chroot
chroot-komennolla voi käynnistää ohjelmia siten, että ne näkevät jonkun nykyisen tiedostojärjestelmän alihakemistoa juurihakemistokseen.
Jotta ohjelmat toimisivat uudessa juurihakemistossa, on siinä oltava ainakin minimaalinen järjestelmä, sisältäen tarvittavat ohjelmat, niiden tarvitsemat kirjastot ja muut aputiedostot sekä joitakin keskeisiä tiedostoja, kuten yleensä (muunnettu) /etc/passwd. Jos komentoa käytetään turvallisuuden parantamiseksi, hakemistorakenteen sisällön pitää kuitenkin olla mahdollisimman vähäinen. Ylimääräisiä ohjelmakirjastoja voi välttää kääntämällä ohjelmia niin, että niihin sisältyy tarvittavat kirjastot tai valitsemalla ohjelmia, jotka eivät tarvitse kuin muutamia kirjastoja.
Esimerkiksi polun /mnt/distro muuttaminen juureksi ja bash-komentotulkin käynnistäminen siinä onnistuu komennolla
chroot /mnt/distro /bin/bash
Hieman pidemmällä kaavalla, jos tarkoitus on ajaa tietty ohjelma rajoitetussa ympäristössä:
cd /mnt/jail chroot . cd . su - -c '/bin/dash' tunnus
Tällä jälkimmäisellä tavalla varmistetaan, ettei ohjelmalla (tässä tapauksessa dash) ole avoimia tiedostoja uuden hakemistorakenteen ulkopuolella, kuten työhakemisto (josta löytyy .. ja sitä kautta koko tavallinen hakemistorakenne). Lisäksi ohjelma ajetaan toisena käyttäjänä, koska pääkäyttäjä voi helposti poistua chroot-vankilasta esimerkiksi luomalla laitetiedostoja tai uuden vankilan alihakemistoon.
Jos ajat kokonaista jakelua chrootin alaisuudessa, kannattaa liittää /proc-, /dev-, /dev/pts/-, /sys- ja /run-hakemistot myös chrootissa olevan jakelun juurihakemistoon ongelmien välttämiseksi:
mount -t proc proc /mnt/distro/proc mount -o bind /dev /mnt/distro/dev mount -o bind /dev/pts /mnt/distro/dev/pts mount -o bind /sys /mnt/distro/sys mount -o bind /run /mnt/distro/run
Chroot-tilasta palataan normaalitilaan poistumalla chrootilla käynnistetystä ohjelmasta:
exit