Modeemi

Linux.fista
Versio hetkellä 5. helmikuuta 2009 kello 18.37 – tehnyt Pb (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Modeemi (engl. modem, modulator/demodulator) on laite digitaalisen datan siirtämiseen analogista siirtotietä pitkin. Vanhanmalliset puhelinverkkomodeemit ovat nykyään aika harvassa, ja ne on korvannut pitkälti mm. ADSL.

Perinteinen modeemi toimii nopeuksistaa 300 bps alkaen (antiikkiset), nykyiset yleensä 33-56 Kbps (pakattua dataa) riippuen linjan laadusta. Yhteyden muodostamiseen tarvitaan itse modeemi, joka yleensä kytketään sarjaporttiin (RS-232), puhelinlinja sekä palveluntarjoajan modeemipankin (tai ystävän) puhelinnumero (käyttäjätunnuksineen yms.). Yhteyttä käytetään yleensä PPP-protokollalla, ennen yleensä pääteyhteyden saamiseksi keskuskoneeseen.

Jos käytössä on kiinteä puhelinlinja muttei ADSL-yhteyttä, modeemiyhteys voi olla järkevä vaihtoehto. Yhteyden nopeus riittää esimerkiksi toisen tietokoneen tekstipohjaiseen käyttöön, sähköpostiviestien välitykseen ja WWW:n rajoitettuun käyttöön (kuvat kannattaa yleensä jättää noutamatta).

Katso myös

Aiheesta muualla