I2P

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
I2P

Käyttöliittymä www
Lisenssi Useita vapaita lisenssejä
Kotisivu geti2p.net

I2P on anonyymiin Internet-käyttöön suunniteltu verkko. Siinä kierrätetään salattua verkkoliikennettä useiden välipalvelinten kautta niin, että liikenteen alkuperä, kohde ja sisältö on hyvin vaikeaa selvittää kaappaamalla palvelinten välistä liikennettä.

Asennus[muokkaa]

Komennot, jotka alkavat $-merkillä suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat #-merkillä suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su, sudo ja doas.

I2P vaatii Javan toimiakseen. Versiosta 0.9.12 lähtien Java 5:n tuki pudotettiin pois ja Java 6 ja sitä uudemmat Javan versiot ovat vastedes tuettuja. Suositeltavaa on käyttää aina uusinta versiota.

Android[muokkaa]

I2P löytyy Androidille F-Droid pakettivarastosta.

Arch Linux[muokkaa]

I2P löytyy Arch User Repositorystä. Huomioi että AUR ei ole I2P:n virallinen pakettivarasto, vaan Arch Linuxin yhteisön ylläpitämä.
Katso myös I2P - Arch Wiki, sekä AUR - Pakettien asentaminen.

Debian[muokkaa]

Luodaan tiedosto /etc/apt/sources.list.d/i2p.list ja lisätään sinne rivit:

deb http://deb.i2p2.no/ stable main
deb-src http://deb.i2p2.no/ stable main

Mikäli käytössä on Squeeze, laitetaan stablen tilalle squeeze, sekä vastaavasti testattavaa/epävakaata versiota käytettäessä unstable.
Haetaan pakettivaraston julkinen avain ja lisätään se avainrenkaaseen

# wget https://geti2p.net/_static/i2p-debian-repo.key.asc -q -O - | apt-key add -

Päivitetään pakettiluettelot ja asennetaan I2P, sekä I2P-avainrengas

# apt-get update && apt-get install i2p i2p-keyring

I2P:n voi asettaa käynnistymään itsestään järjestelmän mukana:

# dpkg-reconfigure i2p

Ubuntu/Mint[muokkaa]

I2P voidaan asentaa PPA:n kautta. Avaa komentorivi ja komenna:

$ sudo add-apt-repository ppa:i2p-maintainers/i2p
$ sudo apt-get update && sudo apt-get -y install i2p

I2P:n voi asettaa käynnistymään itsestään järjestelmän mukana:

$ sudo dpkg-reconfigure i2p

Muut jakelut[muokkaa]

Lataa uusin asennusohjelma osoitteesta geti2p.net/download.
Ajetaan asennusohjelma graafisessa tilassa

$ java -jar i2pinstall.jar

Mikäli graafista työpöytäympäristöä ei ole käytössä voidaan ajaa asennusohjelma ajaa terminaalissa

$ java -jar i2pinstall.jar -console

Mikäli I2P halutaan asentaa muualle kuin käyttäjän kotihakemistoon, jolloin ohjelma on myös muiden käyttäjien käytettävissä, tulee asennusohjelma ajaa pääkäyttäjänä.

Ominaisuudet[muokkaa]

I2P on suunniteltu siten, että muita ohjelmia voidaan helposti käyttää sen läpi. Lisäosia I2P-ohjelmaan löytyy plugins.i2p-osoitteesta.

DNS[muokkaa]

I2P-verkossa osoitteet ovat pitkiä satunnaisista merkeistä koostuvia avaimia, joita ei voi mitenkään muistaa ulkoa. Tästä syystä käytössä on .i2p -niminen ylätason verkkotunnus. Oletuksena I2P hakee osoitetiedot vain www.i2p2.i2p/hosts.txt-osoitteesta, mutta muitakin osoitteita voi lisätä. Epäluotettavien DNS-palvelimien lisääminen on tietoturvariski. I2P-kehittäjien ylläpitämiä palvelimia on ainakin:

BitTorrent[muokkaa]

I2PSnark[muokkaa]

I2PSnark on BitTorrent-asiakasohjelma, jolla voidaan ladata I2P-verkon sisäisiä torrentteja. I2PSnark tulee I2P:n mukana ja sitä käytetään web-käyttöliittymän avulla, kuten reitittimen ohjauspaneeliakin.

IRC[muokkaa]

Mitä tahansa IRC-asiakasojelmaa voi käyttää I2P-verkon kanssa. I2P sisältää oletuksena Irc2P-tunnelin, joka osoittaa kehittäjien ylläpitämille IRC-palvelimille. Välipalvelinasetuksia ei tarvitse säätää, vaan IRC-asiakasohjelmalla otetaan yhteyttä osoitteeseen 127.0.0.1 ja porttiin 6668, jolloin yhteys ohjautuu jollekin Irc2P-palvelimelle. Tietoturvasyistä Irc2P suodattaa kaikki muut IRC-komennot pois paitsi erikseen whitelistilla sallitut.

Sähköposti[muokkaa]

Susimail[muokkaa]

Susimail on I2P:n mukana toimitettava sähköpostiohjelma, jolla hallitaan mail.i2p-osoitteen alla sijaitsevaa sähköpostia.

I2P-Bote[muokkaa]

I2P-Bote on Freemailin ja Bitmessagen kaltainen täysin hajautettu sähköpostijärjestelmä, joka ei nojaa yhteenkään yksittäiseen sähköpostipalvelimeen. Viestit salataan ECC-algoritmilla ja tallennetaan verkkoon käyttäen DHT-tekniikkaa. Lukemattomat viestit säilyvät verkossa 100 päivää, jonka jälkeen ne poistuvat itsestään. I2P-Bote toimii I2P:n lisäosana ja sen voi asentaa I2P:n web-käyttöliittymän kautta.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]