Ero sivun ”I2P” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
(→‎Ominaisuudet: Ominaisuus on palautettu käyttöön)
Rivi 53: Rivi 53:


==Ominaisuudet==
==Ominaisuudet==
I2P on suunniteltu siten, että muita ohjelmia voidaan helposti käyttää sen läpi. Lisäosia I2P-ohjelmaan löytyy [http://plugins.i2p/ plugins.i2p]-osoitteesta. Versiosta 0.9.14 lähtien lisäosien asentaminen on väliaikaisesti poistettu käytöstä tietoturva-analyysin takia. Lisätietoa lisäosien asentamisesta käsin löytyy osoitteesta [http://zzz.i2p/topics/1674 zzz.i2p/topics/1674].
I2P on suunniteltu siten, että muita ohjelmia voidaan helposti käyttää sen läpi. Lisäosia I2P-ohjelmaan löytyy [http://plugins.i2p/ plugins.i2p]-osoitteesta.


===DNS===
===DNS===

Versio 26. syyskuuta 2014 kello 19.29

I2P

Käyttöliittymä www
Lisenssi Useita vapaita lisenssejä
Kotisivu geti2p.net

I2P on anonyymiin Internet-käyttöön suunniteltu verkko. Siinä kierrätetään salattua verkkoliikennettä useiden välipalvelinten kautta niin, että liikenteen alkuperä, kohde ja sisältö on hyvin vaikeaa selvittää kaappaamalla palvelinten välistä liikennettä.

Asennus

Komennot, jotka alkavat $-merkillä suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat #-merkillä suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su, sudo ja doas.

I2P vaatii Javan toimiakseen. Versiosta 0.9.12 lähtien Java 5:n tuki pudotettiin pois ja Java 6 ja sitä uudemmat Javan versiot ovat vastedes tuettuja. Suositeltavaa on käyttää aina uusinta versiota.

Android

I2P löytyy Androidille F-Droid pakettivarastosta.

Arch Linux

I2P löytyy Arch User Repositorystä. Huomioi että AUR ei ole I2P:n virallinen pakettivarasto, vaan Arch Linuxin yhteisön ylläpitämä.
Katso myös I2P - Arch Wiki, sekä AUR - Pakettien asentaminen.

Debian

Luodaan tiedosto /etc/apt/sources.list.d/i2p.list ja lisätään sinne rivit:

deb http://deb.i2p2.no/ stable main
deb-src http://deb.i2p2.no/ stable main

Mikäli käytössä on Squeeze, laitetaan stablen tilalle squeeze, sekä vastaavasti testattavaa/epävakaata versiota käytettäessä unstable.
Haetaan pakettivaraston julkinen avain ja lisätään se avainrenkaaseen

# wget https://geti2p.net/_static/debian-repo.pub -q -O - | apt-key add -

Päivitetään pakettiluettelot ja asennetaan I2P, sekä I2P-avainrengas

# apt-get update && apt-get install i2p i2p-keyring

I2P:n voi asettaa käynnistymään itsestään järjestelmän mukana:

# dpkg-reconfigure i2p

Ubuntu/Mint

I2P voidaan asentaa PPA:n kautta. Avaa komentorivi ja komenna:

$ sudo add-apt-repository ppa:i2p-maintainers/i2p
$ sudo apt-get update && sudo apt-get -y install i2p

I2P:n voi asettaa käynnistymään itsestään järjestelmän mukana:

$ sudo dpkg-reconfigure i2p

Muut jakelut

Lataa uusin asennusohjelma osoitteesta geti2p.net/download.
Ajetaan asennusohjelma graafisessa tilassa

$ java -jar i2pinstall.jar

Mikäli graafista työpöytäympäristöä ei ole käytössä voidaan ajaa asennusohjelma ajaa terminaalissa

$ java -jar i2pinstall.jar -console

Mikäli I2P halutaan asentaa muualle kuin käyttäjän kotihakemistoon, jolloin ohjelma on myös muiden käyttäjien käytettävissä, tulee asennusohjelma ajaa pääkäyttäjänä.

Ominaisuudet

I2P on suunniteltu siten, että muita ohjelmia voidaan helposti käyttää sen läpi. Lisäosia I2P-ohjelmaan löytyy plugins.i2p-osoitteesta.

DNS

I2P-verkossa osoitteet ovat pitkiä satunnaisista merkeistä koostuvia avaimia, joita ei voi mitenkään muistaa ulkoa. Tästä syystä käytössä on .i2p -niminen ylätason verkkotunnus. Oletuksena I2P hakee osoitetiedot vain www.i2p2.i2p/hosts.txt-osoitteesta, mutta muitakin osoitteita voi lisätä. Epäluotettavien DNS-palvelimien lisääminen on tietoturvariski. I2P-kehittäjien ylläpitämiä palvelimia on ainakin:

BitTorrent

I2PSnark

I2PSnark on BitTorrent-asiakasohjelma, jolla voidaan ladata I2P-verkon sisäisiä torrentteja. I2PSnark tulee I2P:n mukana ja sitä käytetään web-käyttöliittymän avulla, kuten reitittimen ohjauspaneeliakin.

IRC

Mitä tahansa IRC-asiakasojelmaa voi käyttää I2P-verkon kanssa. I2P sisältää oletuksena Irc2P-tunnelin, joka osoittaa kehittäjien ylläpitämille IRC-palvelimille. Välipalvelinasetuksia ei tarvitse säätää, vaan IRC-asiakasohjelmalla otetaan yhteyttä osoitteeseen 127.0.0.1 ja porttiin 6668, jolloin yhteys ohjautuu jollekin Irc2P-palvelimelle. Tietoturvasyistä Irc2P suodattaa kaikki muut IRC-komennot pois paitsi erikseen whitelistilla sallitut.

Sähköposti

Susimail

Susimail on I2P:n mukana toimitettava sähköpostiohjelma, jolla hallitaan mail.i2p-osoitteen alla sijaitsevaa sähköpostia.

I2P-Bote

I2P-Bote on Freemailin ja Bitmessagen kaltainen täysin hajautettu sähköpostijärjestelmä, joka ei nojaa yhteenkään yksittäiseen sähköpostipalvelimeen. Viestit salataan ECC-algoritmilla ja tallennetaan verkkoon käyttäen DHT-tekniikkaa. Lukemattomat viestit säilyvät verkossa 100 päivää, jonka jälkeen ne poistuvat itsestään. I2P-Bote toimii I2P:n lisäosana ja sen voi asentaa I2P:n web-käyttöliittymän kautta.

Aiheesta muualla

Katso myös