Ero sivun ”Ubuntu” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Korjasin pari asiavirhettä ja kieliomituisuuksia, lisäsin tietoa versioista)
Rivi 1: Rivi 1:
Ubuntu on [[Debian GNU/Linux]] -pohjainen [[Jakelut|jakelu]], jonka perusperiaatteita ovat ilmaisuus ja helppokäyttöisyys. Asennusvaiheessa asennettaviin ohjelmiin ei juuri voi vaikuttaa, mutta niitä ei hirveästi asennukaan, kun Ubuntun asennukseen riittää yksi cd-levy, siinä missä useimmat muut työpöytäjakelut tarvitsevat useita cd:itä tai dvd:n. Ubuntun työpöytäympäristönä on oletuksena [[GNOME]]. Saatavilla on myös [[KDE]] tai kevyempi [[Xfce]], jotka voi asentaa joko apt:llä tai kubuntu-cd:llä.
Ubuntu on [[Debian GNU/Linux]] -pohjainen [[Jakelut|jakelu]], jonka perusperiaatteita ovat ilmaisuus ja helppokäyttöisyys. Perusasennuksessa asennettaviin ohjelmiin ei juuri voi vaikuttaa, vaan järjestelmä asentaa tyypillisen työpöytäkäyttäjän tarvitsemia ohjelmia, kuten [[Firefox]]-selaimen, [[OpenOffice.org]]-toimistopaketin ja [[GIMP]]-kuvankäsittelyohjelman. Ubuntun asennukseen riittää yksi cd-levy, siinä missä useimmat muut työpöytäjakelut tarvitsevat useita cd:itä tai dvd:n. Ubuntun työpöytäympäristönä on oletuksena [[GNOME]]. Saatavilla on myös [[KDE]], kevyempi [[Xfce]] ja lukuisia ikkunamanagereja, jotka voi asentaa [apt-get]illa tai [Synaptec] Packet Managerilla verkosta tai Kubuntu-cd:ltä. Asennusohjelma on myös mahdollista käynnistää server-valitsimella, jolloin se kysyy teknisempiä kysymyksiä ja asentaa vain järjestelmän toiminnan kannalta välttämättömän perusasennuksen, ei esimerkiksi mitään graafista käyttöliittymää.
 
Ubuntun ominaispiirteisiin kuuluu sen vakaiden versioden ilmestymistahti. Uusia versioita julkaistaan noin puolen vuoden välein, huhtikuussa ja lokakuussa. Versionumerointi kuvastaa tätä, ensimerkiksi nykyinen 5.10 tarkoittaa vuoden 2005 lokakuussa julkaistua versiota.  


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Versio 15. tammikuuta 2006 kello 04.38

Ubuntu on Debian GNU/Linux -pohjainen jakelu, jonka perusperiaatteita ovat ilmaisuus ja helppokäyttöisyys. Perusasennuksessa asennettaviin ohjelmiin ei juuri voi vaikuttaa, vaan järjestelmä asentaa tyypillisen työpöytäkäyttäjän tarvitsemia ohjelmia, kuten Firefox-selaimen, OpenOffice.org-toimistopaketin ja GIMP-kuvankäsittelyohjelman. Ubuntun asennukseen riittää yksi cd-levy, siinä missä useimmat muut työpöytäjakelut tarvitsevat useita cd:itä tai dvd:n. Ubuntun työpöytäympäristönä on oletuksena GNOME. Saatavilla on myös KDE, kevyempi Xfce ja lukuisia ikkunamanagereja, jotka voi asentaa [apt-get]illa tai [Synaptec] Packet Managerilla verkosta tai Kubuntu-cd:ltä. Asennusohjelma on myös mahdollista käynnistää server-valitsimella, jolloin se kysyy teknisempiä kysymyksiä ja asentaa vain järjestelmän toiminnan kannalta välttämättömän perusasennuksen, ei esimerkiksi mitään graafista käyttöliittymää.

Ubuntun ominaispiirteisiin kuuluu sen vakaiden versioden ilmestymistahti. Uusia versioita julkaistaan noin puolen vuoden välein, huhtikuussa ja lokakuussa. Versionumerointi kuvastaa tätä, ensimerkiksi nykyinen 5.10 tarkoittaa vuoden 2005 lokakuussa julkaistua versiota.

Katso myös

Linkkejä