraan esiasennetut mediasoittimet käyttävät GStreameria taustaohjelmanaan. Uusien koodekkien asentaminen GStreamerille on toisin sanoen helppo tapa parantaa tiedostomuototukea.

Fedora 10:stä lähtien mediasoittimet osaavat myös itse ehdottaa sopivan GStreamer-koodekkipaketin asentamista, mikäli niillä yritetään avata tiedostoa jolle ei vielä ole tukea. Sopivan pakettivaraston (RPM Fusion) on kuitenkin tässäkin tapauksessa oltava asennettuna. [1]

Koodekit ja suojausten purku[muokkaa]

  • Multimediakoodekkeja Audacious-musiikkisoittimelle: audacious-plugins-freeworld
  • Koodekkeja GStreamer-taustaohjelmalle: gstreamer-ffmpeg, gstreamer-plugins-bad, gstreamer-plugins-bad-extras, gstreamer-plugins-ugly
  • Koodekkeja (mm mp3) K3b-poltto-ohjelmalle: k3b-extras-freeworld
  • Koodekkeja Xine-mediasoittimelle: xine-lib-extras-freeworld
  • Tuki kaupallisille DVD-elokuville (CSS-suojauksen purku): libdvdcss (ainoa Livnassa jäljellä oleva paketti, ei siirretty RPM Fusioniin koska sen levittäminen saattaa olla laitonta joissakin maissa)

Mediasoittimia[muokkaa]

Muut[muokkaa]

  • Tuki RAR-tiedostoille: unrar

Fontit[muokkaa]

  • Microsoftin yleisimmät fontit eli Microsoft TrueType Core Fonts voidaan asentaa osoitteesta http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f17.html#ttf .
  • Asentamalla RPM Fusion -asennuslähteestä paketin freetype-freeworld saa käyttöön tuen patentoiduille fonttirenderöintiominaisuuksille (bytecode interpreter ja subpixel hinting) joiden avulla fontit saattavat näyttää hieman paremmilta.
  • Näiden muutosten jälkeen kannattaa kirjautua ulos järjestelmästä ja takaisin sisään, jotta ohjelmat käynnistyvät uusilla fonttiasetuksilla.

Java[muokkaa]

Fedorassa tulee oletuksena mukana OpenJDK-niminen vapaa Java-virtuaalikone, joka toimii oikein lähes kaikkien ohjelmien/www-sivustojen kanssa.

Muita tapauksia varten on mahdollista asentaa Sunin Java.

Flash[muokkaa]

WWW-selainten Flash-liitännäisen asennus kaikille käyttäjille on neuvottu artikkelissa Flash.

Chromium[muokkaa]

Fedoralle on saatavilla epäviralliset paketit Googlen Chrome-selaimen avoimen lähdekoodin versiosta Chromiumista. Epävirallisen Chromium-pakettivaraston saa käyttöön komennolla

# yum-config-manager --add-repo http://repos.fedorapeople.org/repos/spot/chromium/fedora-chromium.repo

Sen jälkeen Chromiumin voi asentaa komennolla

# yum install chromium

Google Chrome[muokkaa]

Fedoralle on saatavilla Google Chromen viralliset paketit Google Chromen kotisivuilta.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]