Suositeltavat jakelut
Linux tunnetaan valinnanvarastaan ja mukautumisestaan käyttäjän tarpeisiin. Valinnanvara saattaa kuitenkin hämmentää uutta käyttäjää, niinpä listasimme eräitä suosittuja jakeluita, jotka sopivat monenlaiseen käyttöön.
Jokaisesta listatusta on saatavilla liveasennuslevykuvat, joiden avulla voit testata jakelua livenä asennusmedialta, ilman asentamista tai muiden muutosten tekemistä laitteeseesi. Jos luot asennusmedian käyttäen Ventoyta, voit jopa asentaa samalle medialle useiden jakeluiden asennuslevykuvia samanaikaisesti.
Debian pohjaiset[muokkaa]
Ubuntu[muokkaa]
Pääartikkeli: Ubuntu
Ubuntu on aloittalijallekin käyttäjäystävällinen, helppokäyttöinen, suomenkielinen ja turvallinen jakelu. Focal Fossa on myös Canonicalin julkaiseman Ubuntun uusin pitkäaikaistuettu versio, johon riittää päivityksiä vuoteen 2025 saakka. Sen ominaisuuksiin kuuluu mm. entistä sulautuvampi Gnome 3.36 työpöytäympäristö ja linux-ytimen 5.4 versio paremmalla laitetuella, sekä TV- ja 4K-näytön omistajille ractional scaling-skaalausominaisuuden parannukset. Ubuntulla on laaja dokumentaatio, Ask Ubuntu -palvelu ja aktiivinen keskustelualue. Tätä jakelua myös Linux pelaajat suosivat.
Tutustu ja lataa Ubuntu täältä: ubuntu-fi.org
Linux Mint[muokkaa]
Pääartikkeli: Linux Mint
Mint on helppokäyttöinen Linux-jakelu, joka sopii hyvin aloittelijoille mutta myös kokeneemmalle käyttäjälle. Siinä tulee mukana tuki suljetuille multimediatiedostoille. Pakettivarastot ovat valtavat, sillä Mint on yhteensopiva Ubuntun pakettien kanssa, joskin sillä on myös omat pakettivarastot. Mintiin on saatavilla kaikki yleisimmät ohjelmat, kuten esimerkiksi Skype, Google Chrome, Firefox ja LibreOffice. Mintistä on saatavilla neljä versiota, moderneille tietokoneille tarkoittu Cinnamon, hieman vahnemmille tarkoitettu Mate ja erittäin iäkkäilläkin koneilla toimiva Xfce. Lisäksi tarjolla on viimeisintä tekniikkaa tarjoava Edge Cinnamon-versio.
Tutustu ja lataa Linux Mint täältä: [1]
Fedora Linux-pohjaiset[muokkaa]
Kaikki alla olevat jakelut ovat myös samaa Fedora-jakelujen perhettä, joten ne toimivat hyvin yhteen. Jos mietit vaikkapa omiin laitteisiisi Linuxia, niin yksi järjestely voisi olla asentaa ensisijaisesti käyttämääsi työasemaan Fedora ja toiseen harvemmin käytettyyn Rocky Linux. Organisaatio taas voi haluta asentaa käyttäjien työasemiin Fedoran ja palvelimiin Rocky Linuxin.
Fedora Linux[muokkaa]
Pääartikkeli: Fedora Linux
Fedora on oiva valinta kaikenlaisiin työasemiin ja palvelimiin, kun halutaan ajantasaiset paketit ja ripeät päivitykset. Se sisältää kaiken tarvittavan tehokkaaseen työskentelyyn uusimmilla sovelluksilla, työkaluilla ja muilla ohjelmistoilla. Työpöytäympäristönä siinä on GNOME, kuten muissakin Linuxeissa, voit kuitenkin vaihtaa sen jos haluat. Fedorasta on myös saatavilla versioita, joissa on valmiina esiasennettuna eri työpöytäympäristö. Puolen vuoden välein saataville tulee uusi julkaisu ja jokaista julkaisua tuetaan noin 13 kuukautta, joten uuteen julkaisuun päivittämisellä ei ole kiire. Fedoralla on laaja dokumentaatio, kätevä Ask Fedora -palvelu, aktiivinen foorumi ja paljon muuta.
Tutustu ja lataa Fedora täältä: fedoralinux.org
Rocky Linux[muokkaa]
Pääartikkeli: Rocky Linux
Rocky Linux on oiva valinta kaikenlaisiin työasemiin ja palvelimiin, kun halutaan varmuutta ja pitkä tukiaika. Siihen on saatavilla vino pino käteviä sovelluksia ja muita ohjelmistoja, vankalla toiminnalla. Työpöytäympäristönä siinä on GNOME, kuten muissakin Linuxeissa, voit kuitenkin vaihtaa sen jos haluat. Rockysta on myös saatavilla versioita, joissa on esiasennettuna eri työpöytäympäristö. Uusia julkaisu tulee saataville kahden vuoden välein ja niillä on pitkä 10 vuoden tukiaika, joten uuteen julkaisuun päivittämisellä ei varmasti ole kiire! Rocky Linux on myös Fedora-pohjainen, eli Fedorasta otetaan parin vuoden välein yksi julkaisu, josta tehdään seuraava Rocky Linux ja jolle annetaan 10 vuoden päivitystuki. Tämän takia Fedorassa ja Rockyssa on paljon samaa ja ne toimivat hyvin yhteen. Rockylla on laaja dokumentaatio, errata-palvelu, eläväinen foorumi ja paljon muuta.
Tutustu ja lataa Rocky täältä: rockylinux.org
Red Hat Enterprise Linux - jakelu maksullisella tuella[muokkaa]
Pääartikkeli: Red Hat Enterprise Linux
Jos olet suunnittelemassa organisaatiolle IT-ratkaisuja, niin Red Hat Enterprise Linux(RHEL) voi olla yksi vaihtoehto. Se on kuin Rocky Linux, mutta erona on sen mukana tuleva Red Hatin tuki, josta voi olla hyötyä, mikäli ongelmia ilmenee. Uusia julkaisuja tulee saataville 2 vuoden välein ja niillä on 10 vuoden tukiaika. Tarkalleen ottaen, kun tehdään julkaisuja Rockyyn/RHEL:iin, ensiksi RHEL tekee omansa ja vasta sen jälkeen RHEL:in uudesta julkaisusta tehdään Rocky Linux. RHEL:illä on laaja dokumentaatio ja muuta materiaalia saatavilla.
Tutustu ja osta Red Hat Enteprise Linux täältä: redhat.com/rhel
Arch Linux-pohjaiset[muokkaa]
Manjaro[muokkaa]
Manjarosta on saatavilla monta eri työpöytäympäristöä ja sitä voi käyttää monenlaisiin hommiin: koulutehtäviin, pelaamiseen ja vaikka mihin!
Tutustu ja lataa Manjaro täältä: manjaro.org