Livemedia
Live-CD on Linux-jakelu, joka käynnistyy suoraan CD-levyltä (myös DVD-, levyke- ja USB-muistipohjaisia on olemassa) eikä vaadi mitään asennusta. Jakelu ei myöskään koske koneen kiintolevyyn lainkaan ellei sitä erikseen haluta, joten mitään vaaraa tällaisen jakelun testaamisesta ei ole tietojen katoamisen tms. kannalta. Live-CD:itä on olemassa useaan eri käyttötarkoitukseen. Osa on tarkoitettu pidempiaikaiseen työpöytäkäyttöön, osa jonkin jakelun tai muun ohjelmiston esittely- ja testauskäyttöön sekä osa vaikkapa pelastuslevykäyttöön.
Nykyään monet jakelut myös asennetaan live-CD:ltä käsin, eikä perinteistä asennusohjelmaa välttämättä edes ole tarjolla. Live-CD-pohjaista asennusta tarjoavat mm. Fedora, Mepis, PCLinuxOS ja Ubuntu.
Hyvät puolet
- Aloittelijaystävällinen
- Järjestelmää on vaikea rikkoa, ja vaikka se särkyisikin, niin uudelleenkäynnistys korjaa vahingot
- Nopea käyttöönotto, ei vaadi asennusta
- Paljon perusohjelmia mukana
- Turvallinen tapa käyttää Internetiä hotellihuoneesta tai muusta ei-turvallisesta paikasta.
Huonot puolet
- Usein hitaampi kuin kovalevylle asennettu versio
- Kokoonpanoon tehdyt muutokset eivät tallennu mikäli käytössä ei ole live-cd:tä joka tukee esimerkiksi USB-tikulla olevaa kotihakemistoa ja/tai union-fs:ää jolloin mikä tahansa CD:llä oleva tiedosto voidaan korvata.
- Käynnistyy hitaasti
- Ohjelmien asennus joskus vaikeaa
LiveCD:itä
- Damn Small Linux
- Fedora
- GeeXboX
- Helix
- Knoppix
- Kororaa
- LindowsCD
- Mandriva Move
- Puppy
- RIP
- Sabayon
- SuomiKnoppix
- SUSE Live Eval
- Ubuntu
Pelastuslevyt
LiveCD:t ovat myös hyviä nk. pelastuslevyjä. Jos saa Linuxin tai käynnistyslataimen pahasti sekaisin, voit käynnistää LiveCD:ltä, liittää tarvittavat osiot ja tehdä vaikkapa muutokset käynnistyslataimeen tai kääntää uuden kernelin. Ehkä tunnetuin pelastus-liveCD on SystemRescueCD.
Erityinen vaihtoehto on myös NT offline password editor, jolla siis voi muuttaa Windows NT-pohjaisten (NT, 2000, XP) Windowsien salasanoja jos on sattunut unohtumaan