top

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

top on komentoriviohjelma, jolla voi interaktiivisesti tarkkailla ja hallita koneella pyöriviä prosesseja.

Käyttö[muokkaa]

Top käynnistyy yksinkertaisesti komennolla

top

Käynnistyttyään top näyttää konsolin yläreunassa perustietoja järjestelmästä, mm. uptimen, keskimääräisen kuorman (load average) ja pyörivien prosessien määrän. Listan voi päivittää painamalla välilyöntiä, ja lisäksi se päivittyy oletuksena kahden sekunnin välein. Listan päivittymisvälin voi määrittää painamalla d kirjainta tai komentorivivalitsimella '-d' esimerkiksi seuraavasti:

top -d 7

Jos koneessa on useampia prosessoreja tai -ytimiä, saa eri prosessorien kuorman näkyviin painamalla numeronäppäintä 1. Samaa näppäintä painamalla toistamiseen päädytään takaisin perustilaan. Painamalla näppäintä t näet CPU:sta tietoja. Painamalla näppäintä m näet muistin tietoja.

Perustietojen alla on lista koneella pyörivistä prosesseista ja perustietoa niistä. Listan järjestyksen voi valita <- ja >-näppäimillä. Prosessin voi lopettaa painamalla k:ta, jonka jälkeen top kysyy lopetettavan prosessin ja sen jälkeen mikä signaali prosessille lähetetään. Prosessin prioriteettia (nice) voi muuttaa r-näppäimellä. Lisätietoa eri näppäinkomennoista saat painamalla h-näppäintä.

Top sulkeutuu painamalla q kirjainta.

Katso myös[muokkaa]