Modeemi

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tux.png
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Modeemi (engl. modem, modulator/demodulator) on laite digitaalisen datan siirtämiseen analogista siirtotietä pitkin. Vanhanmalliset puhelinverkkomodeemit ovat nykyään aika harvassa, ja ne on korvannut pitkälti mm. ADSL.

Perinteinen modeemi toimii nopeuksistaa 300 bps alkaen (antiikkiset eli 1980-luvun alku), nykyiset yleensä 33-56 Kbps (pakattua dataa) riippuen linjan laadusta. Yhteyden muodostamiseen tarvitaan itse modeemi, joka yleensä kytketään sarjaporttiin (RS-232), puhelinlinja sekä palveluntarjoajan modeemipankin (tai ystävän) puhelinnumero (käyttäjätunnuksineen yms.). Yhteyttä käytetään yleensä joko PPP-protokollalla, jolla saadaan IP-yhteys, tai suoraan, pääteyhteyden saamiseksi keskuskoneeseen.

Jos käytössä on kiinteä puhelinlinja muttei ADSL-yhteyttä, modeemiyhteys voi olla järkevä vaihtoehto. Yhteyden nopeus riittää esimerkiksi toisen tietokoneen normaaliin tekstipohjaiseen käyttöön tai, PPP-vaihtoehdossa, sähköpostiviestien välitykseen ja WWW:n rajoitettuun käyttöön (kuvat kannattaa yleensä jättää noutamatta).

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]