Microsoft Windows

Linux.fista
Versio hetkellä 8. elokuuta 2023 kello 15.59 – tehnyt Hiiri522 (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Versiot

Windows 1.0-3.0

Windows 1.0, 2.0 ja 3.0 olivat hyvin yksinkertaisia. Windows 3.0:ssa oli jo ikkunajärjestelmä.

Windows 95 ja 98

Windows 95 ja 98 olivat 1900-luvun lopussa kehitetyt Windows-versiot. Niissä oli alhaalla jo harmaa tehtäväpalkki, koska siihen aikaan tekniikka oli kehittynyt jo erittäin paljon.

Windows 2000

Windows 2000 oli 2000-vuoden käyttöjärjestelmä. Nimi viittasi hyvin tehokkaaseen ja kehittyneeseen käyttöjärjestelmään, mikä sopi hyvin, kun vuosituhatkin vaihtui.

Windows XP

Windows XP on yksi klassinen Windows-versio. Se kehitettiin vuonna 2001. Taustakuvana siinä oli vihreä niitty mutta sen pystyi vaihtamaan.

Windows Vista

Windows Vista kehitettiin vuonna 2007. Se oli jo paljon kehittyneempi Windows XP:stä, vaikka usein mainitaankin vain toisen sijaan näistä molemmat.

Windows 7

Windows 7:n muistaa värikkäästä Windows-logosta vaaleansinisen taustan päällä.

Windows 8, 8.1 ja 8.1 Lite

Windows 8 oli jo hyvin kehittynyt Windows-versio etenkin siinä vaiheessa, kun päästiin työpöydälle. Siitä kehitettiin myös Windows 8.1 ja siitä taas kevytversio Windows 8.1 Lite.

Windows 10

Windows 10 on käytössä tänäkin päivänä. Siinä on Windows-ikkuna, josta tulee valoa. Windows 10 on jo todella hyvä, koska se on tällä hetkellä toisiksi uusin Windows-versio.

Windows 11

Uusin Windows-versio on Windows 11. Se on selkeästi kehittyneempi Windows 10:stä. Tehtäväpalkin kuvakkeet on automaattisesti keskitetty ja kaikki näyttää lasisemmalta.

Aiheesta muualla

Katso myös

  • Linux-työaseman liittäminen Windows AD-toimialueeseen
  • Windows-ohjelmien ajaminen Linuxissa
  • Proton on yhteensopivuusohjelmisto, jonka avulla on mahdollista ajaa monia Windows-pelejä Linuxissa.
  • Wine on yhteensopivuusohjelmisto, jonka avulla on mahdollista ajaa monia Windows-ohjelmistoja ja -sovelluksia Linuxissa.
  • CrossOver on Wineen pohjautuva avoin toteutus Windowsin API:lle. Se on suunniteltu erityisesti toimistokäyttöön pyörittämään mm. Microsoft Officea ja Photoshopia.
  • PlayOnLinux on ohjelmisto ja skriptikirjasto, jonka avulla voit helposti asentaa ja käyttää lukuisia pelejä ja ohjelmistoja, jotka on suunniteltu toimimaan Microsoft Windows -käyttöjärjestelmässä.
  • Cygwin on Red Hatin ylläpitämä ohjelmakirjasto, joka mahdollistaa useiden Unix- ja Linux-ohjelmien käyttämisen Windowsin alla.
  • Windows Subsystem for Linux
  • NTFS-3G on tiedostojärjestelmäajuri, jonka avulla on mahdollista liittää NTFS-tiedostojärjestelmä sekä luku- että kirjoitusoikeuksin hakemistopuuhun.
  • ReactOS on avoin Windows-yhteensopiva käyttöjärjestelmä.