Prosessi
Käynnissä olevia ohjelmia sanotaan prosesseiksi. Jotkut sovellukset saattavat käyttää useita prosesseja. Prosessit yksilöidään PID-numeroilla. Jokaista prosessia on myös mahdollista ajaa omalla prosessorilla (rinnakkaistus).
Prosessien tausta-ajo
Prosessien tausta-ajoa on käsitelty myös artikkelissa Komentorivin perusteet.
Otetaan esimerkkitilanne, jossa haluat ajaa kahta ohjelmaa päällekkäin. Toinen on videonkatseluohjelma mplayer ja toinen on musiikintoisto-ohjelma xmms. Normaalisti komentorivillä kirjoittaisit vain ohjelman nimen ja ohjelma käynnistyisi, jos tämä prosessi kuitenkin halutaan tausta-ajoon siten, että samasta terminaaliemulaattorista voidaan käynnistää useita ohjelmia, tulee sen perään liittää "&"-merkki. Kun olet kirjoittanut ohjelman nimen "&"-merkin kanssa, tulostaa komentotulkki sinulle ohjelman "työnumeron" sekä PID:n, joiden avulla voit myöhemmin esimerkiksi tappaa prosessin.
Ohjelman käynnistäminen tausta-ajoon
xmms &
Ohjelman ajaminen tulostaa seuraavaa: [työnumero][PID] ohjelmannimi
[1][3017] xmms
Nyt voimme heti perään käynnistää toisen ohjelman - sen mplayerin jonka alunperin halusimme tulevan samaan aikaan ajoon. Tämä tapahtuu aivan identtisellä tavalla:
mplayer &
Tämä antaa jälleen kerran tulosteeksi työnumeron ja PID:n.
On myös toinen tapa lähestyä tausta ajoa, jos olemme käynnistäneet ohjelman ilman "&"-merkkiä ja haluamme sen tausta-ajoon. Voit yksinkertaisesti käyttää näppäimistöä asettamaan käynnissä olevan prosessin (joka tukkii komentorivin) pysähdyksiin painamalla CTRL+Z. Tämän jälkeen saat prosessin tausta-ajoon kirjoittamalla komentoriville bg %työnumero. Käytännössä ensin ohjelma pysäytetään ja sen jälkeen asetetaan tausta-ajoon. Esimerkiksi:
Pysäytetään ohjelma xmms, joka on käynnistetty ilman "&"-merkkiä
xmms
Painetaan terminaaliemulaattorin ollessa aktiivinen ikkuna Ctrl+Z
Ruutuun tulee teksti, joka kertoo prosessin työnumeron, tilan sekä nimen
[1]+ Stopped xmms
Nyt asetamme ohjelman tausta-ajoon (katsomme työnumeron edellä tulevasta tulosteesta)
bg %1
Prosessin saa myös nostettua etualalle painamalla "%työnumero" tai "fg %työnumero" Noniin, nyt osaamme asettaa prosessit tausta-ajoon ja käynnistää kaksi ohjelmaa peräkkäin. Entä se tilanne kun haluamme ajaa kymmeniä ohjelmia päällekäin, emmekä muista suoraan ohjelmien työnumeroita. Komento jobs auttaa tässä tilanteessa. Kirjoittamalla terminaaliin tuon komennon saamme listauksen kaikista töistämme ja niiden työnumeroista. Tämän jälkeen komennolla"bg %n" saamme asetettua ohjelmat tausta-ajoon.
Ohjelmien tappaminen
On todennäköistä, että joskus GNU/Linuxia käyttäessäsi ohjelma jää jumiin ja sinulla ei ole muuta keinoa kuin tappaa tämän ohjelman prosessi. Prosessin tappaminen tapahtuu komennolla "kill %työnumero", "kill PID tai killall ohjelmannimi". Ohjelman PID:n saat esimerkiksi komennoilla "ps -A , pstree -p" tai top. Ottakaamme esimerkiksi PID:n hakemisessa ohjelma pstree ja tappakaamme jumittunut xmms-prosessi.
Katsotaan käynnissä olevien prosessien määrä
jobs
Tulostus näyttää tämäntapaiselta
[1]+ running [3333] xmms [2]+ running [3434] gkrellm [3]+ running [3344] gmplayer
Tapetaan prosessi työnumeron mukaan (gkrellm)
kill %2
Tuloste näyttää tämäntapaiselta
[2]+ exit 1 gkrellm
Otetaan pstree-tuloste PID:n mukaan ja tapetaan PID:n avulla xmms-prosessi
pstree -p
Tuloste (tulostetta kutistettu)
fluxbox(428)-+-Eterm(603)---bash(606)---irssi(7+ |-Eterm(1215)---bash(1218)---irssi+ |-Eterm(7868)---bash(7871) |-Eterm(11586)---bash(11590)---irs+ |-Eterm(21647)---bash(21650)-+-pst+ | `-wis+ |-MozillaFirebird(20617)---Mozilla+ |-dcgui-qt(21267)---dcgui-qt(21270+ |-soffice.bin(21722)---soffice.bin+ |-ssh-agent(466) |-wish(9520)---wish(9521)---wish(9+ `-xmms(25068)---xmms(25070)-+-xmms+ |-xmms+ |-xmms+ |-xmms+ `-xmms+
Katsotaan PÄÄLLIMMÄISEN xmms-prosessin PID ja tapetaan se (prosessi lihavoitu)
kill 25068
Tapetaan ohjelman killallin avulla antamalla sen nimi:
killall xmms
Nyt prosessi on kuollut ja ohjelman pitäisi olla sulkeutunut.